ZRNKO: u nás na vesnici (70lidí) fungují spíše rodinné klany, když jsme tam začali před 12ti lety rekonstruovat rodinný statek, tak jsem neviděl pod pokličku, kdo je s kým příbuzný (malý tzv. sňatkový bazén, všichni jsou bratranci a sestřenice) - každopádně ty klany se často nemusí ("tvůj děda mi házel na moje pole kamenní") a drží se to generace. Jako komunita to nefunguje, když hasiči chtějí dělat prase za vybrané peníze, pohádají se, za k olik budou tatranky. Nebo se pohádají kdo bude sekat louky. Někdy pak spolu roky nemluví. Nějaká spolupráce neexistuje. Když jsme s naším okrašlovacím spolkem čistili za vesnicí pramen, potok a stráně, skoro nikdo nepřišel. Jakým způsobem se tihle vesničané chovají ke zvířatům, to se ježí vlasy na hlavě. Nemluvě o závisti a pomluvách, nebo když soused udal souseda, že si vzal soušku z lesa. Nejsem typ, který vidí sklenici poloprázdnou, ani škarohlíd, ale je dobré se podívat na stav bez růžových brýlí. Komunita je založena na vzájemné sdílené interakci, společné zájmy...ne vždy to funguje: společné zájmy naráží na ty individuální zájmy, ne vždy se to protíná.
Co se týče "máme na to změnit svět" - svět se točí dál, bez ohledu na tyhle deklarace - po deseti letech jsem zjistil, že nejlepší je jít příkladem a "začít u sebe". Angažovat určitě, ale už si taky vybírám, kam vkládat energii a čas. Oboje je vzácné!
Každopádně všem přeji dostatek optimismu, někdy to není jednoduché.
Pojedu se podívat, jak to kamarád vede zde, v komunitě, napíšu pak report
http://zitel.cz/