• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    to jo,ale když se dohadaj v komunitě tak se většino rozpadne,což je samozřejmě normální a nevidím to jako nekomunitní a nefunkční,obec zůstává obcí,jsme lidi a lidi jsou pěkný kurvy,takže to růžový brýle bych spíš viděl u pseudokomunit,nás je v obci 16 plus lufťáci -ti si jedou vlastní bomby protože sem jezdí jak do safary ,když je u nás náhodou v kostele mše tak nemaj jedine problém okolo jezdit se sekačkou,udělat bordel okolo popelnic,nebo skácet doupný strom přímo v rezervaci s č.pruhama na stromě za zády
    kultura se pěstuje a škůdců je mnoho,ale zakládání komunit je útěk od reality,do komunity patří i ta věčně ožralá verbež s motorovkou u pasu plnou vyjetýho oleje....
    potřeba je změnit patriarchální systém na matriarchální,pustit do rozhodování cit,nakonec když jse dobereš konce těch nitek tak za ně nejúčiněji tahají stařeny...
    a tak nějak...
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAIRRA: hmm asi i ty mirny zimy, ze ty populace "neprofiltrujou"...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAREN: my jsme v takové hodně přírodní maloměstské zástavbě a každý rok se to dost liší, nepřišli jsme na to proč. Letos jich máme taky víc a zrovna rybíz to odnesl dost :(, loni nebyli skoro žádní. Ale žádnou velkou nerovnováhu nepozoruju, čím míň do toho zasahuju, tím lépe, ale prostě úroda není stabilní, každý rok tam pomalu vyroste něco jinýho :))
    KAREN
    KAREN --- ---
    koukam do klasickyho zahradnickyho klubu a momentalne se misto roundupu resi likvidace mravencu, msice atd. mno.
    zajimalo by me, cim to, ze na zahrade vznikne takova nerovnovaha, ze se tam rozjedou mravenci a "s nima" msice v takovy mire, jak pise [ TRISSIE @ ZAHRADY a zahradniceni ] ? mame v zahradce u lesa taky hromady mravencu, ale msice nevnimam jako nejaky ohrozeni, vezmou si nejakej ten jablonovej nebo rybizovej list a hotovo - ze by to bylo mestskou (?) zastavbou a nedostatkem predatoru?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZRNKO: u nás na vesnici (70lidí) fungují spíše rodinné klany, když jsme tam začali před 12ti lety rekonstruovat rodinný statek, tak jsem neviděl pod pokličku, kdo je s kým příbuzný (malý tzv. sňatkový bazén, všichni jsou bratranci a sestřenice) - každopádně ty klany se často nemusí ("tvůj děda mi házel na moje pole kamenní") a drží se to generace. Jako komunita to nefunguje, když hasiči chtějí dělat prase za vybrané peníze, pohádají se, za k olik budou tatranky. Nebo se pohádají kdo bude sekat louky. Někdy pak spolu roky nemluví. Nějaká spolupráce neexistuje. Když jsme s naším okrašlovacím spolkem čistili za vesnicí pramen, potok a stráně, skoro nikdo nepřišel. Jakým způsobem se tihle vesničané chovají ke zvířatům, to se ježí vlasy na hlavě. Nemluvě o závisti a pomluvách, nebo když soused udal souseda, že si vzal soušku z lesa. Nejsem typ, který vidí sklenici poloprázdnou, ani škarohlíd, ale je dobré se podívat na stav bez růžových brýlí. Komunita je založena na vzájemné sdílené interakci, společné zájmy...ne vždy to funguje: společné zájmy naráží na ty individuální zájmy, ne vždy se to protíná.

    Co se týče "máme na to změnit svět" - svět se točí dál, bez ohledu na tyhle deklarace - po deseti letech jsem zjistil, že nejlepší je jít příkladem a "začít u sebe". Angažovat určitě, ale už si taky vybírám, kam vkládat energii a čas. Oboje je vzácné!

    Každopádně všem přeji dostatek optimismu, někdy to není jednoduché.
    Pojedu se podívat, jak to kamarád vede zde, v komunitě, napíšu pak report

    http://zitel.cz/
    ATRON
    ATRON --- ---
    ZRNKO: ne všechny, ale jinak s tebou musim souhlasit. Nejhorší je, když ti někdo hází klacky pod nohy. To každej nemusí dlouho vydržet a radši se zdekuje do divočiny žít si po svým ...
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    svět není jen špatně,on je stejně i dobře,každá obec je komunita,jen ji vlastním příkladem budovat,jsme mladí a máme na to změnit svět

    dnešní "komunity" jsou plodem strachu a útěku

    je to výzva
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    NYA: Díky, wwoof mě nenapadl. hned z kraje mi tam padla jedna komunita do oka, jen škoda té bible jež každý večer čtou.
    NYA
    NYA --- ---
    přes wwoof.cz by se jich pár najít určitě dalo ... dejte pak report :)

    Skalka u Doks bude určitě stát taky za návštěvu
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    WAMP_ELF: tak dej vedet jestli najdes vic infa kde jsou funkcni komunity, ja bych se chtel podivat jak jim to funguje.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    JAZZZ: díky za odkaz. Potřebuju sehnat kontakty na zemědělský komunity. Chceme se pohnout za lidma který myslí podobně jako my, pozemek bych si od nich pronajal nebo odkoupil.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    WAMP_ELF: nejake info je tu
    Permakultura (CS) - Spolupracujeme
    http://permakulturacs.cz/article/2/spolupracujeme
    co presne bys potreboval?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Lidé dobří, víte někdo něco o zemědělských komunitách v čr a na slovensku? Opravdu bych v tomhle směru potřeboval pomoct.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MARTHINEZ: fakt? To jsem nevěděl. Nicméně já mám smrk přímo na zahradě :)
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    ZATAMOKO: dobývání hrabanky je nelegální ;-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Pokud byste se nekdo zajimal o keyline design, tady jedna z prvnich Yeomansovych knih

    http://www.soilandhealth.org/01aglibrary/010126yeomansII/010126toc.html

    Momentalne mi prijde dost zajimavej vyvoj u lidi z Versaland z Iowy, kdy pouzivaj gpskou navadeny pluh pri vytvareni svejlu. Dost to cely ten keyline zjednodusuje a zrychluje.

    GPS Keyline Design | Versaland
    http://www.versaland.com/workshops/gps-keyline-design/

    A jednim z cilu lidi z Open Source Ecology je na zaklade opensource platformy pro mapovani terenu dojit i k redesignu yeomansova pluhu s vyuzitim hydrauliky. To zatim nikdo nezkusil a oproti standardnimu tazeni je potreba daleko min silny motor.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Regrarians Handbook
    http://www.regrarians.org/regrarian-handbook/

    The ‘Regrarians Handbook’ is a succinct & sequential outline of over 300 integrated methodologies and techniques that have been proven over many years of universal application to work towards regenerating human & livestock’s lives along with production landscapes. It does so in a wholly practical, positive & pragmatic fashion, promising to be a relatively ageless tome that generations of users will refer to as they negotiate the design, development & management of systems they operate.

    Darren has joined forces with ‘Permaculture: A Designers’ Manual‘ (1988) Designer, Illustrator & Editor Andrew Jeeves in what promises to be the production of an ‘instant classic’.

    download
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    černá ředkev letos taková pidi ale pikantní až nejedlá

    rašelina hrabanka je kyselejší ale v podstatě ji déšt vypláchne a nemá nic ,ani kyselost ani živiny

    česnek se ještě nepostavil ale budu ho muset vyrvat (už je ho tak pulka)nebo se mi do něj už od jara sere houbomilka ,mrdka...,jinak by z toho bylo .....nic
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ja cekam od jara az budu moct sadit cernou redkev a v mezicase mi vyrostla sama a je paradni. Velka jak pest, mekka a vostra jak zakon kaze. Ale konecne ji musim vysejt na pozdejs.
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    vodnici, řepy, ředkve (třeba se už v tuhle dobu obejde aj bez květilky), černý kořen... (nebo pozdní mrkev)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam