• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    nikdo k tomu nemáte nic?JESTERKA_NA_ZDI: Dost by mi to pomohlo, jsem opravdu stromový začátečník. Nebo alespoň, kam se obrátit pro radu jinam?
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: ja to treba nechci na koureni, ale na konzumaci vyluhu - a to fermentaci chce. loni mi to ovsem bohuzel zplesnivelo ;/
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    To hulte nefermentovany vy rozmazlenci :D
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    nechte tabák jet až do mrazu,jak mi přemrzl celkem snadno, slušně se fermentoval,když nepřemrzne taky dobrý ,ale myslím že začne žloutnout až se vysemení,takže to se asi nedočkáte,pravidelně měl ta virginka 2 metry
    KAREN
    KAREN --- ---
    URPUTNIK: videla jsem na nakym videu pohodovy mensi stohovatelny v diy verzi z kybliku od primalexu...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: Já mám vermikompostér vyrobený z plastových bedniček z ikei, je i skladovatelný do víc pater...podle mě ty prodávané jsou pro lidi co se jim to nechce vyrábět nebo to neumí. Taky bývají hezčí.
    A mám ho přímo v kuchyni a nesmrdí, není celkem třeba ho cpát na balkon, tam je to s bioodpadem daleko :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    nedavno v auditku o vareni zminilo nekoli lidi domaci komposter .. v kombinaci s bioodpadem, ktery normalne doma generujem mi to prislo jako zajimavy doplnek k beznemu trideni .. bydlim v praze v panelaku, ale kontejner na bioodpad jsem snad jeste nepotkal a vzhledem k tomu, ze mam prostor na balkone a jsme mala domacnost (2lidi), vychazi mi jako nejvhodnejsi nejakej vermikompost, s tim ze az bude mrznout, tak ho schovam treba na chodbu .. na youtube jsou mraky videi jak si vyrobit vlastni v podstate z libovolny nadoby, tusi nekdo, proc na eshopech chtej takovy castky (2tis+)? ma nekdo srovnani? takhle laicky mi pripada, ze proti vlastni vyrobe hraje akorat ta 'skladatelnost' do vic pater, ale treba je v tom neco vic :) a tusi nekdo, jakou teplotu zizalky snesou? kdy je mam prestehovat .. asi bych ho zkusil jeste ted na podzim rozject ..
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    DARJEEL: po pravdě jsem jen pročetl všechny možný hobby magazíny a články na netu plus http://www.pestovanitabaku.szm.com/prirucka.pdf - v tom žloutnutí před kvetením se shodnou, ale je možné, že je to něco, co jen jeden opisuje od druhého. Nejlepší odpovědí budiž praxe - pokud kytka nedoroste až ke kvetení, sklidím ji nejpozději, co to půjde, a uvidím, co z toho dokážu fermentací vytvořit. Když se to nebude dát kouřit, bude na postřik proti mšicím ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KVIIIK: Tys o období ale nic nepsal, klidně ho v tom textu ignoruj:) to jde jen o delší/kratší periodu, kvalitativně lze vnímat fakta konstantně... a o žloutnutí tam nic není... navíc jsi také nepsal nic o účelu, k čemu by měly žloutnoucí listy být... atd. No a jaký je tedy Tvůj zdroj informací?
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    DARJEEL: jasně, ale tohle popisuje pěstování v poněkud jiným podnebí. V době, kdy v knize píšou, že sklízí prvně (půlka července), jsem měl teprve 10cm velké rostlinky. Letošní první pěstování je velký experiment, jsem zvědavý, co z něj vyleze (šance tomu moc nedávám)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: https://ia700400.us.archive.org/17/items/useoftobaccoamon15lint/useoftobaccoamon15lint.pdf

    str. 5 a 6... jinak je to klasický text "premalinowského" období, takže se zabývají podobama dýmek a typu papírku, ze kterých indiáni tabák kouřili :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: a co rika antropologicka literatura?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KVIIIK: zdroj? Antropologická literatura mi říká něco jiného...
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    KAREN: tabák se má sklízet, když listy začnou žloutnout, těsně před tím, než vykvete (měla by prý měřit cca 60cm). jenže vzhledem k aktuálnímu počasí moc nedoufám, že se toho rostlina dočká (aktuálně 40cm) - dřív přijde chlad a deště. Budu sklízet na poslední chvíli, uvidím, co z toho bude.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KVIIIK: jak to myslis s tou sklizni tabaku? ze nesklidis semena ci co? listi se sklizi pred kvetenim, ne?
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    DENDROBATA: U rajčat na záhonu se taky divím, jak to dávají - malinké odpadní pytle na 15 lirů, zemina slehla a celkově je tam té hlíny dost málo, ale plodí o sto šest. Cukeťáků milion, dokonce jsou hned vedle těch "neplodných" dýní.

    A co mě fakt překvapilo, je tabák. Malé sazeničky jsem dostal až pozdě, někdy v půlce července, ale teď už mají půl metru a jdou hodně do šířky. Bohužel to ale do sklizně asi nedaj, protože do skleníku už se nevejdou a kdybych sundal plachtu, tak zas za chvíli shnijou kvůli dešti. Tak snad příští rok ve větším skleníku.
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    KVIIIK: já mám tohle s cuketama, asi 20 (samčích) květů a další pupeny, ale cuketa jen jedna :-/
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    omlouvám se za neotočení - to už bylo nějak nad moje síly
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam