• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Jak jsou na tom po letošku vaše včelstva?

    Záhadné vymírání včelstev a nedostatek opylovačů trápí celý svět (...) problém by zčásti mohla vyřešit podpora chovu čmeláků. Ti mohou včely mnohdy doplnit nebo zastoupit. Čeští odborníci, kteří chtějí tento problém vyřešit, ve čtvrtek převzali cenu za užitečnost řešení.

    Včely se dají nahradit. Autoři projektu, který v Česku už tři roky prodává čmeláky, dostali cenu za užitečnost
    http://domaci.ihned.cz/...-stridaji-rostliny-a-ziji-kratsi-dobu-chovat-se-daji-ve-specialnich-ulcich

    Einstein měl pravdu: Kolaps včelstev ohrožuje potravinovou bezpečnost | 8. 2. 2011 | Britské listy
    http://blisty.cz/art/57179.html
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    GAPAS: archicad
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    KAREN: já vím akorát o pánovi co má sad a školku starých odrůd v Táboře, ale jinak nevim. Má i netový stránky..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    GAPAS: http://www.sketchup.com/? ale ja v tom jenom planoval byt, nevim jak si to poradi s konickymi tvary/svahy
    GAPAS
    GAPAS --- ---
    Ahoj, nemůžete mi někdo doporučit software pro architekty, ve kterém by šlo modelovat terén i nakreslit stavbu?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Nemáte někdo přebytek topinambur k podzimní sadbě? Alespoň cca 5 kg, ideálně Brno, popř. Vysočina - okolí Žďáru nad Sázavou.
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemeli byste tip na ceskej (radsi nez moravskej) eshop nebo skolku (idealne v okoli prahy, pribrami...), kde maj pekny samosprasny tresne? bracha shani, a na Starych odrudach maj vyprodano;/
    JAGA
    JAGA --- ---
    Úplný kurz permakulturního designu v Praze
    Toulcův dvůr, 5 víkendů od ledna do května
    Jedná se o mezinárodně uznávaný formát kurzu (PDC - Permaculture Design Certificate), který vám otevře dveře k dalšímu permakulturnímu vzdělávání ve světě (učitelské kurzy, kurzy pokročilého designu atd.) V Praze se takový kurz koná vůbec poprvé. Učitelský tým tvoří nejzkušenější lektoři ze západní částí ČR, s přispěním několika Moraváků :-). V kondenzované podobě získáte základy obecné a krajinné ekologie, pedologie, metodiky designování udržitelných systémů včetně jedlých lesních zahrad, se zaměřením na rodinné zahrady a malá hospodářství, a vypracujete si vlastní individuální designy a jeden společný design lokality v areálu Toulcova dvora. Kurz pokrývá i etické otázky, sociální aplikace permakultury, ekonomické alternativy a budoucí perspektivy naší společnosti.

    Cena kurzu je 9000 Kč, pokud se přihlásíte do 31. 12. 2015, pak jen 8000 Kč. To je jen 1600 Kč za každý víkend! Stravování a ubytování si účastníci zajišťují individuálně, na Toulcově dvoře je velmi dobrá jídelna a ubytovna.

    Přihlášky a dotazy posílejte na courses@permakulturacs.cz

    Podrobný program kurzu a jména všech lektorů najdete zde:
    Permakultura (CS) - Úplný kurz permakulturního designu v Praze - Kurzy, setkání, pozvánky
    http://www.permakulturacs.cz/event/263/uplny-kurz-permakulturniho-designu-v-praze


    TADEAS
    TADEAS --- ---
    kulturni okenko: film o Salatinove Polyfaces farme ve Virginii - http://www.regrarians.org/polyfaces/ - http://lsff.cz/lisa-heenan-polyfaces/
    je mozno shlednout v sobotu od 11:00 v NTK v Dejvicich, nebo "při individuální projekci: PO–PÁ od 12:00 do 20:00 hodin - Studijní a informační centrum (SIC), místnost č. 140" -- http://lsff.cz/filmy/polyfaces/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    nevite nekdo ze zemedelky, kdo organizoval navstevu darrena dohertyho na life sciences film festivalu na czu?
    KAREN
    KAREN --- ---
    KLATIC: DENDROBATA: hmm to by me zajimalo, s tim vzrustem a samosprasnosti. na Starych odrudach jsem pochopila, ze maj zrejme jednu odrudu vetsiho stromu (Chojuro) - neco podobnyho jsem i potkala v tom sadku u lesa, byly to pekny vzrostly stromy, obsypany - a ostatni "I na malé zahrádky". pak teda maj jednu odrudu psanou castecne samosprasnou a u ostatnich pisou "Vhodné tam, kde rostou normální hrušně.", coz zrejme souvisi s tou samo/cizosprasnosti... jak tak googlim, spis to vypada na vetsinovou cizosprasnost, prinejlepsim castecnou samosprasnost.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    DENDROBATA: mely by byt samosprasne
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    EXCITE: jo a ještě, docela bujně rostě, přidala asi 30 cm! letos. Narozdíl tedy od oskeruše, který se o pár metrů dál vůbec nedaří.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KOCOURR: ony jsou, mám pocit, ty mišpule dvoje - jedny větší, které se dají používat třeba do moučníků, a pak ty maličké německé (moje mají asi 4cm v průměru).
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    TRISSIE: myslím, že jsem nic neloupal, ale je to už asi 2 roky, co jsem si jich pár koupil někde v obchodě, tak si nejsem úplně jistý, ale co si pamatuju jistě je, že mi chutnaly :-)

    Jinak letos jsem poprvé ochutnal zralý šípek z růže svraskalé a kupodivu je to docela dobrý, něco jako kdyby člověk smíchal jabko, mrkev, jahody a rakytník dohromady, až se mi to rozroste, tak to bude ideální na nějaký povidla nebo džemy...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KOCOURR: jsme asi 215 mnm (možná kousek výš, hodně větrný kopec, ale jižní svah).
    Sázela jsem ji v červnu 2013, byla kupovaná balová v nějakém Baumaxu nebo tak, v květináči, už docela dost rozrostlá (tak 175cm na výšku, bohatě založená koruna) - loni kvetla, ale plody myslím nebyly, letos je obsypaná.

    Ty syrové jsi loupal nebo ne? Mně se povedlo dva plody shodit ještě před mrazy, tak jsem je hodila přes noc na mrazák a pak je vytáhla a jako jo, jsou dobré i zasyrova, jen maličkaté :-)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    na jaře jsem jí zasadil, v létě kvetla a má asi 4 plody, jo vím, mě jsem je utrhnout, nenechat zrát,ale nedalo mi to.. :)
    285 m n. m.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    TRISSIE: v jaké nadmořské výšce je pěstuješ a po kolika letech od výsadby ti začaly plodit? Taky chci párek na zahradu zasadit... S receptem ti neporadím, já je chutnal jen na syrovo a byly dobrý..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    pěstujete někdo mišpuli německou?
    letos mi poprvé masivně naplodila, tak přemýšlím, co s ní... mrznout už u nás mrzlo, takže teoreticky by se sklízet mohla. Na netu jsem našla jen nějaké recepty na povidla.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAIRRA: davala jsem tip prazskymu brachovi pro inspiraci a nakonec asi taky objednaval od nich. teoreticky muze bejt jedno, kam to po cr posilaj, na druhou stranu je jasny, ze podporit nejakou mistni skolku by bylo dobry - jen jak rikas, nabidka zrejme nebude takova sikovna. no a pokud vim, i "aktivisti" ve Valci na Karlovarsku taky neco objednavaj u nich...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam