trnka jede opravdu s kořenů dost aktivně, protože to starší dřevo napadá dřevokazná houba,jak ji zadusí ,kořen vrazí sílu do výmladků,je to její habitat,potřeboval jsem silnější kmínek ze zdravé trnky a v podstatě je to téměř nemožné ,sřezal jsem jich desítky
ačokča, jsem to zavrhl jako jedlý...,měl jsem takový trnitý plody(?),vzhledem k tomu že je to liana, tak bych se vyvaroval toho, aby to něco zadusilo,kór jabloň
pod rybníkem bydlí chlápek,mimo jiné výborné a znalé to mičurinec,jeho vítězný boj s hryzcema je geniální, odhrabe vstupy do země,pokud je tam hryzec,tak je blesku rychle zase ucpe,to jsem věděl a viděl,ale nevěděl jsem proč to dělá,.....dělá to proto,že mu tam vleze lasička a vydrtí ho,tak ten chlápek to vytrvale odhraboval až jednoho dne přihopkala lasička a hryzec zmizel v nenávratnu potravního řetězce a už se neobjevil,když se objeví což je u rybníka jasný, odhrábne a lasička je naučená a ta je zase vybere
jedna paní povídala že má výborný výsledky v boji proti molicím s lichořeřišnicí,kde je lichořeřišnice není molice,jen poznamenám ,že většina molic je zavlečených a není schopná u nás přežít zimu,ta naše co to přežije nesnáší tu lichořeřišnici, to musím ověřit,nebo mě někdo předběhl?