• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    KAREN: teď si nejsem úplně jistej, jestli tomu správně rozumím, jak to myslíš, ale asi máš víceméně pravdu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    HOUBA: takze teoreticky staci vybrat si v kazdym kvetinaci nejnadejnejsi jedince, vytrhat ostatni a ty "sampiony" v tomtez kvetinaci proste posunout... .)
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    jakýkoliv dotace jsou nesmysl ,vidím to zcela jednoduše,je to o přístupu pokud to nebo ono se neuživí= není to udržitelný, nemáš to mít, copak strom dostává nějaký dotace na šišky?? dotace jsou sprostý
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KUATO: Navíc bych řekl,že otěr měděných nástrojů bude výrazně větší než běžných ocelových nástrojů (ze školy si pamatuju,že měd v oceli je vada, která způsobuje nežádanou měkkost materiálu).
    Dále.. půdy v ČR obsahují podle výzkumů dostatečné množstí mědi http://web2.mendelu.cz/af_221_multitext/vyziva_rostlin/html/agrochemie_pudy/puda_cu.htm
    Měď je mikroprvek, tedy její potřeba je velmi nízká, stopová jejíž příjem je pro rostluiny zdá se nejlepší přes listy. Naopak její přebytek může být toxický.
    ještě jsem někde zahlédle,že se vstřebává jako železo,ale o chlup lépe.



    ZRNKO: schaurberger viktor to je něco jako Jára Cimrman 20st., ne? :) tajemné stroje, létající talíře, převratné postupy, které nikdo jiný nepochopil...a nic se nedochovalo, nedivím se že s tím pracují weby jako osud a nwoo.org
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    udělat motyku z mědi zvladne kdejaký pako, provedu malý srovnávací pokus,vytrhnu kus hlíny divočině a uvidíme...,pluh za traktor z mědi to by nejspíš neklaplo,navíc se na zemědělskou techniku používá ocel vysoce odolná abrazi,ale furt je tu ta jemnohmotná stránka věci
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZRNKO: to máš jak dotace na včelstva. Protože balík sena stojí 500kč, pytle zrní, veterinář, ohradník, palivo do motorovky, sůl, řepa, prkna, pletivo atp. aj. etc. Prostě je to další část peněz, kterou se po sečtení snažíme být minimálně na nule (vyrovnaný rozpočet), ideálně pár tisícovek v plusu. Musíš to holt dělat s láskou, nebo se do toho pustit na plno (více ovcí, koz, větší ohrady, dělat sýry...atp.).

    Ad dotace - to by bylo na delší debatu, není to černobílé. Něco jsem psal tady a příspěvky od tohoto dále:
    [ SCHWEPZ @ 80M.bpm | sny, které nemáš, ti nemohou vzít ]
    nejsem zarytej obhájce dotační politiky EU/krajů...ale ..je to prostě složitější/komplexní.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    to schwepz : a proč ty dotace ? to je cesta do pekel ,ne pro příjemce, ale pro vše...,toho že bychom zarostli trnkama to se nebojím,ono to stromy přerostou a zadusí,apropo u náss kozí devastací krajiny nejsou starosti
    to houba : ten otěr je minimální to mi přijde taky přitažený za vlasy,ale vem si detektor a proběhni se po poli,ocelový smetiště,v lese to samý,to má panáček pravdu, možná to přímo souvisí z obecným zakyselováním ž. prostředí
    to kuato: jojo něvěřící tomáš,co už ,taky to beru z rezervou ale i jako dost dobře možný..., kyvadlo mám v kalhotách...
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZRNKO: Postupně jsem začal cítit, že železo přírodě vadí a na vnitřní popud jsem je začal odvážet do sběrného dvora. ..pritom treba pro lidske telo je zelezo velmi dulezity stopovy prvek. hadejte, proc je krev cervena..

    co se prospesnosti medi tyce - stopove mnozstvi je sice uzitecne, ale na druhou stranu treba roztok modre skalice se pro svoji toxicitu pouziva treba k niceni mechu na strechach..

    reci o niceni magnetickych silocar v zemi jsou skvele, predpokladam, ze je meril kyvadlem (nevim jak vase kyvadlo, ale moje mi velmi casto ukazuje, co chci sam videt), takze primarne bych to videl na reklamu, jak prodat sve (jinak moc hezke) ponekud drahe naradi.. samozrejme pokud se nektery z mistnich ID uvoli investovat a experimentalne overit tento koncept, byl by velmi laskav, kdyby sem napsal vysledek badani..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZRNKO: česká bílá krátkosrstá koza
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    to schwepz: já myslel jaký máte kozy? expřítelkyně zpracovává vlnu, je to pěkné marast to vyprat,pak vyčesat,kolovrátek a už máš vlnu

    to houba :alternativa je hybnou pákou vývoje,jsem dost radikální tojo, ale některý věci jsou zcela zřejmý, což si diletanti nejsou schopni připustit, protože tomu nejen nerozumí ,že se mnou někdo nesouhlasí prosím,od toho je tu debata,to mi je fu.k

    to excite: no on proběhl "seriozní výzkum", heslo : schaurberger viktor
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZRNKO: tohle je tedy dost od věci . Pán je buď pako nebo velkej vykuk, kterej líčí na jiný paka.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    ZRNKO: Přiznám se, že jsem k tomuto celkem skeptický - nemyslím si, že jen to, že používám na záhon železné hrábě a rýč místo měděných, by mělo na rostliny nějak výrazně negativní vliv (tolik mikročásteček železa se z těch hrábí a rýče podle mě neuvolní - nehledě na to, že spousta rostlin třeba železo i potřebuje). Taktéž by mě zajímalo, jestli ty o třetinu vyšší výnosy má autor ověřen svým seriózním výzkumem nebo jestli je to pouze šamanovo žbožné přání.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    ZRNKO: já jsem sice nemínuskoval, ale připouštím, že ne se všemy tvými výlevy se ztotožňuji (abych byl přesný, vlastně jim kolikrát vůbec nerozumím, nebo nerozumím tomu, proč to říkáš). Nicméně mi nepřipadá správné považovat ostatní za diletanty jen proto, že s tebou v něčem nesouhlasí.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZRNKO: máme suffolky a pár romanovek, beran je suffolk. Záměr je kombinovaný - výpas některých luk se zajímavou biotou (máme i dotace z kraje, ale na tom se nedá nějak vydělat), pod horou máme pozemek a jsme domluveni i s ochránci přírody, který vlastní pozemek vedle a jedním starým statkářem, který taky má vedle, takže je to větší celek, tři velké ohrady z dubových kůlů, mezi nimi potůček který vyvěrá z hory. Taky máme dvě ohrady v sadu u statku. Prodáváme jehňata (hlavně beránky, samozřejmě), lidi si je většinou berou na výpas a na podzim je sní.

    Držíme jehňata u bahnic déle, než jiní, přijde nám to správné a přirozené. Když nějaký beránek zbude, taky si omastíme hubu. Rouna máme v papírových pytlích...brácha ale koupil nářadíčko na vyčinění...takže se snad naučíme, jak do toho. Jinak se to dá - ty horší části - využít na zateplení (třeba slepičí kurníček - mnezi dvě prnka to nacpat - luxus *** hotel pak!). Tyhle plemena jsou tzv. mastná, takže mléko nevyužíváme, i když ovčí sýry zbožňuji. Dojíme kozeny, děláme občas sýr.

    taky nás to těší, hlavně z brzkého jara, když se chlév oživí malýma. To se pak zapomene na první seč, otava...všechnu tu práci :) a je veselo!

    Ad kozy: oni jsou hlavně hodně vybíravé, vytahají ti seno z žebřin a pošlapou. A některé nežerou vůbec. Na pastvině hned oholí všechny keře a stromky..ale je dobré, že právě /tam u nás/ požírají malé výhonek těch trnek, to ovce moc nedávají, takže se tam pak drží dobrá skladba a nezarůstá to. Takže jak píšeš "kozy zničí krajinu" - to je sporné, protože kdyby nebyla o krajinu žádná péče, lidi a kozy se na to vysrali, všechno do pár let pohltí trnkové keře :)))
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    CYBERBARA: přepichuje se proto, aby byly sazenice silnější (malé rostlinky mají slabý kořenový systém, většinou sestávající jen z jednoho hlavního kořenu, a tím, že se ten kořen při tom přepichování přetrhne, se donutí k rozvětvení, čili se dříve vybuduje silnější kořenový systém, z čehož pak vyplývá silnější rostlina). Vliv na to samozřejmě má trochu i to, že se rostlinka dostane do nové půdy s novými živinami (i když osobně si nemyslím, že tak malé rostlinky stihly tu původní zem kdovíjak vyčerpat). Pokud se nechají rostlinky po vysetí svému osudu, tak se často stává, že jsou pak slabé, takové vyzouzlé a poléhavé a trvá delší dobu, než zesílí.

    Další důvod je spíše provozně-praktický - kdybych si vysel jen 10 semínek do 10ti kelímků, tak se ve výsledku může stát, že mi vyklíčí jen polovina nebo třeba i žádné a mám prd. Proto je lepší si vysejt více semínek do jednoho květináče (čímž se ušetří jak voda za zálivku, tak i počáteční prostor) a teprv z toho, co vzejde vzít konkrétní požadovaný počet rostlinek a ty přepíchat do těch kelímků.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---

    však si mě klidně umínuskujte diletanti , politika nikdy nedává smysl a trvale prohlubuje neudržtelnost systému, vidle!

    jo koza všeobecně je pro krajinu největší záděr, ne jedna na dvorku,ale větší pastevní chov,víc než zájem o sýry apod. stoupá obliba kozího masa....a s tím i devastace krajiny
    dál koza má v oblibě asi 25 kytek ,zbytek žere z donucení...

    to schwepz: jaký máte plemeno a záměr?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Ovce v sadu - také řešíme u nás na statku, takže mě to přišlo zajímavé shrnutí a místy dobré postřehy. Mít dvě ovce na zahradě kde jsou stromy na výpas je dnes běžné. Je jasné, že podstatně větší škody udělá koza, to jsou situace kdy bych ji nejraději ihned dal do klobás, ale většinou je to naše chyba..

    no ale k článku - je to zajímavé shrnutí

    Holistic Planned Grazing: Sheep in Orchards | Permaculture Magazine
    http://www.permaculture.co.uk/articles/holistic-planned-grazing-sheep-orchards

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZRNKO: tak vono by to pomohlo tohle zrusit to ne ze ne. Jen mam vytku vuci Milosovu..podle me je jedinej z politiku kdo dava aspon obcas smysl, sec ma svy mouchy. Tot je to smutne. Zrusil bych je vsechny.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    zpátky k věci,kašlu na diletanty....

    Měděné nářadí
    http://medenenaradi.albums.cz/
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    takový jako jseš ty bych na té sibiři doživotně ubytoval v pracovním táboře poblíž čínských hranic, seš škodná,když produkuješ takový hovna
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    nejsem proti civilizaci, tvuj soud smrdí primitivismem milošova království, vlastně ty sračky schvaluješ, víš co uteč si tam sám....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam