• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZRNKO: máme suffolky a pár romanovek, beran je suffolk. Záměr je kombinovaný - výpas některých luk se zajímavou biotou (máme i dotace z kraje, ale na tom se nedá nějak vydělat), pod horou máme pozemek a jsme domluveni i s ochránci přírody, který vlastní pozemek vedle a jedním starým statkářem, který taky má vedle, takže je to větší celek, tři velké ohrady z dubových kůlů, mezi nimi potůček který vyvěrá z hory. Taky máme dvě ohrady v sadu u statku. Prodáváme jehňata (hlavně beránky, samozřejmě), lidi si je většinou berou na výpas a na podzim je sní.

    Držíme jehňata u bahnic déle, než jiní, přijde nám to správné a přirozené. Když nějaký beránek zbude, taky si omastíme hubu. Rouna máme v papírových pytlích...brácha ale koupil nářadíčko na vyčinění...takže se snad naučíme, jak do toho. Jinak se to dá - ty horší části - využít na zateplení (třeba slepičí kurníček - mnezi dvě prnka to nacpat - luxus *** hotel pak!). Tyhle plemena jsou tzv. mastná, takže mléko nevyužíváme, i když ovčí sýry zbožňuji. Dojíme kozeny, děláme občas sýr.

    taky nás to těší, hlavně z brzkého jara, když se chlév oživí malýma. To se pak zapomene na první seč, otava...všechnu tu práci :) a je veselo!

    Ad kozy: oni jsou hlavně hodně vybíravé, vytahají ti seno z žebřin a pošlapou. A některé nežerou vůbec. Na pastvině hned oholí všechny keře a stromky..ale je dobré, že právě /tam u nás/ požírají malé výhonek těch trnek, to ovce moc nedávají, takže se tam pak drží dobrá skladba a nezarůstá to. Takže jak píšeš "kozy zničí krajinu" - to je sporné, protože kdyby nebyla o krajinu žádná péče, lidi a kozy se na to vysrali, všechno do pár let pohltí trnkové keře :)))
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    CYBERBARA: přepichuje se proto, aby byly sazenice silnější (malé rostlinky mají slabý kořenový systém, většinou sestávající jen z jednoho hlavního kořenu, a tím, že se ten kořen při tom přepichování přetrhne, se donutí k rozvětvení, čili se dříve vybuduje silnější kořenový systém, z čehož pak vyplývá silnější rostlina). Vliv na to samozřejmě má trochu i to, že se rostlinka dostane do nové půdy s novými živinami (i když osobně si nemyslím, že tak malé rostlinky stihly tu původní zem kdovíjak vyčerpat). Pokud se nechají rostlinky po vysetí svému osudu, tak se často stává, že jsou pak slabé, takové vyzouzlé a poléhavé a trvá delší dobu, než zesílí.

    Další důvod je spíše provozně-praktický - kdybych si vysel jen 10 semínek do 10ti kelímků, tak se ve výsledku může stát, že mi vyklíčí jen polovina nebo třeba i žádné a mám prd. Proto je lepší si vysejt více semínek do jednoho květináče (čímž se ušetří jak voda za zálivku, tak i počáteční prostor) a teprv z toho, co vzejde vzít konkrétní požadovaný počet rostlinek a ty přepíchat do těch kelímků.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---

    však si mě klidně umínuskujte diletanti , politika nikdy nedává smysl a trvale prohlubuje neudržtelnost systému, vidle!

    jo koza všeobecně je pro krajinu největší záděr, ne jedna na dvorku,ale větší pastevní chov,víc než zájem o sýry apod. stoupá obliba kozího masa....a s tím i devastace krajiny
    dál koza má v oblibě asi 25 kytek ,zbytek žere z donucení...

    to schwepz: jaký máte plemeno a záměr?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Ovce v sadu - také řešíme u nás na statku, takže mě to přišlo zajímavé shrnutí a místy dobré postřehy. Mít dvě ovce na zahradě kde jsou stromy na výpas je dnes běžné. Je jasné, že podstatně větší škody udělá koza, to jsou situace kdy bych ji nejraději ihned dal do klobás, ale většinou je to naše chyba..

    no ale k článku - je to zajímavé shrnutí

    Holistic Planned Grazing: Sheep in Orchards | Permaculture Magazine
    http://www.permaculture.co.uk/articles/holistic-planned-grazing-sheep-orchards

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZRNKO: tak vono by to pomohlo tohle zrusit to ne ze ne. Jen mam vytku vuci Milosovu..podle me je jedinej z politiku kdo dava aspon obcas smysl, sec ma svy mouchy. Tot je to smutne. Zrusil bych je vsechny.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    zpátky k věci,kašlu na diletanty....

    Měděné nářadí
    http://medenenaradi.albums.cz/
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    takový jako jseš ty bych na té sibiři doživotně ubytoval v pracovním táboře poblíž čínských hranic, seš škodná,když produkuješ takový hovna
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    nejsem proti civilizaci, tvuj soud smrdí primitivismem milošova království, vlastně ty sračky schvaluješ, víš co uteč si tam sám....
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZRNKO: argentina, usa, kanada, sibir... obrovsky volny plochy, wild west/south/east, nikdo te v civilizaci nedrzi :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Lasicku jsem videl, jednou jsem ji vysvobodil v kulne a pak jsem ji jeste jednou videl na zahrade. Ale to behem 4let obdobi.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    KLATIC: dělaj to správně ,taky bych ty jedy zakázal...a zakázal bych bio a eko ,zakázal bych srat do pitné vody,zakázal bych lesákům vstup do lesa, zakázal bych ropu a uhlí, zakázal bych politiku a demokracii,zakázal bych domovy důchodců a obludária,zakázal bych občanky a rodný čísla,zakázal bych dotace,a nevím co všechno ještě,..... lidem je potřeba dát svobodu ,učit je zodpovědnosti a být na ně přísné, ale žijeme v Milošově království ,takže jeden skok do zdi a zpátky do reality
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    to se nějak cítěj, zřejmě slušné oddíl....
    , a viděl jsi někdy u vás lasičku? hadici se hryzec vysměje,zakládá hnízdo na hranici spodní vody má tam pěkně sifon aby mu nikdo nemohl na mladý,takže než se ta voda v zemi rozleje má domácí vězení,jinak často má víc vchodů a rád jede krtkův tunel,výborně plave, já jsem v létě našel přejetýho křečka,co?..
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    V Indii mají první organický stát, dal sbohem proklínaným pesticidům - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...indickem-state-sikkim-f4j-/zahranicni.aspx?c=A160126_131421_zahranicni_ert
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    No otevreny, jako ze dira do zeme. Vzdycky jsem tam strcil hadici a byl klid na 2dny.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    jak otevřený?,hryzec si to vždycky ucpe...

    jaja winepunk kdo nekvasí nežije,na pudě mám přes tricet padesátek a jedu jak se dá...
    momentálně padesátku boruvek,jedu je v 60( tu mám jen jednu), aby se pak do 50 vlezly...no jedu jak se dá....smíchám ovocnou štávu s medem,šup tam kvasinky a melomela jak vyšitá...no jedu jak se dá
    buď seš punkáč nebo si piča...

    penize x život = zisk x etika ......loupežnicá doba
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZRNKO: hmm tak si tak rikam ze u me meli vchody otevreny.
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    BASTOCH: pokud budeš mít nazbyt, mohu taky o pár semínek poprosit? Mohu nabídnout něco naoplátku
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Pražáci, Dobřichovičtí ..
    Letos si něco vypěstuješ i ty! | WINEPUNK
    http://winepunk.cz/2016/01/04/letos-si-neco-vypestujes-i-ty/
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    musíš odkrýt ten vchod jinak se lasička nechytá,on ho hryzec zase pohotově ucpe,ale jednou mu to nevyjde
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZRNKO: lasicku mam a hryzce taky. Ikdyz ted jsem vytahl paty od podzima a nastehoval se krtek tak uvidim jak to bude. Me by stacilo kdyz nebudou diry v zahoncich.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam