• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BRUKEV: osobně bych si půjčil motorovej půdní vrták, s přiměřeným vrtákem, s ním to je rychlovka. A zabetonoval bych to buď rovnou v díře, nebo bych to jen vysypal uhutněmý štěrkem. Nějaká manipulace s betonovou patkou je podle mého zbytečná.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    BRUKEV: Jestli je to 12 m, nestačil by zemní vrut? Sice stojí 150 Kč, ale je s ním řádově míň zábavy než s betonovanou patkou.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BRUKEV: A co vrtat (kopat) a zasypat štěrkem..? když už bych to vyklínkoval kameny a zalil betonem rovnou v zemi do vyvrtané díry
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Otázka na betonování plotu/ohrady.

    Potřebuji ohradit pozemek dřevěnou ohradou. Sloupky 100cm/8cm, jedná se o úsek asi 12m. Jak hluboko zabetonovat pozink špice? Betonovat to asi budu nejdříve v dřevěné formě či klasickém plast kýblu a teprve potom to celé vyrovnám a usadím v zemi.
    Beton je jediná možnost, v zemi to uhnívá a natlouct špice se nedá, jelikož na Valašsku tu máme víc kamení než kvalitní půdy:)
    XL1
    XL1 --- ---
    zdar ! má někdo OSOBNÍ zkušenost s nejakým zařízením na změkčování vody? co fakt funguje ...?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Vandana Shiva - The Future of Food and Seed
    https://www.youtube.com/watch?v=yYwOTLopWIw
    MAJA
    MAJA --- ---
    Máme běžce už třetím rokem, cca 4 - 5 kusů (z toho 1 kačer). Po roce nula slimáků a že jich od sousedů z kopřiv/plechů každý večer najíždělo opravdu hodně - desítky až stovky za večer, když se to sbíralo ručně.

    Loni jsme zkusili i líheň a jedna kačka do toho začala sedět, tak jsme nakonec měli 38 kachňat. Něco se udalo hned, ale tak 2 měsíce jsme měli hejno asi 20 dospívajících kachen a to byl hukot.

    Kachny nám vyjma mladých zelených výhonků (stačí zabránit přístup než to trochu povyroste) nic neničí. Jen třeba nesmíme nechat venku jakoukoliv nádobu s vodou - okamžitě jí s nadšením přemění na bláto :-)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    OGMIOS: Kdyby už v zahradě nebyl ani jeden slimáček, tak neřeknu popel, bohužel v tomhle směru mají naši miláčkové stále co dohánět. Ale oni si nožičky neuběhají, celé dny vysedávají pod oblíbeným stromem, občas zajdou trollit slepice za plot. Vysbíráno mají v perimetru 5 m kolem budky, na nájezdníky nachystané na večer o pár metrů dál srdantě pečou ... a nebo jsou už přežraní (ale pak netuším, proč je zajímá kyselá rebarbora, draslavá dýně a pálivá cibule). Takže s tím půjčováním, KAREN, zatím nevim ...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ja mel selsky a pekingsky kachny a slimaky jeli stejne jak bezci. Jedinej rozdil je ze bezci fakt behaj.

    DA_NIELA: no ja mam taky ted parek a je to uplne v klidu, zatim nic nenicej.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TRISSIE: oprava, teď jsem díky tobě uvědomil,že je vlastně máme 2 roky :) vloni i díky horku žádný slimaci nebyli. takže už 2 roky bez slimáků na zahradě.
    Hele u baráku je máme sice ne,jak v předchozích letech,ale jsou tam.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EXCITE: já ti nevím.... běžce doma nemám a slimáky letos zatím taky ne, a to loni touhle dobou už jsme je mohli přehazovat vidlema.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    10 běžců puštěnějch po sklizni loni a letos v podstatě žádný slimáci na zahradě 2500m2. Lidi kteří tvrdí,že běžci nefungujou jsou jistě padlí na hlavu :)
    Ano slimáky žerou i jiné kachny,ale musíš jim je sebrat a hodit, to je sežerou i slepice,ale jedině ty běžci je aktivně vyhledávají.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    OGMIOS: jen dva, kacku a kacera. Maji budku, vybeh 25x25 (kolem zahonu a kachniku) a z neho je jeste poustivam dal na celou zahradu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DA_NIELA: a kolik jich mas?
    KAREN
    KAREN --- ---
    DA_NIELA: nejvyssi cas je nekomu pujcit ;))
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    OGMIOS: Bezci mi vozdobali rebarboru, dyne, nat z cibule. To jim mam do zahrady dat slapaci kolo, aby se nenudili?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Krátký portrét Masanobu Fukuoky (1913-2008), japonského farmáře, průkopníka přirozeného zemědělství a metody „nic-nedělání“, kdy je pozornost věnována nikoli tomu, co je třeba ještě udělat, ale tomu, co je možné ještě vypustit a nedělat. Podle Fukuoky je nejzazším cílem zemědělství nikoli pěstování plodin ale kultivace a zlepšování lidských bytostí. Je autorem slavné knihy Revoluce jednoho stébla slámy, která ovlivnila řadu zastánců permakultury

    REVOLUCE JEDNOHO STÉBLA SLÁMY
    https://www.youtube.com/watch?v=BpYl8Wrg6RM
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XL1: pěstuješ na 1500m2?
    XL1
    XL1 --- ---
    a dotaz : má tu někdo reálnou zkušenost s nákupem semen atp přímo z Japonska ?
    XL1
    XL1 --- ---
    LINKOS: OK. a kolik je cca potřeba Feramolu na 1500 m čtverečních zahrady ?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: sousedi je mají letos prvně, nahnali je do vody, kam se jim původně vůbec nechtělo a teď se jen čachtají a nějaký slimáci je vůbez nezajímaj. :)
    Ale tak uvidíme, sám jsem je časem chtěl pořídit, nebo nějaký jiný kachny. Nebo aspoň slepice, potřebuju hnojivo :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    IVA: ja si ted po pauze porizoval minulej tejden bezce nanovo, jsou letosni z unora. Uz si zvykli za tu chvilku i na me, hlavni je je motivovat jidlem a zvykani jde rychle. Ja jim vzdycky hodim slimaka a volam kackac a uz po par dnech bezeli na zavolanou. Ale i tak minimalne 3dny nez zacli chodit dal od domku nez 5metru. Poridil jsem si jen parek a mam je navolno mezi zeleninou a zatim zadna skoda. Driv jsem jich mel az 15 a to kdyz jsem pustil do zeleniny tak to bylo jak kdyz prebehne stado slonu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam