• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    CUKI
    CUKI --- ---
    VODOMERKA: hele vyjebali nevyjebali, znál lidi co se hádaj a doteď nemaj nic a stálo je to spoustu peněz a času...
    Někde se fakt celé obce rozparcelovali na dlouhé proužky a dostaneš z toho třeba jednu nudli širokou ani ne metr, ale za to třeba 1km dlouhou...
    Tohle beru jako problém "přímého" domácího zemědělství. Protože pokud na tom někdo chce hospodařit musí oslovit ty ostatní, aby to bylo alespoň použitelného rozměru a to už pak prostě nejde v malém. Snažil jsem se ty pozemky směnit za něco třeba i mnohem mnohem menšího a bezcenějšího ve Středočeském kraji (tohle je kvalitní orná půda na Moravě), ale to bych musel najít člověka co by tam chtěl bydlet a ty pozemky obdělávat, což je malá pravděpodobnost.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZATAMOKO: tak to s tím děda neměl souhlasit. asi když mlčel, ostatní s vy**bali.
    CUKI: dohadovačky se všema těma různě namotivovanejma lidma jsou děs. proto to nedělám :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    VODOMERKA: tak to pak mam smůlu, ani jeden z těch pozemků co mám není samostatně použitelný. Jeden je dokonce oficiálně stavební a i dost velkej, ale vyhandlovat s ostatníma něco aby to bylo použitelný nebo to alespoň prodat je fakt potíž...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    VEVER: nam misto zahumenku navazujiciho na zahradu za chalupou vratili 4ha nejaky nudle podel cesty s bonitou -1000, o par km jinde a jeste ne vcelku :D
    A co vim, tak se s dedou nikdo nebavil...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    CUKI: hele, taky jsem to vystudoval. většinou se fakt vracej původní štráfky (záhumenky), pokud to jde. pak se řešej pozemkový úpravy tak, aby měly rozumnej tvar, dostupnost a cca odpovídající bonitu (kvalitu)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: to zadržovaní vody v krajině jsem řešil zde: [ CUKI @ Ekologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč) ] máš nějaké větší info? Doslechl jsem se že je to nejen o tůňkách ale i o zadržovaní vody na pozemcích, což by bylo zajímavé i z hlediska zákonů a nakladání s odpadní vodou...
    CUKI
    CUKI --- ---
    VEVER: tak to není pravda můžu ti to dokázat. Mám pole 1x7m uprostřed obrovského pole, na jednom konci dalších asi 150m2 na druhém jeho konci 200m2 a pod. Celé obce jsou rozparcelovány na dlouhé nudle, hlavně na Moravě...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CUKI: ja mam pocit, ze si to prave predstavujes moc cernobile.
    muzu ti rict svou zkusenost jak jsme s partou pankacu dostali mega na vysazeni sadu a do zadneho soukoli se nedostali (krome toho ze ho budem muset minimalne deset let udrzet coz nebude to v tom suchu sranda, ale prave tohle dokaze chod te krajiny vratit do predvalecnych let a spolu s dalsimi opatrenimi tam tu vodu udrzet). proste jsem si postavil hlavu ze tu po me zustane vysokokmenny sad ve kterem se budou past ovce a stane se to i kdybych mel potit krev. bez dotace bych mel k tomu jeste mega dluh u vrahu z volstrytu a vracel bych dve mega, tak to uz fakt radsi tu EU ;)

    kamos se naucil jak se to o to zada, dostal traktor na rozjezd zemedelstvi v socialne vyloucene lokalite a po uplynuti udrzitelnosti 3 roky ho prodal a postavil si vyrobnu ovciho syra. opet zadny soukoli EU. i ty holky na statnim fondu zivotniho prostredi uz nejsou zadny nerudny urednice ale studentky ekologickejch oboru z CZU.

    opravnene vyhrady k EU chapu, ale takove ty pausalni vykriky jak od putinovcu z novinky.cz neberu. dneska se prachy tisknou a rozdavaj vsude a muzou jit i na dobre veci, pokud dobri lide nebudou jen nadavat a nauci se pracovat s tim, co je.

    klidne muzes cekat na utopii s motykou v ruce, ale bude te skoda, protoze svine se to uz naucily a prevalcujou te. ted treba jede program na zadrzovani vody v krajine. bud muzes nadavat a koukat jak krajina umira a nebo se rozhlidnout kde je potreba udelat tunku nebo mocal, sepsat to, vybehat na uradech a poslat tam ten bagr.

    necekej ze to za tebe udelaj mistni sibri nebo agrofert, tem je to sumak a maximalne si z toho postavej bazen.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Půda se vracela ta samá...respektive, pokud vlastník nesouhlasil se scelením pozemků, tak se mu vrátilo přesně to co měl. Jenom tak na okraj. Máma to dělá :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: jenže oni ty dotace nejsou zadarmo, těžko tvému kamarádovi dala EU 3M a nic za to nechtěla, ona to má dobře posychrovaný, aby se tvůj kamarád dostal do soukolí systému ze kterého není cesty zpět.
    Ano u nás se ty velké zemědělské společnosti dostaly na trh omylem. Protože půda se v restitucích nedostávala většinou ta samá, ale ty pozemky se sečetly a rozparcelovali na nudličky, které se bez hlavy a paty vraceli restituentům. Takže místo políčka za barákem člověk zrestituoval dlouhou často třeba jen metr širokou nudli na druhé straně obce se kterou si může víš co.
    Nicméně mě na Slovincích překvapilo že oni to nejsou primárně zemědělci, ale lidé co chodí do normální práce a večer oddělávají políčka.

    Problém v dotacích je ten, že se nedělá to co je potřeba, ale primárně to na co jsou nejlepší dotace. Proto máme za poslední léta zdevastované pole monokulturou, kde se vysévá několik let po sobě stejná plodina a pod..
    A práce reportéra by sice byla pěkná, kdyby nebyla ovlivněna tím pro koho píše. I když jsem dělal sám na sebe, tak jsem byl stejně ovlivněn tím že mi za moji práci někdo musel zaplatit. Mnohokrát se mi stalo, že jsem 3/4 roku dělal na něčem do čeho jsem investoval svůj čas i nemalé prostředky a pak jsem za to nic nedostal, protože výsledek nevyzněl tak jak si představovali. A abych reportáž uzpůsobil výsledku na to jsem nikdy neměl žaludek, tahle práce mě dost zklamala... Nejlépe placená práce v terénu byla ve válečných zónách a na to člověk musí mít taky žaludek. Ani ne kvůli nebezpečí (například 99% televizních reportérů si záběry z místa děje dost přikrášluje a často ani nevylezou z areálu bezpečného hotelu) ale spíše ten zmatek, že to vlastně není tak černobílé a jak je to nesmyslné.... Vždy po návratu Z5 má člověk ještě větší zmatek v hlavě než před tím co tam jede.
    Navíc práce reportérů už je dneska spíše o třídění informací než o jejich vyhledávání....

    A ty dotace brát pro mě znamená souhlasit s tím co EU dělá a proto se toho účastnit nechci!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CUKI: jak melo? Zacinam Te podezirat z naivity :) staci vzpomenout na prvni (puvodni) nazev eu, to neni spolecenstvi pro lidi, ale pro prumyslove koncerny... vladtne jak pises v te druhe zprave o odbytisti pro Nemecko... a tedy v soucasny dobe nezbyva, nez se tomu diktatu podvolit a co nejvic tech zdroju vysosat... proste jak pise Jazzz
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CUKI: ja s tebou v podstate souhlasim. dotace zpusobuji problemy, pokrivuji trh (ktery je ale uz tak dost pokriveny a lide ho tak chteji mit).

    treba pro ty indiany mel zelezny hrnec, ktery si neumeli vyrobit vetsi cenu, nez zluty sutr. hodnota prikladana vecem je relativni. lide dostanou to, co chteji a nemuzem je nasilim zmenit. jen muzeme ukazovat alternativu, dodat vyvazene informace a nechat je vybrat. v tom smeru muze byt prace reporteru jako jsi ty velmi cenna

    u nas fungovalo zemedelstvi zrovna jak v tom slovinsku, ale rozmetaly to dve to valky, komunismus a ted tomu babisovsky kleptokapitalismus zatlouka posledni hrebiky do rakve. pokud se jeste najdou lidi, kteri to s krajinou mysli uprimne, meli by dostat zdroje treba skrze ty dotace. kamarad si takhle poridil traktor za 3 mega na ktery by jinak pestovanim ovoce a chovanim ovci nevydelal za cely zivot.

    prisla by mi skoda, aby rozumni lide neefektivne mrhali casem a zdroje tekly psychopatum, co budou vsechno jen dal nicit.

    neni to cernobile
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: hele v zemědělství nedělám, tak to mám jen z druhé ruky. Na druhou stranu jsem podstatnou část života strávil na cestách, někde to byl i víceletý pobyt, kde jsem se snažil si (nejen) takových věcí všímat. Procestoval jsem takto přes 40 zemí světa (většinou Evropa) a dost z nich jsem pracoval. Mám srovnání před EU i za ní. JAsný je to jen můj subjektivní pohled na druhou stranu si myslím že mám pohled celkem nad věcí, protože do něj nejsem nijak zainteresován, navíc asi profesionální deformace reportéra se snažím nestranit spíš si sám klást otázky a hledat na ně odpovědi.

    Když to hodně zjednoduším, tak EU mi přijde jako prostředek pro bohaté Německo jak najít odbytiště svých nadbytečných výrobků, kterých musí prodávat více a více aby si zachovali svojí úroveň. To jak to dopadne se můžeme dovtípit z minulých podobných počinů naší (světové) historie.

    Ostatně kolonisté od indiánů taky vyměňovali zlato za bezcenné železné nádobí. Tím zlatem je v tomto případě zemědělská půda a její produkty a tím železným nádobím je novější a novější spotřební technika a "eko" automobily a jiné nesmysly, pro které by v zemi nebyl odbyt. Směňují drahocenné suroviny za odpad, protože dneska prodává kvalitní marketingová strategie nikoli kvalita a užitečnost produktu...

    Před pár týdny jsem se vrátil z měsíční cesty po Slovinsku a docela mě překvapilo jakým způsobem tam funguje jejich zemědělství a produkce. De facto nějaké velké firmy tam noc nefigurují, ale hlavně skoro každý Slovinec má svou zahrádku kde si vesměs většinu potřebného vypěstuje sám. Je to utopie? Jak se to tam vzalo a jak to funguje? Když člověk přijde do obchodu na první pohled zjistí, že ovoce a zelenina se tam moc nenakupuje...

    Obecně jsem právě spíše pro tu menší produkci, která je ostatně mnohem lépe kontrolovaná. Protože když dostanu od souseda květák, tak vím čím to hnojí a naopak.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CUKI: pokud se jde o tu "ekonomickou podporu vuci vnejsku" tak presne to by mely dotace resit, protoze zavadeni cel nefunguje a navic ho reguluji mezinarodni dohody.
    pokud konzumenti na zapade kupuji zbozi od lidi, kteri se maji mnohem hur a zaroven se chteji mit lip a pri tom zachovat strategicky dulezita odvetvi mezi ktere zemedelstvi patri, tak neni jina cesta. pokud se shodnem ze prace s krajinou je verejny zajem, tak zemedelci jsou neprimo statni zamestnanci a s dotacemi se musi naucit pracovat, jinak neprezijou a bud je spolkne agrofert nebo se budou s motykou lopotit u jednoho zahonu.

    dokonce jsem videl stoilni hru pro skolni deti "Dotace" ve stylu sazky a dostihy to uz mi prislo celkem perverzni, ale asi to jinak nejde. dneska jsou i firmy co ti to napisou a i na tom Statnim Fondu Zivotniho Prostredi sedi docela rozumny mlady holky.

    DENDROBATA: nemusis byt v zadnem svazu. jako o.s. jsme to udelali na cizim kamaradove pozemku dokonce cast penez z projektu mohla jit na odkup casti toho pozemku do vlastnictvi toho o.s.
    na tvorbu projektu a architekta tam je vyclenena kolonka. pokud mas pozemek (ani ho nemusis cely vlastnit) a vizi, tak to proste jde. neni pravda, ze "normalni clovek to nema sanci osefovat". na tri pokusy jsme to zvladli i bez te firmy co si za tvorbu projektu rekne 10% , ale muzes jit jistejsi cestou a to byrokraticke peklo si ustrit coz po tech zkusenostech doporucuju :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARJEEL: dobročinej spolek to není, ale mělo by to fungovat spíš jako (nejen) ekonomická podpora EU vůči vnějšku, ale tak to moc nefunguje
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CUKI: ty to pises, jakoby eu byl nejakej dobrocinnej spolek a melo za cil, aby se lide meli co nejlepe... tak to ale neni, je to predatorsky kapitalismus. Na dotacich musis urvat co nejvic, jinak zemedelstvi v tom danym regionu neprezije.
    S tvyma idealama ala "misto psani projektu sazet stromy" souhlasim, lec realie jsou jine a neni jina moznost, nez se naucit dobre si psat o penize, ktery jinak jdou na francouzske vinice...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JAZZZ: Jo zaslechl jsem že něco takového běží, potřeba být v ovocnářském svazu nebo tak něco + teď se rozbíhá něco se zadržováním vody v krajině ... to je na o.s. a fundraisera a krajiného architekta, normální člověk to nemá šanci ošéfovat ... Vychází mi zo toho nakoupit 500 stromů, vysadit je a postarat se o ně, přijít o 25tis /rok za dobytčí jednotku či hektar sečené louky .. nemá ta čísla přesně spočítaná ae pohybujeme se v řádech 100tis Kč a stovek člověko a motohodin ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: to taky netvrdím, ale v EU je volný trh. Takže ty dotace negativně ovlivněj i jiný země.
    Například Jablka z Itálie obchody nakoupí za cenu za kterou ti je tady pomalu ani nikdo nesčeše! Jak je to možný? přitom v Itálii je nutné ty stromy zalívat, nějak dopravit, je tam mnohem větší riziko omrznutí nebo i přes drahé zavlažovací systémy že nebude voda. Platy tam jsou taky o dost vyšší. Je to dáno ale tím, že víc než polovičku ceny kterou za ně dostanou, jsou z dotací.. A my pak zase za dotace ty jablka kompostujeme, přitom jsou logicky díky delší sezóně kvalitativně lepší než ty Italské...
    Kdyby nebyl volný trh, tak by se sem ty Jablka nedostala. A hospodařilo by se více regionálně. Jsem pro volný trh, ale pro všechny za stejných podmínek. Tak, aby to bylo ekologické. Kuriózně tohle bylo ve společenství bývalého východního bloku vymyšleno daleko lépe. Protože obchod byl za prvé směnný a za druhé se jednalo jen o věci, které v dané lokalitě prostě nebyli.
    Tohle se mělo řešit ještě před vznikem EU. Do zemědělství jde mnohem více peněz než kdy před tím a výsledky jsou mnohem horší.
    EU je zatím jen prostředkem pro země s velkou produkcí vytvořit si odbytiště pro své výrobky. Teď nehodnotím jesti se nám to vyplatí nebo nevyplatí a jestli je to dobře nebo ne?
    Ale není tohle velká daň za ten přínos co to má? Než se vymyslí nějaká dotace, mělo by se přemýšlet proč to tak je a jestli by to nešlo jinak. Tohle ač to hodně lidí nerado slyší je přesně analogie u nás za socialismu, kdy jsme vyráběli něco co nebylo potřeba jenom pro to abychom zaměstnali lidi... fuj!
    Ostatně nemusíme chodit daleko. V našem pohraničí s německem pracují za minimální mzdu němci, kterejm jejich stát jejich plat dorovná do německého eq. Kdyby jsme byli co k čemu, tak když už nic jinýho, tak to uděláme sami.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DENDROBATA: tak to uplne neni ze bys o to prisel. na sekani louky se v CR bere dotace na pudni blok. po tom co ji osazis ovocnymi stromy treba skrz dotaci na rekulivaci krajiny jako jsme to udelali s o.s. Tranquillite ve Valci, tak mas zas dotaci na spasani te travy ovcemi a je vyssi nez to sekani takze i skromny pasacek by se na tom uzivil. plocha od ktere to ma smysl je cca 3ha ale to ber s rezervou jako nas priklad. muze byt vetsi i mensi. celkem jsme vysadili 564 stromu ale bohuzel tam byly i kozy a 15 procent jich ozraly tak na podzim budem dosazovat. njn pankaci se chybama uci.

    obecne dotace moc nemusim, ale daj se vyuzit i dobre. bohuzel uprimni lide v tom vetsinou neumi chodit nebo na to kaslou a z pulky vyuzity rozpocet pak zbyva na zlodeje kterym to pak prochazi protoze preci to te EU nenechame.

    dobrych projektu je nedostatek, tak to zkuste :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tak ony ty dotace nejsou vymyslem eu. Kdyby to bylo jen na eu tak nemaji francousti zemedelci mnohem vetsi dotace nez nasi. Ono pokud vim tak psenici od tebe koupi za podobne penize at jsi z Číny nebo z Francie,resp cena komodity je dana burzou. Pokud tedy chce udrzet vyssi zivotni standard svim zemedelcum nez maji zemedelci v rozvojovich zemich tam jim musis neco poslat bokem. Jako neni todle jediny faktor,ale myslim ze to ma celkem velky vliv
    CUKI
    CUKI --- ---
    DENDROBATA: To já zase doufám, že všechny dotace vymizej a svět bude zase veselejší. Dotace nikomu nepomůžou a zemědělci jsou poslední, který na tom něco budou mít. Je to jen pro ty, co svůj čas věnujou naprosto zbytečné činnosti jak získat dotace místo aby něco sami vytvořili!
    Jsem sice všema deseti pro jednotnou Evropu ale ne takto! fuj!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam