• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: z jakych surovin a odkud se vyrabi? Nejde jen o hnojina,napriklad repka prochachazi 14 postriky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: No hnojiva si vyrábíme tady, to je jedna z mála věcí ve které český chem průmysl celkem dominuje. A i kdyby dovézt toho kamion, tak ti to stačí min pro celý středočeský kraj :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: nejsem schopen ti rict odkud se sem vozi jednotliva umela hnojiva,ale napriklad Babis pred revoluci pracoval v Maroku a tam je maji z okupovane zapadni sahary. Zkusim ten clanek najit
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Aha teď už to čtu správně :-)
    To se mi ale fakt nezdá. Předpokládám, že v článku byla uvedena nějaká specifická plodina, ideální pro tento případ, ale stejně tomu nevěřím. Jaká plodina by to musela být, aby jsi pro vypěstování jednoho kamionu najezdil eq. 4000Km v kamionu?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: js bych radsi volil si stromky na sad predpestovat sam nez se kvuli tomu zadluzit.
    A musim rict ze ty kamiony jsou masakr. Minuly pondeli jsem jel z wroclawi po dalnici a ten 160km kus nez jsem sjel byl plnej kamionu, kazdejch 50-100metru kamion celou cestu jen v mym smeru. Tisicovku jsem jich musel predjet minimalne, to je nehorazne prepravovanejch tun. To byl peknej masakr, my lidi jsme sileni vsechno vozit takhle sem a tam.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: rozdil je bio nebio,ne u nas nebo ve spanu
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS:Takže u nás musí víc postřikovat? Nechápu
    Jinak Škodovka je u nás dražší než kde jinde. V Anglii seženeš ten samý model v plné výbavě často levněji než tady v očesané verzi která se tam ani neprodává...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: spis jsem to myslel tak,ze cim vic potrikujes tim vic toho projezdis a nejak se k tobe ty postriky musi dostat atd.
    Kdyby byli vyrobky z dane zeme levnejsi tezko by retezce prodavali prebytky z jinych zemi, politika retezcu? (Treba wv davno rozhodl,ze skodovky se budou prodavat v cr draz nez v nemecku,aby tu udaly i svoje auta.)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tomu druhýmu odstavci nerozumím, to ten zemědělec ve Španělsku tu naftu nespotřebuje?

    Kvalita je problém, pokud je rozdílná tak to neřeším, pak by se měl dotyčný zamyslet jestli chce prodávat dál odpadky. To že si doma nevypěstuješ kokosák, avokádo a banány taky chápu a je podle mě ok je dovézt s tím problém nemám ani v nejmenším. Ale to že kamiony dnem i nocí jedou bezcílně Evropou a vozí dříví do lesa to je něco co neumím překousnout.

    A to není jen o tom, že by byla nějaká země zvýhodněná. Například výše zmiňované Španělsko dováží z blízkého východu mandle, které sami posílají pryč. Mandle jsou přitom u nich dražší než ty které koupíš v Německu a Čechách ze Španělska. Jogurty a sýry z německého mléka jsou zase podstatně levnější ve Španělsku. (Jedná se o identický produkt a to i složením ze stejného řetězce).
    Ve Francii se zase vyrábí šampóny, které dovezou do Polska kde je zabalí (nalejou do flakónků) a pošlou zpátky do Francie, protože je to daňově zvýhodněno.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ja nez zase zavadet cla bych spise ocenil jisty tlak spolecnosti po urcite kvalite a pripadne i ceske/mistni produkci.
    Napriklad uz nekolik dni mam chut na hruskovy most a zatim jsem na nej v kramu nenarazil,tedy vim kde ho maji s jistotou,ale tam ted nejedu. Pochopitelne napoji a hruskovou PRICHUTI najdes nekolik. Me trochu vadi ta nahrazkovost. Misto kurete s koupis kureci vyrobek s nazvem krechcene kure, kde mas fosfaty a vodu,jen aby to vazilo vic.

    Jinak cetl jsem, ze energeticky se vyplati dovezt BIO potraviny ze spanelska,nez kupovat konvekcni potraviny od sousedniho zemedelce. Jednoduse protoze spali vic nafty jezdenim po poli a samozrejme vsechna ta hnojiva postriky ,se taky musi odnekud dovest a nejak vyrobit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARJEEL: Je to moc práce protože ty dovezený jsou za takovou cenu, že se ti to nevyplatí sbírat. Ty hranice tady dřív nebyli jen tak. Jsem sice proti jakémukoliv omezování svobody, ale pokud je odstraníme, tak tyhle věci kontrolovat musíme nějak jinak. Kdyby nebyli dotace, tak se to většinou vyřeší samo. Prostě ty potraviny by tu byli dražší a tím by se místní zemědělec dostal zase do "potravního řetězce".
    Ale pokud nějaká EU (kde máme naprosto mizivý hlas) Rozhodne právem většiny, tak ty s tím nic nezmůžeš. Je sice pěkné že z těch dotací taky využíváme nemálo, ale už to není o tom jestli je to potřeba, ale o tom jestli mi mé snažení dotace zaplatí.
    Další problém je že dotace jsou naprosto nelogické a tudíž nepředvídatelné.
    Takže si představ že jako český zemědělec si vezmeš nemalou půjčku na to aby jsi tu udělal třešňový sad (běžná lokální plodina). S tím že to budeš dlouhé desetiletí splácet a s první úrodou můžeš počítat až po X letech. No a sotva se dostaneš k tomu že to na sebe začne vydělávat. Tak nějakej kterén z EU vyhandluje to, že Francouzi sem ty třešně dostanou de facto za cenu dopravy, protože dotace na ně bude pokrývat náklady na pěstovaní. To si pak můžeš hodit mašli. Tohle není ochrana národních zájmů. Kdyby tu byli hranice, tak jednoduše na třešně udělíš dostatečně vysoký clo.
    Tohle je u mě stejnej zločin jako jakejkoliv jinej dumping. A subvenční politika mnoha jižních států je dost vysoká (jedno jestli přímá nebo nepřímá), protože jim to řeší nezaměstnanost.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CUKI: ja v tom taky vidim problem a treba cena dopravy, kterou zminujes je skutecne klicova (silnicni sit je jako "obecny statek" nadmerne vyuzivana dopravnimi spolecnostmi).
    Co se tyce ceny potravin, tak oblibenost supermarketovych letaku ukazuje rozsirenou lidskou tendenci... coz v prostredi volneho trhu nahrava zminenym paradoxum. Svet je globalni a ted jak to udelat... imho neni snadny reseni.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CUKI: nejsme v rozporu a za zakopaneho zemedelce se mi neomlouvej, ja zas treba u nas koukam na to, jak nikdo nechce sbirat tresne, protoze to je moc prace... atd. To neni o "ochranem" principu, ale mechanismu distribuce - francouzsti vinari, taky jsem za lokalizaci a regionalismus...
    CUKI
    CUKI --- ---
    Ještě dodám to, že ty dotace z EU mají pod palcem mnohem větší ryby než nějakej Babiš. V přímém srovnání by byl proti nim malynkatej zemědělec...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARJEEL: "Zemedelci v eu neplni primarne obzivnou roli" Vidíš a v tom já vidím ten problém.
    My raději (konkrétní případ kousek od Kladna) vykácíme obrovský sad jabloní, abychom ho nechali zarůst trávou, protože ta se snadněji udržuje, než shnilá jablka, které nikdo nechce. Navíc na to dostali dotaci!
    Promiň, ale já bych toho člověka co to vymyslel nechal zahrabat živýho šest stop pod zem!
    Je kuriozní, že zemědělec který tu má jabloně, ze svých daní platí toho z Toskánska, aby je mohl sem dovést a za menší cenu prodat.
    Je divné že, že rajčata nebo papriky které jsou z Alicante a Murcie jsou v Praze podstatně levnější než když je koupíš tam. Je divné že v Holansku je výhodné rajčata pěstovat pod umělým světlem ve výhřívaných sklenících, než zde s pracovní silou která stojí cca 1/3.
    Prostě za těch pár let co funguje EU jsme se dostali do situace, kdy jsme nalili obrovské množství peněz do zemědělství, přitom je na tom mnohem hůř než předtím. EU zavinila pouze to že jednotlivé regiony jsou čím dál tím méně soběstačné a už vůbec nefungují jako celek. EU je naprosto závislá na dopravě která je v hodně ohledech na kraji svých možností.

    Tohle je přesně to co nahrává tomu nadnárodnímu zemědělství, kterému malý zemědělec nemůže dost dobře konkurovat. Pokud chci být zemědělec, tak chci aby mě živilo to, že to umím a dělám dobře, ne to jak se dobře orientuju v nesmyslných EU zákonech, směrnicích a dotacích.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CUKI: dotace jsou, zjednodusene receno, proto, aby se vyvazil nepomer platu mezi eu a rozvojovymi zememi.
    Zemedelci v eu neplni primarne obzivnou roli, ale primarni je udrzovani krajiny, aby nezarostla akatem a bolsevnikem.

    To ze na dotacich rube miliony Babis je dany spatnym mechanismem dotaci ne "filozofii", ktera stoji za dotacemi...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OGMIOS:
    Jde ještě zachránit český venkov? Sedláci nabízejí řešení! - Asociace soukromého zemědělství ČR
    http://www.asz.cz/cs/aktualne-z-asz/jde-jeste-zachranit-cesky-venkov-sedlaci-nabizeji-reseni.html
    CUKI
    CUKI --- ---
    VODOMERKA: Ano jinak to nejde. Proto je potřeba naprosto změnit fungování EU.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    CUKI: nojo, ale to je třeba řešit na evropské nebo ideálně celosvětové úrovni. pokud se zruší dotace v jednom státě, ostatní ho převálcujou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYA: Já nevím proč by vlastně měli být vůbec jakékoliv dotace. Měla by se spíše řešit příčina proč ty dotace jsou potřeba a ne to pak sekundárně nějak bastlit.
    Vždyť je úplně u pr... jestli budou stát brambory 10 nebo 20Kč. Důležitý je zjistit proč je to jinde levnější.

    Osobně jsem pro to aby se doprava čehokoliv razantně znevýhodnila-zdanila. Pak se tady nebudou dít věci co likvidujou nejen naše zemědělství. Soustředit se na to aby se lidé naučili brát nejprve ze svého okolí. Tím sice stoupne cena, ale i kvalita potravin, protože bude lepší kontrola. No a u těch nemístních surovin se to taky moc nepozná.


    LINKOS: Ano to máš pravdu, ale to funguje jen v krátkodobém horizontu. v EU se to dělá víc složitě, ale za to mnohem víc neprůhledně. A pak se ty následky taky mnohem složitěji napravují.

    Například v EU prošel zákon, který znemožňuje použití tvého osiva a nahrává tak monopolnímu subjektu (který ani není z EU), jako by se nechumelilo.


    OGMIOS: U nás je problém, že díky komunismu a restitucím se nedostala půda k těm kteří by na ní hospodařili. Několik desetiletí se dělala hromadná družstva, která vzdalovala půdu z okolí malých zemědělců. Ti díky tomu prakticky zanikly. S tím ale jen tak nic nenaděláš. To bude chtít zase mnoho desetiletí než se to vrátí do přirozeného stavu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam