DARJEEL: Je to moc práce protože ty dovezený jsou za takovou cenu, že se ti to nevyplatí sbírat. Ty hranice tady dřív nebyli jen tak. Jsem sice proti jakémukoliv omezování svobody, ale pokud je odstraníme, tak tyhle věci kontrolovat musíme nějak jinak. Kdyby nebyli dotace, tak se to většinou vyřeší samo. Prostě ty potraviny by tu byli dražší a tím by se místní zemědělec dostal zase do "potravního řetězce".
Ale pokud nějaká EU (kde máme naprosto mizivý hlas) Rozhodne právem většiny, tak ty s tím nic nezmůžeš. Je sice pěkné že z těch dotací taky využíváme nemálo, ale už to není o tom jestli je to potřeba, ale o tom jestli mi mé snažení dotace zaplatí.
Další problém je že dotace jsou naprosto nelogické a tudíž nepředvídatelné.
Takže si představ že jako český zemědělec si vezmeš nemalou půjčku na to aby jsi tu udělal třešňový sad (běžná lokální plodina). S tím že to budeš dlouhé desetiletí splácet a s první úrodou můžeš počítat až po X letech. No a sotva se dostaneš k tomu že to na sebe začne vydělávat. Tak nějakej kterén z EU vyhandluje to, že Francouzi sem ty třešně dostanou de facto za cenu dopravy, protože dotace na ně bude pokrývat náklady na pěstovaní. To si pak můžeš hodit mašli. Tohle není ochrana národních zájmů. Kdyby tu byli hranice, tak jednoduše na třešně udělíš dostatečně vysoký clo.
Tohle je u mě stejnej zločin jako jakejkoliv jinej dumping. A subvenční politika mnoha jižních států je dost vysoká (jedno jestli přímá nebo nepřímá), protože jim to řeší nezaměstnanost.