• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    uz je tu nejakou co tu byl odkaz na to bezorebne zemedelstvi,jen se projela radlickama brazda v louce a do toho se sazelo. Docela by me zajimalo jak to je pouzitelny a prakticky,preci jen kulturni plodiny maji znacnou konkurenci.
    Bohuzel moje snaha neco o tom najit vzdy skoncila,ze vsechno resili roundupen,coz neni uplne to co bylo smyslem toho sázení do louky
    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Samozrejme do uzavrene zahrady kde si nechces nechat sezrat salat a rajcata, a nechces si ji rozparcelovat plotama proc ne. Jinak at o tom premyslim jak premyslim, prijde mi to jako kravina. A to jsem prosim Prazak. Jen tak pro zahimavost, jak se to vede v pripade kopecku a daji se tim vyplotit i stromy? Nebo to umi jen linie?
    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Kdyz ti do ohradniku vleti pes z venku, s nejvetsi pravdepodobnosti ho to odrazi. A myslim ze s tema elektrickejma obojkama my ty zvirata stejne ven protlaci nebo uhoni k smrti. A imho jsou fyzicke ohrady dobra bariera y pro dementni lidi. A pokut neoplotis hektar v kuse a nezahradis oblibenou pesinu, je to pruchozi pro zver i lidi. Jasne, mlady se do toho motaj, kvuli tomu by to clovek mel aspon nez si zvyknou častěji kontrolovat.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZORB: mnoho situaci, mnoho technologii, mnoho hospodaru a mnoho moznych reseni :) treba chces specificky zasahnout na nejakem hur pristupnem miste, kam nechces davat ohradniky, je to tam blbe dostupne, nebo nemas padesatihlave ale jenom desetihlave stado, mas vic druhu zvirat dohromady a nektera chces nejak omezit, atd. spis mi prijde zajimavejsi se zamerit na moznosti dobryho uplatneni nez to hejtovat, ale chapu, jsme cesi, tak to k tomu asi patri.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TADEAS: Jen představa, že musím 50 hlavýmu stádu krav nasadit obojek, řešit managment akumulátorů a vše okolo, to mně dost děsí. Zapíchat pár ohradníků, běžně se to děla už i strojově, připojit generátor VN - GSM dohled je proti tomu pohoda.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LITTLEPUNKK: rikali mi o tom zemedelci,ze se jim to uz nekolikrat stalo.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    LINKOS: a to si někdy viděl? já teda ne , spíš jsem se vdycky divil jakej respekt mají před tím tenkým provázkem ,kterej není skoro vidět .Takže dle mých zkušeností ten provázek/hranice má něco do sebe ...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CUKI: protoze se jimi zivim.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TADEAS: Tak proč to dělat jinejm, že?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CUKI: ne, nejsem na maso.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ono kdyz krava vleze na ohradnik a ten ji dava co par vterin prdu taky to neni zrovna koser.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TADEAS: Ok, ale zeptám se tě přímo, chtěl by jsi to mít ty sám na krku?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    HOUBA: viz. odkazy

    HOUBA
    HOUBA --- ---
    TADEAS: Tak certifikace nutně nemusí vylučovat poruchovost případně i samotné týrání. A nebudou z toho ta zvířata zmatená? Když dostanou ránu od ohradníku, tak maj prostě jasno, že drát=vyhnout se mu. Takhle budou dostávat prdu z ničeho nic a nebude jim jasné proč.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CUKI: tak ta technologie bude mit nejakou certifikaci tak aby se tohle nedelo, toho bych se bal nejmin. naopak oproti ohradnikum to pusobi selektivne jen na ta zvirata, ktera to maji a nedostane neadekvatni sok nic co tam jen prochazi okolo, takze z pohledu pripadnyho tyrani pidle me plus. a bude to davat moznosti managementu a napodoby prirozenyho stadniho chovani, ktery jsou mozny i ted, ale vyzaduje to hodne presouvani tech ohrad.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TADEAS: Do té doby než se to podělá a ty šoky budou dostávat neustále a nebo nikdy.
    Tohle je podle mě týrání zvířat
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    virtualni ploty (geofencing), budoucnost pastvy - mozna :)

    kazde zvire (koza, krava) ma vlastni obojek, ktery ji zvukove signalizuje okraj prave vytycene oblasti, kdyz prekroci, dostane sok (jako od ohradniku) - gps+gsm, dobijeni pres solarni clanek a obcas i primo.

    myslim ze to muze mit zajimave aplikace pri pokrocilejsich zpusobech planovani pastvy (holistic rotational grazing), anebo treba pri spasani nejakych verejnych prostranstvi, kde se tim padem nemusi davat plot a zustavaji tak pruchodne i pro vsechno ostatni.

    bavil jsem se na jeden konferenci tedka s tim norem (viz nize) a ukazoval mi, kde prave presne je jeho sedm koz, kolikrat uz ktera dostala sok a kde se muzou past :))

    Nofence
    http://nofence.no/

    eShepherd - Agersens
    http://agersens.com/eshepherd/
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    OGMIOS: jo i ne, záleží na setupu. Já jsem línej člověk, tak rutinní věci automatizuju (dvířka, voda a částečně i krmení). Kdybych na ně nechodil co chvíli koukat (relax od kompa), tak je to na 1-2 h/den.
    A dnes mi konečně dorazil nejsilnější bateriový elektrický ohradník, tak snad bude i od tý lišky konečně klid ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZATAMOKO: ty jo to je uz hodne slepic. Klobouk dolu.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LINKOS: stáhnul jsem to pdf a zjistil jsem, že tuhle brožuru mám i v originále :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam