• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: tady d. doherty rekapituluje ruzny verze upgradu keyline pluhu, zhruba tak ve trech ctvrtinach zacinaj ty uplne soucasny, se kterejma experimentujou ty mcivor farms, ktery jsem tu daval. ta kompetice ostatnich travin je prave zpozdena rozrusenim, ktery zpusobi ten pluh, seje se do radku vedle ty hlavni ryhy, takze mas cas to vzejit nez se bezprostredni okoli vzpamatuje a potom tu hlavni plodinu uz nedozene.

    Off the Contour #24 – #KeylineSuperPlow History – Regrarians
    http://www.regrarians.org/keyline-superplow-history/


    muzes se taky kouknout na rodale institut a jeho produkci

    Organic No-till | Rodale Institute
    http://rodaleinstitute.org/our-work/organic-no-till/

    Organic No-Till Farming: Advancing No-Till Agriculture: Crops, Soil, Equipment: Jeff Moyer: 9781601730176: Amazon.com: Books
    https://www.amazon.com/Organic-No-Till-Farming-Advancing-Agriculture/dp/1601730179
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    uz je tu nejakou co tu byl odkaz na to bezorebne zemedelstvi,jen se projela radlickama brazda v louce a do toho se sazelo. Docela by me zajimalo jak to je pouzitelny a prakticky,preci jen kulturni plodiny maji znacnou konkurenci.
    Bohuzel moje snaha neco o tom najit vzdy skoncila,ze vsechno resili roundupen,coz neni uplne to co bylo smyslem toho sázení do louky
    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Samozrejme do uzavrene zahrady kde si nechces nechat sezrat salat a rajcata, a nechces si ji rozparcelovat plotama proc ne. Jinak at o tom premyslim jak premyslim, prijde mi to jako kravina. A to jsem prosim Prazak. Jen tak pro zahimavost, jak se to vede v pripade kopecku a daji se tim vyplotit i stromy? Nebo to umi jen linie?
    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Kdyz ti do ohradniku vleti pes z venku, s nejvetsi pravdepodobnosti ho to odrazi. A myslim ze s tema elektrickejma obojkama my ty zvirata stejne ven protlaci nebo uhoni k smrti. A imho jsou fyzicke ohrady dobra bariera y pro dementni lidi. A pokut neoplotis hektar v kuse a nezahradis oblibenou pesinu, je to pruchozi pro zver i lidi. Jasne, mlady se do toho motaj, kvuli tomu by to clovek mel aspon nez si zvyknou častěji kontrolovat.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZORB: mnoho situaci, mnoho technologii, mnoho hospodaru a mnoho moznych reseni :) treba chces specificky zasahnout na nejakem hur pristupnem miste, kam nechces davat ohradniky, je to tam blbe dostupne, nebo nemas padesatihlave ale jenom desetihlave stado, mas vic druhu zvirat dohromady a nektera chces nejak omezit, atd. spis mi prijde zajimavejsi se zamerit na moznosti dobryho uplatneni nez to hejtovat, ale chapu, jsme cesi, tak to k tomu asi patri.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TADEAS: Jen představa, že musím 50 hlavýmu stádu krav nasadit obojek, řešit managment akumulátorů a vše okolo, to mně dost děsí. Zapíchat pár ohradníků, běžně se to děla už i strojově, připojit generátor VN - GSM dohled je proti tomu pohoda.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LITTLEPUNKK: rikali mi o tom zemedelci,ze se jim to uz nekolikrat stalo.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    LINKOS: a to si někdy viděl? já teda ne , spíš jsem se vdycky divil jakej respekt mají před tím tenkým provázkem ,kterej není skoro vidět .Takže dle mých zkušeností ten provázek/hranice má něco do sebe ...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CUKI: protoze se jimi zivim.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TADEAS: Tak proč to dělat jinejm, že?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CUKI: ne, nejsem na maso.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ono kdyz krava vleze na ohradnik a ten ji dava co par vterin prdu taky to neni zrovna koser.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TADEAS: Ok, ale zeptám se tě přímo, chtěl by jsi to mít ty sám na krku?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    HOUBA: viz. odkazy

    HOUBA
    HOUBA --- ---
    TADEAS: Tak certifikace nutně nemusí vylučovat poruchovost případně i samotné týrání. A nebudou z toho ta zvířata zmatená? Když dostanou ránu od ohradníku, tak maj prostě jasno, že drát=vyhnout se mu. Takhle budou dostávat prdu z ničeho nic a nebude jim jasné proč.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CUKI: tak ta technologie bude mit nejakou certifikaci tak aby se tohle nedelo, toho bych se bal nejmin. naopak oproti ohradnikum to pusobi selektivne jen na ta zvirata, ktera to maji a nedostane neadekvatni sok nic co tam jen prochazi okolo, takze z pohledu pripadnyho tyrani pidle me plus. a bude to davat moznosti managementu a napodoby prirozenyho stadniho chovani, ktery jsou mozny i ted, ale vyzaduje to hodne presouvani tech ohrad.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TADEAS: Do té doby než se to podělá a ty šoky budou dostávat neustále a nebo nikdy.
    Tohle je podle mě týrání zvířat
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    virtualni ploty (geofencing), budoucnost pastvy - mozna :)

    kazde zvire (koza, krava) ma vlastni obojek, ktery ji zvukove signalizuje okraj prave vytycene oblasti, kdyz prekroci, dostane sok (jako od ohradniku) - gps+gsm, dobijeni pres solarni clanek a obcas i primo.

    myslim ze to muze mit zajimave aplikace pri pokrocilejsich zpusobech planovani pastvy (holistic rotational grazing), anebo treba pri spasani nejakych verejnych prostranstvi, kde se tim padem nemusi davat plot a zustavaji tak pruchodne i pro vsechno ostatni.

    bavil jsem se na jeden konferenci tedka s tim norem (viz nize) a ukazoval mi, kde prave presne je jeho sedm koz, kolikrat uz ktera dostala sok a kde se muzou past :))

    Nofence
    http://nofence.no/

    eShepherd - Agersens
    http://agersens.com/eshepherd/
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    OGMIOS: jo i ne, záleží na setupu. Já jsem línej člověk, tak rutinní věci automatizuju (dvířka, voda a částečně i krmení). Kdybych na ně nechodil co chvíli koukat (relax od kompa), tak je to na 1-2 h/den.
    A dnes mi konečně dorazil nejsilnější bateriový elektrický ohradník, tak snad bude i od tý lišky konečně klid ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZATAMOKO: ty jo to je uz hodne slepic. Klobouk dolu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam