• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: proc by melo byt potreba vytvorit 10cm nove organiky? Pokud me pamet neklame tak i u kvalitni pudy je humusu asi 5%. Ani na ten biouhel neni potreba kacet lesy. Bezne by se dala pouzivat,treba slama,max efekt by byl asi s konopim.
    Ted na to nemam cas,pokusim se to rozvest nejak odpoledne,spis k veceru
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: kdyz si predstavim ze bys jako biozemedelec zacinajici na konvencnim poli chtel vytvorit treba jen 10cm vrstvu organiky tak potes koste. 1000m3 na hektar, to je neskutecny mnozstvi materialu a si predstav ze budes hospodarit treba na 100 hektarech. Kdyz to vezmu v ekvivalent ze bys sel do less a udelal mytak a z vytezenyho dreva stepku tak potrebujes treba 3 hektary na 1tvuj hektar. Les ti roste treba 100let nebo vic. Jo slo by to postupne ale presuny materialu enormni a casove na nekolik generaci.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Mám naprosto nepermakulturní dotaz .. chystám kamenou dlažbu, vjezd k RD, rodinně frekventovaně 2 auta, osobák + dodávka do 3,5t .. betonovali byste základ nebo jen hutnit, geotext, štěrk a dlažba .. se tomu betonu porád bráním ale na vyjeté koleje se mi po letech nechce dívat, podloží jílovité .. díky za názor
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: ale chapu,ze obetovat vynos na 7 let je sakra hodne,i když to vliv na pudu ma v radech tisicu let.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SCHWEPZ: no,kolega co cte postupy ke konvekcnimu pestovani rika,ze do repky by meli jit 14x,aby to osetrili proti vsemu a zvysili vynos na max.
    Mozna je to blbost,ale dalo by se tomu prechodu na "organiku" dost pomoct,napriklad biouhlem,vermikompstem,jakymsi obecnim kompostovani,zelenym hnojenim.
    U toho biouhlu je problem,ze to je investice,kdy na to padnou vynosi na 7 let. Ale na druhou stranu to ma i jiny rozmer,lepsi vsak vody z povrchu,snizeni rizika povodni,lepsi retenci v pude,snizeni spotreby hnojiv,rozvoj zivota v pude...(dnes uz jsme pripraveni takle zpracovavat cistirenske kaly,prodava se drceny dreveny uhli,coz je tedy neco malinko jineho nez biouhel)
    Vermikompost obsahuje ruzne stimuli pro rostliny,zlepsuje rust,jsou v dobre vazane ziviny.
    To obecni kompostovani by mohlo podporit zkvalitneni poli okolo obce,opet snizeni rizika povodni,snizeni nákladů na svoz odpadu atd.
    Jako vymyslet se toho da dost,ale je to jen o tom vyuzit "bioodpad",ktery vubec neni odpadem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TONDAFANDA: vřetenovka mě uchvátila do té doby než jsem zjistil že ji doma nenabrousím a stojí to skoro litr! Na 1000m2 bych koupil nějakou tu ovci, nebo kozu.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TONDAFANDA: Zdar, máme sad 2100 metrů sekám dvakrát do roka benzinem dvobubnovkou, co mi to poskláda do řádku a pak s tím na kupku, kde na tom letos roste dýně a nějakej ten brambor..
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TONDAFANDA: udržuju pravidelně taky cca tech 1000m2. Zkoušel jsem kosu, elektrickou pidi sekacku a nakonec jsem vloni koupil http://www.husqvarna.com/cz/vyrobky/sekacky-na-travu/lc-356v/961410291/ a už jen mulčuju.
    V sezoně mi tu tráva za 14 dní naroste i 40 cm a to ta pidi elektrická absolutně nezvládala, o koši plném co jednu az dve minuty ani nemluvě...
    Z tech 1000m2 sekam "party place" na 3-5cm (200m2), zbytek na 10cm. Casove to je na 30-45 minut, podle výšky trávy resp. rychlosti pojezdu.
    Dosekávám s ní ještě 1500m2 výběh pro slepice, kde to beru s bočním výhozem, protože to si pak slepice ještě pošmáknou na té čerstvé "sekanině" .) Zrovna včera jsem jim to sekal a místy byl porost i 80 cm.

    V podstatě ideálním strojem by byl malý cepákový mulčovač, ale to je jiná cenová kategorie a ani s dakrem bych se tu moc lehce nevytáčel :))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TONDAFANDA: no je pravda ze se plete ale uz jsem si zvykl s tim pracovat a ve finale to je uzitecnej nastroj. Navic preci jenom ti ta pojezdova sekacka pravidelnym kosenim udela mekej travnicek kde muzes chodit nebo se valet. Lepsi travnicek jsem videl akorat po husach ale po nich se v tom valet fakt nechces :D
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    TONDAFANDA: vretenova sekacka je tak na to pojekat si pri kazde navsteve kolem chaty, pokud nemas na pozemku moc stromu a keru tak tech 1000m elektrickou das i s kabelem, ale jestli tam mas spoustu stromku , keru a zahonky tak te kabel bude neuveritelne stvat a neno si stim olames...zbyva bud nejaka kyber od hondy na baterie, nebo benzin, nebo kosa...
    TONDAFANDA
    TONDAFANDA --- ---
    OGMIOS: no anglickej vůbec, ale chci to nějak udržovat - elektrická se mi líbí víc, ale odrazují mě kvůli kabelu - nevadí ti to?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TONDAFANDA: to asi zalezi co chces mit za vysledek, jestli anglickej travnik nebo louku. Podle toho se da pak vybirat. 1000m2 neni moc, ja to sekam pidi elektrickou pojezdovou sekackou za litr. Akorat se nabeham vysypavat kos. Ale lepsi nez krovinakem protoze nemusim hrabat posekanou travu a pekne mi to tu travu rozmelni a muzu to pouzivat jako mulc jinde.
    TONDAFANDA
    TONDAFANDA --- ---
    HOUBA: aha no já se dostanu tak co 14 dní, slyšela jsem, že vysoká tráva problém .. děkuju!
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    TONDAFANDA: S ruční vřetenovou sekačkou je potřeba sekat často a pravidelně (cca 1x týdně), jakmile ti tráva přeroste, tak to jde blbě. Taky je problém pokud jsou v trávě větvičky, šišky či jiné spadané plody atd. A jde to s ní samozřejmě pomaleji než s normální sekačkou (u 1000 m2 si netroufám odhadnout čas, já jsem s ní sekal vždycky akorát pidizahrádku).
    TONDAFANDA
    TONDAFANDA --- ---
    Ahoj, prosím o radu - mám 1000m2 zahradu a potřebuji nějak sekat - ráda bych co nejšetrněji, ale s kosou si zatím netroufám. Máte někdo zkušenost s ruční vřetenovou sekačkou? Nebo to je nereálné a mám pořídit benzín? Moc díky!
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř :)
    ...máš recht, jde to, otázka je produkce množství, třeba u té žížalice (ale jsou i jiné postupy) to je otázka pytlů, nikoliv lánů. Ale těch postupů je víc...vím, že si sem už i nějaké agro postupy a půdotvorné postupy nahazoval

    Hlavně by měli soudruzi velko-zemědělci začít u rozdělování těch velkých lánů - když ne kvůli erozi i životodárné hlíně tak kvůli ptáčkům, zadržení vody a přemnoženým kancům v kukuřičných mořích ,-)

    btw. díval jsem se jak je to s tím edafonem, abych si osvěžil učivo ZŠ a píšou, že v jednom gramu půdy lze najít 1 až 10 miliónů jedinců různých druhů mikroorganismů, např. tyto:
    http://www.vitejtenazemi.cz/...el_modul/obecne-prirodovedny_pohled/zivot_v_pude/zivot_v_pude_488.jpg

    LINKOS: po roku 89 došlo k výraznému útlumu chovu dobytka a chybí právě to zaorávání těch valníků hnoje - o to více se hnojí chemicky.
    Bavil jsem se s agronomem družstva ve vedlejší vesnici, říkal že "do řepky" jdou 5x. Z toho jednou jsou to herbicidy/fungicidy a pak se jedou hnojiva.
    V jednom agromanuálu jsem dokonce četl tuto kouzelnou větu: "lze doporučit regenerační dávky dusíku do 60 kg N/ha". A taky jsem nevěděl, že se hnojí i sírou....

    ...je pro mě stále trochu záhada, jak by vypadal pokles úrodnosti, kdyby se na těch velkých parcelách plus minus skokově vrátili k přirozenějším pěstebním postupům, jak by to té degradované hlíně dlouho trvalo, než by obnovila živorodost a jak by vypadala ta křivka produkce z těch polí...jde i o zhutňování těžkými stroji a hloubku orby, nejen o tu chemizaci...

    My jsem u nás na statku teďka vyklučili půl hektaru náletovými dřevinami zarostlého pozemku, hodně zavodněného, ....teď se to obrátilo, tahali jsme kořeny, kterými to za těch 20let co to družstvo nechalo ladem prorostlo....a půjde do toho valník z chléva, sláma "oživená" ovčími výměšky, jsem zvědavý jak ta půda pojede další roky, je hodně těžká, jílovitá. Nějaký rok to vezme, než se z toho stane sypká úrodná hmota :)
    Takto v malém to jde, můžeš si s tím "hrát"...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: doplneni: ano, puda vznika velmi dlouho, ale pokud si jeji vytvareni zadame jako ukol managementu v zemedelstvi, je mozne ji vytvaret daleko rychleji. jen aby to neznelo tak apokalypticky, ze jak ji jednou vytezime, uz ji za nasich zivotu mit nebudeme, muze to pak vest k pohledu, ze vse je ztraceno :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: uzes to vyzkouset, ale problem seti do brazdy byl (v predchozich verzich vyvoje toho pluhu co jsem linkoval), ze to zapadavalo moc hluboko a nemohlo vzejit, zatimco traviny okolo roslty normalne... potrebujes akorat brazdu na seti a zaroven nejak vytvorit prostredi, kde to bude moct vzejit. praktika se jmenuje pasture cropping, tak treba najdes neco dalsiho.
    NATAALKA
    NATAALKA --- ---
    EXCITE: tak mas pravdu.jsou to oni,diky.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SCHWEPZ: ono by vcelku stacilo zase se vratit ke kompostovani,ale proc? Bylo by potreba mene umelych hnojiv a mozna by se roslinam i lepe darilo a nemusely by se tolik postrikovat.
    A z ceho, slama se spali ve spalovnach, hnuj se napeletku a proda za 90korun kyblicek, tridit domovni bioodpad je pro lidi zase prace navic,to co se vyseparuje v covkach se bude brzo pravdepodobne v cele eu spalovat,aby to neznecistovalo pole, drevni odpad odpad se taky idealne spali na prach.
    Takze... My si sice na zahradach muzem udelat urodnou pudu, ale pro zemedelce je rentabilnejsi to prodat nez to vratit do pudy at je jeho nebo nedej boze cizi. Granule to jisti,je to mene prace rozsypat granule nez se vozit s hnojem a kompostem,kdyz uz by nejaky meli. Driv se slama zaoravala,nevedeli co s tim,ted to vypada ze jeji cenu u nas brzo vynese spalovna tak vysoko,ze by jeji prodej mohl byt vynosnejsi nez prodej zrna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam