• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TONDAFANDA
    TONDAFANDA --- ---
    HOUBA: aha no já se dostanu tak co 14 dní, slyšela jsem, že vysoká tráva problém .. děkuju!
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    TONDAFANDA: S ruční vřetenovou sekačkou je potřeba sekat často a pravidelně (cca 1x týdně), jakmile ti tráva přeroste, tak to jde blbě. Taky je problém pokud jsou v trávě větvičky, šišky či jiné spadané plody atd. A jde to s ní samozřejmě pomaleji než s normální sekačkou (u 1000 m2 si netroufám odhadnout čas, já jsem s ní sekal vždycky akorát pidizahrádku).
    TONDAFANDA
    TONDAFANDA --- ---
    Ahoj, prosím o radu - mám 1000m2 zahradu a potřebuji nějak sekat - ráda bych co nejšetrněji, ale s kosou si zatím netroufám. Máte někdo zkušenost s ruční vřetenovou sekačkou? Nebo to je nereálné a mám pořídit benzín? Moc díky!
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř :)
    ...máš recht, jde to, otázka je produkce množství, třeba u té žížalice (ale jsou i jiné postupy) to je otázka pytlů, nikoliv lánů. Ale těch postupů je víc...vím, že si sem už i nějaké agro postupy a půdotvorné postupy nahazoval

    Hlavně by měli soudruzi velko-zemědělci začít u rozdělování těch velkých lánů - když ne kvůli erozi i životodárné hlíně tak kvůli ptáčkům, zadržení vody a přemnoženým kancům v kukuřičných mořích ,-)

    btw. díval jsem se jak je to s tím edafonem, abych si osvěžil učivo ZŠ a píšou, že v jednom gramu půdy lze najít 1 až 10 miliónů jedinců různých druhů mikroorganismů, např. tyto:
    http://www.vitejtenazemi.cz/...el_modul/obecne-prirodovedny_pohled/zivot_v_pude/zivot_v_pude_488.jpg

    LINKOS: po roku 89 došlo k výraznému útlumu chovu dobytka a chybí právě to zaorávání těch valníků hnoje - o to více se hnojí chemicky.
    Bavil jsem se s agronomem družstva ve vedlejší vesnici, říkal že "do řepky" jdou 5x. Z toho jednou jsou to herbicidy/fungicidy a pak se jedou hnojiva.
    V jednom agromanuálu jsem dokonce četl tuto kouzelnou větu: "lze doporučit regenerační dávky dusíku do 60 kg N/ha". A taky jsem nevěděl, že se hnojí i sírou....

    ...je pro mě stále trochu záhada, jak by vypadal pokles úrodnosti, kdyby se na těch velkých parcelách plus minus skokově vrátili k přirozenějším pěstebním postupům, jak by to té degradované hlíně dlouho trvalo, než by obnovila živorodost a jak by vypadala ta křivka produkce z těch polí...jde i o zhutňování těžkými stroji a hloubku orby, nejen o tu chemizaci...

    My jsem u nás na statku teďka vyklučili půl hektaru náletovými dřevinami zarostlého pozemku, hodně zavodněného, ....teď se to obrátilo, tahali jsme kořeny, kterými to za těch 20let co to družstvo nechalo ladem prorostlo....a půjde do toho valník z chléva, sláma "oživená" ovčími výměšky, jsem zvědavý jak ta půda pojede další roky, je hodně těžká, jílovitá. Nějaký rok to vezme, než se z toho stane sypká úrodná hmota :)
    Takto v malém to jde, můžeš si s tím "hrát"...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: doplneni: ano, puda vznika velmi dlouho, ale pokud si jeji vytvareni zadame jako ukol managementu v zemedelstvi, je mozne ji vytvaret daleko rychleji. jen aby to neznelo tak apokalypticky, ze jak ji jednou vytezime, uz ji za nasich zivotu mit nebudeme, muze to pak vest k pohledu, ze vse je ztraceno :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: uzes to vyzkouset, ale problem seti do brazdy byl (v predchozich verzich vyvoje toho pluhu co jsem linkoval), ze to zapadavalo moc hluboko a nemohlo vzejit, zatimco traviny okolo roslty normalne... potrebujes akorat brazdu na seti a zaroven nejak vytvorit prostredi, kde to bude moct vzejit. praktika se jmenuje pasture cropping, tak treba najdes neco dalsiho.
    NATAALKA
    NATAALKA --- ---
    EXCITE: tak mas pravdu.jsou to oni,diky.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SCHWEPZ: ono by vcelku stacilo zase se vratit ke kompostovani,ale proc? Bylo by potreba mene umelych hnojiv a mozna by se roslinam i lepe darilo a nemusely by se tolik postrikovat.
    A z ceho, slama se spali ve spalovnach, hnuj se napeletku a proda za 90korun kyblicek, tridit domovni bioodpad je pro lidi zase prace navic,to co se vyseparuje v covkach se bude brzo pravdepodobne v cele eu spalovat,aby to neznecistovalo pole, drevni odpad odpad se taky idealne spali na prach.
    Takze... My si sice na zahradach muzem udelat urodnou pudu, ale pro zemedelce je rentabilnejsi to prodat nez to vratit do pudy at je jeho nebo nedej boze cizi. Granule to jisti,je to mene prace rozsypat granule nez se vozit s hnojem a kompostem,kdyz uz by nejaky meli. Driv se slama zaoravala,nevedeli co s tim,ted to vypada ze jeji cenu u nas brzo vynese spalovna tak vysoko,ze by jeji prodej mohl byt vynosnejsi nez prodej zrna.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    NATAALKA: dřepčík, malej černej brouček, kterej zmizí(odskočí),když se přiblížíš..
    NATAALKA
    NATAALKA --- ---
    novackovskej dotaz..mame takto ozrany redkvicky,lilek a rajcata..nevite,co za tim stoji a jak s tim bojovat? :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tohle je skutečně velká potíž, dlouhodobej průser a důsledek selektivního vidění, kognitivní disonance....eh, teda: debility.

    Česko vysychá. Boj s erozí přijde na stovky miliard, varoval ministr – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...34-cesko-vysycha-boj-s-erozi-prijde-na-stovky-miliard-varoval-ministr.html

    Za posledních 80 let se v tuzemsku vysušilo milion hektarů mokřadů, tisíce rybníků, místa se zaorala a osela.
    https://zpravy.aktualne.cz/...edelske-pudy-v-cesku-vlada-chce-de/r~a21ad08c4cf611e783fe002590604f2e/

    "Česko vysychá daleko rychleji, než si někdo dovedl představit (...) objel jsem několik set obcí a je to krutá realita, bude jich už k tisíci, které mají problém s vodou. V nejvodnatějším období, což byl duben, byla polovina republiky ve stavu mírného až kritického sucha. Jestli bude horké léto, stav se bude blížit roku 1993, kdy byly tisíce obcí závislé na cisternách, a to už je kalamita. Zemědělská půda má špatnou schopnost držet vodu, půda je z 50 procent brutálně postižená erozí..."

    ***
    Půda je živý organismus a vzniká stovky tisíce let, především její úrodná šložka...bez edafon nic nebude a stav se bude setrvačností zhoršovat a ohrožovat potravinovou bezpečnost republiky...onehdá jsem byl na výletě kolem přehrady Seč v Železných horách, všude kolem vody lidi, nikdo se nekoupal, voda zelená plná sinic. Pak se ukázalo že na šikmých svazích kolem přehrady je kukuřice, že ji ti kokoti orají směrem nahoru dolů, pak ji pohnojí...dusík draslík a další lahůdky a pak zaprší...půda zteče, dusík zteče...

    čím více půdu ničíme (o mizení tzv. hlubinných žížal, myslím že se jim říká rousnice, se mluvilo už za bolševika...) tím více zemědělci používají hloubkovou orbu a tím více hnojí...a tím více půdu chemizují a zhutňují...a tím více ji ničí a tím více...
    u nás na statku měli Xtunové traktory, teď tam jezdí mohutný JohnDeer co má kola jak naše vrata to stodoly a je tak 3x těžší. A ty radlice!! Těmi by rozkrojil naše auto vejpůl!

    Obrovský problém ČR taky je, že půda je většinou v nájmu a nájemce se tak moc nestará o dlouhodobé perspektivy. Majitel přirozeně ano.

    Na jedné konferenci v rámci tohoto programu /doporučuji projít - http://www.intersucho.cz/cz/
    nám ukazovali letecký snímek Jihomoravského kraje (který je nejvíce z republiky dezertifikací a erozí postižen a navíc nejteplejší) kde bylo jasně vidět jak za hranicí v Rakousku jsou lány polí malé a dělené, velká deverzifikace a hned za tou čárou jak nastupují ty obří zcelené lány (zaorané remízky, děkujeme KSČ!). Máme největší lány v celé Evropě! To je jedna z velkých obtíží....
    Máme největší lány v EU, půda nezadrží vodu a je mrtvá, shodují se odborníci | Kupředu do minulosti
    http://www.rozhlas.cz/...vetsi-lany-v-eu-puda-nezadrzi-vodu-a-je-mrtva-shoduji-se-odbornici--1628393

    Zvláště když to celé ještě monopolizuje Babiš, to je jak když pustíš tygra do řeznictví a čekáš že nic neochutná. Jedna divize dodává hnojiva, druhá divize orá, třetí divize peče chleba pro celou republiku a nahoře šéf ministr financí počítá dotace a sleduje co dělá konkurence, protože se mu tam schází všechna ekonomická data...

    a připomínám, že naše republika je střecha Evropy, řeky od nás odtékají do tří moří a žádné nepřitéká.
    Koryta řek se narovnávala, betonovala (Svitava v Brně), "kanalyzovala", slepá ramena až na výjímky (Pomoraví) vysušila, pole zcelovala, remízky a stráně rušily, kamenné zídky rozvalily, mokřady a tůně zasapaly a ...vše podle hesla "poroučíme větru a dešti" - kolik generací bude trvat, než se se to narovná? Půjde to ještě?
    Příští generace nám jistě poděkují...

    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Zdravím,
    omlouvám se za spam, ale třeba někoho zaujme. Tento víkend (10. a 11. června) je po celé ČR den otevřených zahrad a snažíme se u nás podporovat zahradní a parkový turismus běžný např. v Německu nebo Rakousku.

    Můžete si u nás prohlédnout permakulturní zahrady, kořenovou čističku v praxi, nově založené sady původních odrůd jabloní a hrušní. Odborný výklad ohledně fotovoltaniky a soběstačných ostrovních systémů. Máme tu běžce, koně, psy, kočky i tradiční české plemena slepic. A jako bonus k zapůjčení šlapací káry, které tu pro děti vyvíjíme pro děti jako stavebnici. 50 minut z Prahy, pár km od Dobříše. Není problém např. pro někoho dojet na zastávku autobusu apod. Snažíme se žít moderně, ale zároveň udržitelně.

    Víkend otevřených zahrad 10.-11. června 2017 Česká republika
    Víkend otevřených zahrad 10.-11. června 2017 Česká republika
    http://www.vikendotevrenychzahrad.cz/sindex.php?idvyrb=1379&akc=detail




    Kdybych tu otravoval tak se smáznu, jinak všichni welcome! :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: no,takle,chtel bych vysazet primarne zeleny hnojivo v mistech kde se to seka jen parkrat rocne.
    Cast toho bude jen pro pridani na kompost a pak do zahonku,cast bude premenena na policka. Rozhodne se mi to nechce orat,nebo rozsekat vsechno kultivatorem. Mam jen teru(ono by se taky nejednalo o nejaky velky plochy), tak jsem premyslel,ze bych udelal nejaky brazdy a do toho to zasel...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: tady d. doherty rekapituluje ruzny verze upgradu keyline pluhu, zhruba tak ve trech ctvrtinach zacinaj ty uplne soucasny, se kterejma experimentujou ty mcivor farms, ktery jsem tu daval. ta kompetice ostatnich travin je prave zpozdena rozrusenim, ktery zpusobi ten pluh, seje se do radku vedle ty hlavni ryhy, takze mas cas to vzejit nez se bezprostredni okoli vzpamatuje a potom tu hlavni plodinu uz nedozene.

    Off the Contour #24 – #KeylineSuperPlow History – Regrarians
    http://www.regrarians.org/keyline-superplow-history/


    muzes se taky kouknout na rodale institut a jeho produkci

    Organic No-till | Rodale Institute
    http://rodaleinstitute.org/our-work/organic-no-till/

    Organic No-Till Farming: Advancing No-Till Agriculture: Crops, Soil, Equipment: Jeff Moyer: 9781601730176: Amazon.com: Books
    https://www.amazon.com/Organic-No-Till-Farming-Advancing-Agriculture/dp/1601730179
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    uz je tu nejakou co tu byl odkaz na to bezorebne zemedelstvi,jen se projela radlickama brazda v louce a do toho se sazelo. Docela by me zajimalo jak to je pouzitelny a prakticky,preci jen kulturni plodiny maji znacnou konkurenci.
    Bohuzel moje snaha neco o tom najit vzdy skoncila,ze vsechno resili roundupen,coz neni uplne to co bylo smyslem toho sázení do louky
    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Samozrejme do uzavrene zahrady kde si nechces nechat sezrat salat a rajcata, a nechces si ji rozparcelovat plotama proc ne. Jinak at o tom premyslim jak premyslim, prijde mi to jako kravina. A to jsem prosim Prazak. Jen tak pro zahimavost, jak se to vede v pripade kopecku a daji se tim vyplotit i stromy? Nebo to umi jen linie?
    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Kdyz ti do ohradniku vleti pes z venku, s nejvetsi pravdepodobnosti ho to odrazi. A myslim ze s tema elektrickejma obojkama my ty zvirata stejne ven protlaci nebo uhoni k smrti. A imho jsou fyzicke ohrady dobra bariera y pro dementni lidi. A pokut neoplotis hektar v kuse a nezahradis oblibenou pesinu, je to pruchozi pro zver i lidi. Jasne, mlady se do toho motaj, kvuli tomu by to clovek mel aspon nez si zvyknou častěji kontrolovat.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZORB: mnoho situaci, mnoho technologii, mnoho hospodaru a mnoho moznych reseni :) treba chces specificky zasahnout na nejakem hur pristupnem miste, kam nechces davat ohradniky, je to tam blbe dostupne, nebo nemas padesatihlave ale jenom desetihlave stado, mas vic druhu zvirat dohromady a nektera chces nejak omezit, atd. spis mi prijde zajimavejsi se zamerit na moznosti dobryho uplatneni nez to hejtovat, ale chapu, jsme cesi, tak to k tomu asi patri.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TADEAS: Jen představa, že musím 50 hlavýmu stádu krav nasadit obojek, řešit managment akumulátorů a vše okolo, to mně dost děsí. Zapíchat pár ohradníků, běžně se to děla už i strojově, připojit generátor VN - GSM dohled je proti tomu pohoda.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LITTLEPUNKK: rikali mi o tom zemedelci,ze se jim to uz nekolikrat stalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam