• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    CUKI
    CUKI --- ---
    DENDROBATA: hrubej štěrk co největší frakce na udusaný výkop 30 a více cm. Na to postupně jemnější a jemnější až na konec pískové nebo lépe vápencová drť. Každou vrstvu pečlivě zhutnit. A na to dlažbu odolávající pojezdu. Není ani tak důležité jak je těžké auto, ale jaký na dlažbu v tom místě působí tlak. Mnohdy náklaďák může bejt víc v pohodě než ta dodávka. No a co je třeba vyřešit primárně je voda a její vsak někam pryč. Pak tam můžeš mít co chceš a nic ti to nevydrží!
    Po položení dlažby je důležité zasypat křemičitým pískem a dostat do spár, co nejvíc co to jde a ze začátku co jde aby se ti tam nedostalo nic organickýho.

    Beton je na prd, musel by jsi totiž postupovat skoro stejně...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: no a kdyz to vezmes pudu posledni metr do hloubky tak 5% je 5cm souvisla vrstva. Muzeme o tom debatovat dal nekam se dostanem, ja si myslim ze neni nikdy dost ikdyz na klasicky chapanym poli s nehluboko korenicimi plodinami by asi nekolikametrova vrstva zabranovala rostlinam k pristupu k prvkum z matecni horniny. Ja nadhodil tech 10cm protoze neobracim pudu ale vrstvim a tech 10cm je idealni v mem pripade. Pri vrstveni ale potrebujes udrzovat kolobeh prvku a mit hluboko korenici rostliny co je vytahnou a dodaj na povrch a tak. Celkove to je podle me o tom v jakem stavu se nachazi ten kterej pozemek a jak moc je potreba puds na nem obnovit/vytvorit.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Biom :: Vladimír Vrba, Ludvík Huleš : Humus - půda - rostlina (2) Humus a půda : Biom.cz
    http://biom.cz/cz/odborne-clanky/humus-puda-rostlina-2-humus-a-puda
    jestli to s temi 5% procenty pochopite jinak...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: no veskrze si predstav kolik ornice se ztratilo z hektaru za ty roky co se nedodava organika. Prumerna rocni mira eroze jestli jsem to dohledal dobre je kolem 5tun na hektar. Proto si myslim ze dodat 10cm organicky vrstvy by bylo fer.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    DENDROBATA: ja bych sterkoval a sterkoval a sterkoval...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    DENDROBATA: mimoto do jílu by ten štěrkovej kufr asi rychle zmizel :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    DENDROBATA: záleží na podloží. ale beton s kari sítí je fakt jistota. obzvlášť při delším stání něčeho těžšího.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: proc by melo byt potreba vytvorit 10cm nove organiky? Pokud me pamet neklame tak i u kvalitni pudy je humusu asi 5%. Ani na ten biouhel neni potreba kacet lesy. Bezne by se dala pouzivat,treba slama,max efekt by byl asi s konopim.
    Ted na to nemam cas,pokusim se to rozvest nejak odpoledne,spis k veceru
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: kdyz si predstavim ze bys jako biozemedelec zacinajici na konvencnim poli chtel vytvorit treba jen 10cm vrstvu organiky tak potes koste. 1000m3 na hektar, to je neskutecny mnozstvi materialu a si predstav ze budes hospodarit treba na 100 hektarech. Kdyz to vezmu v ekvivalent ze bys sel do less a udelal mytak a z vytezenyho dreva stepku tak potrebujes treba 3 hektary na 1tvuj hektar. Les ti roste treba 100let nebo vic. Jo slo by to postupne ale presuny materialu enormni a casove na nekolik generaci.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Mám naprosto nepermakulturní dotaz .. chystám kamenou dlažbu, vjezd k RD, rodinně frekventovaně 2 auta, osobák + dodávka do 3,5t .. betonovali byste základ nebo jen hutnit, geotext, štěrk a dlažba .. se tomu betonu porád bráním ale na vyjeté koleje se mi po letech nechce dívat, podloží jílovité .. díky za názor
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: ale chapu,ze obetovat vynos na 7 let je sakra hodne,i když to vliv na pudu ma v radech tisicu let.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SCHWEPZ: no,kolega co cte postupy ke konvekcnimu pestovani rika,ze do repky by meli jit 14x,aby to osetrili proti vsemu a zvysili vynos na max.
    Mozna je to blbost,ale dalo by se tomu prechodu na "organiku" dost pomoct,napriklad biouhlem,vermikompstem,jakymsi obecnim kompostovani,zelenym hnojenim.
    U toho biouhlu je problem,ze to je investice,kdy na to padnou vynosi na 7 let. Ale na druhou stranu to ma i jiny rozmer,lepsi vsak vody z povrchu,snizeni rizika povodni,lepsi retenci v pude,snizeni spotreby hnojiv,rozvoj zivota v pude...(dnes uz jsme pripraveni takle zpracovavat cistirenske kaly,prodava se drceny dreveny uhli,coz je tedy neco malinko jineho nez biouhel)
    Vermikompost obsahuje ruzne stimuli pro rostliny,zlepsuje rust,jsou v dobre vazane ziviny.
    To obecni kompostovani by mohlo podporit zkvalitneni poli okolo obce,opet snizeni rizika povodni,snizeni nákladů na svoz odpadu atd.
    Jako vymyslet se toho da dost,ale je to jen o tom vyuzit "bioodpad",ktery vubec neni odpadem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TONDAFANDA: vřetenovka mě uchvátila do té doby než jsem zjistil že ji doma nenabrousím a stojí to skoro litr! Na 1000m2 bych koupil nějakou tu ovci, nebo kozu.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TONDAFANDA: Zdar, máme sad 2100 metrů sekám dvakrát do roka benzinem dvobubnovkou, co mi to poskláda do řádku a pak s tím na kupku, kde na tom letos roste dýně a nějakej ten brambor..
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TONDAFANDA: udržuju pravidelně taky cca tech 1000m2. Zkoušel jsem kosu, elektrickou pidi sekacku a nakonec jsem vloni koupil http://www.husqvarna.com/cz/vyrobky/sekacky-na-travu/lc-356v/961410291/ a už jen mulčuju.
    V sezoně mi tu tráva za 14 dní naroste i 40 cm a to ta pidi elektrická absolutně nezvládala, o koši plném co jednu az dve minuty ani nemluvě...
    Z tech 1000m2 sekam "party place" na 3-5cm (200m2), zbytek na 10cm. Casove to je na 30-45 minut, podle výšky trávy resp. rychlosti pojezdu.
    Dosekávám s ní ještě 1500m2 výběh pro slepice, kde to beru s bočním výhozem, protože to si pak slepice ještě pošmáknou na té čerstvé "sekanině" .) Zrovna včera jsem jim to sekal a místy byl porost i 80 cm.

    V podstatě ideálním strojem by byl malý cepákový mulčovač, ale to je jiná cenová kategorie a ani s dakrem bych se tu moc lehce nevytáčel :))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TONDAFANDA: no je pravda ze se plete ale uz jsem si zvykl s tim pracovat a ve finale to je uzitecnej nastroj. Navic preci jenom ti ta pojezdova sekacka pravidelnym kosenim udela mekej travnicek kde muzes chodit nebo se valet. Lepsi travnicek jsem videl akorat po husach ale po nich se v tom valet fakt nechces :D
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    TONDAFANDA: vretenova sekacka je tak na to pojekat si pri kazde navsteve kolem chaty, pokud nemas na pozemku moc stromu a keru tak tech 1000m elektrickou das i s kabelem, ale jestli tam mas spoustu stromku , keru a zahonky tak te kabel bude neuveritelne stvat a neno si stim olames...zbyva bud nejaka kyber od hondy na baterie, nebo benzin, nebo kosa...
    TONDAFANDA
    TONDAFANDA --- ---
    OGMIOS: no anglickej vůbec, ale chci to nějak udržovat - elektrická se mi líbí víc, ale odrazují mě kvůli kabelu - nevadí ti to?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TONDAFANDA: to asi zalezi co chces mit za vysledek, jestli anglickej travnik nebo louku. Podle toho se da pak vybirat. 1000m2 neni moc, ja to sekam pidi elektrickou pojezdovou sekackou za litr. Akorat se nabeham vysypavat kos. Ale lepsi nez krovinakem protoze nemusim hrabat posekanou travu a pekne mi to tu travu rozmelni a muzu to pouzivat jako mulc jinde.
    TONDAFANDA
    TONDAFANDA --- ---
    HOUBA: aha no já se dostanu tak co 14 dní, slyšela jsem, že vysoká tráva problém .. děkuju!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam