• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    KASTA: nezrale svestky do soli? a co ma byt ucelem tehle taskarice?
    KASTA
    KASTA --- ---
    svestky nam shodily spoustu svesticek, jeste nezraly ale uz modry. napadlo me je nalozit do soli, nezkousel jste to nekdo?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: za odvoz,mel toho z prorezu hodne a nevedel co s tim,sam toho dost zdelal okolo stromu a tak,ale je toho hodne ze zamecky zahrady.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: na kolik vyjde stepka u zahradnika?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: Tak pokud tim nezasmrdis pul vesnice... Me to prijde skoda,ale zalezi co ma clovek za techniku/co si muze pujcit od sousedu.
    Osobne jsem vetsi vetve narezal a opikame na nich, drobnejsi jsou rozdrcene a jdou ruzne do zahrady.
    Jako v pohode,jen jsem letos schanel material kde se dalo,tak mi to prijde skoda,napriklad jsem letos jeste dovezl dva vozejky stepky od zahradnika a zmizely dost rychle
    KUATO
    KUATO --- ---
    FRANTA_LESAK: takhle jaks to zformuloval je to pekne, ale blbost. minimalne na tech jablonich a hruskach mas v srpnu uz dost velke plody.. ten srpen se doporucuje leda u peckovin, ktere uz zadne nemaji. nicmene mi se zda po cca 20ti lete praxi, ze kdyz se i peckoviny ostrihaji BRZO na jare (klidne unor, kdyz jsou teplejsi dny - a udrzis nozice v rukach), jeste nez zacne proudit miza, tak se stane hovno. stromy normalne prosperujou, nepozoruju, ze by to predstavovalo jakykoliv prakticky problem. vyhody jsou jednoznacne - na jare se postavim pred strom a vidim vsechny haluze jak jsou, vidim jak jsou pupeny, vsechno. jak je strom plny listi, tak je situace podstatne neprehlednejsi. me ucil strihat tatik a oma, kterou ucil jeji tatik, a jak rikam, i u peckovin mi to funguje jak ma, takze si to tak budu delat dal.

    LINKOS: nevim co jsou tohle za moudra. kdyz mas vetsi zahradu a mas haluzi tri ctyri dvoukolaky, co s tim chces kurva delat? spaleni je zdaleka nejefektivnejsi zpusob. kdyz jsem byl maly synek, tak to dedek nalozil na traktor, odvezl na polo a jednorazove spalil na jedne velke hromade. tri hodiny prace a hotovo. tohle uz dnes nejde, takze to mam na hromade na slunku a po dvou mesicich, kdyz uz je to docela suche, tak to pak na x krat palim normalne na ohnisti. dlouhe kosatejsi vetve rozsekam, aby byly skladnejsi, tluste kusy (nad 4cm prumer) dam stranou do hranice ke drevu na zimu, aby to schlo dyl. jinak by ses z toho bez velkeho stepkovace posral. a ten ja nemam. kdysi jsem si koupil takovy mensi a je to tak zoufale neproduktivni, ze jsem to pouzival akorat jeden rok a pak se na to vysral, protoze to byla uplne absurdni nekonecna prace. jedna vec je, kdyz mas na dvorecku tri pet zakrsecku, druha, kdyz mas ctvrt hektarovou zahradu a deset velkych stromu plus dalsich deset patnact ruzne velkych mensich..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: u me msice mazec. Nad zahradou jsou akaty a letos mrte msic na semenikach a pada to dolu na zahradu a msice jsou uplne na vsem. Skoda ze nemam vcely protoze po medovici se clovek doslova klouze.
    KUATO
    KUATO --- ---
    Linkos: palim je az usxhnou a jelikoz striham nez je miza, tak uschnou na slunku ryxhle. Na stromovych haluzach opekame az do cervna. Nesmrdi to vic nez normalni drevo.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: fuj,palit vetve.
    FRANTA_LESAK
    FRANTA_LESAK --- ---
    KUATO: Stromy a keře ale není vhodé stříhat na jaře, když se rostlina probouzí a začíná žít. Ideální čas je léto, u ovocných stromů tak do konce srpna, aby se rány stačily do zimy zahojit a strom zbytečně nenamrznul v řezech.
    KUATO
    KUATO --- ---
    Ja jsem line prase, ktere krom jabloni, co striha poctive, nestriha nic co nemusi. Samozrejme mlade stromky, aby mely korunu. A kdyz uz striha, tak co nejdriv na jare, dokud netece miza a to vcetne peckovin. Proste jak je na tom listi, tak hovno vidim jak vypada poradne koruna, tak bych se beztak pak bil do hlavy. No a vetve s listim jsou hur skladne a i po ususeni vic smrdi, kdyz to palim.
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    ZUZKAOU: no, strom je tam dlouho a nebyl sazeb s ohledem na permakulturu. Tedy možná jo, ale byl posledních 25 let bez výchovy, takže dost trpí. Z jihu švestka, ze severu fasáda. Přestává fungovat barák, konkrétně větve dřou fasádu, a dvě okna na jih jako bych neměl:-)

    Myslím, že to sazeli s tím, že než to povyroste, zasadi další. A až to dosáhne hranice oken, pokácí celý strom a zasadí nový, jiný. Bohužel zvládli pouze půl otočky - jeden pokaceli, druhý nezasadili a třetí přerostl.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: souhlasím jen s tím,že berušky žerou mšice:)
    V současné době řeším to samé řez meruňky a třešně, oboje leze k sousedům a řezat to musím permakultura , nepermakultura, i když mám na zahrádce pěknou zelenou džungli, která se mi líbí. Sousedům už méně.

    Jinak meruňky se podle mne mají řezat právě teď po sklizni v, zimě je to úplný nesmysl, rána se do jara nezahojí a může pak začít vytékat..

    Trešně obecně hluboké řezy nemají rády,le když už musíš tak, tohle mi přijde jako dobrý návod:
    Řez zmlazovací:
    Provádí se v době začínajícího růstu nových letorostů. U starších stromů můžeme zmlazovat jen 40 % koruny stromu. Větší zmlazení může vést k odumírání části kořenů. Lépe je zmlazovat postupně – vždy sesazením na spodní odbočující výhon, který směřuje ven z koruny. Rány po řezu by neměly mít větší plochu než 6 cm, aby rána vytvářela hojivé pletivo kalus. Pokud u třešně je podnož ptáčnice, která roste do velké výšky, je dobré zmlazovat každé 3 roky při sklizni. Zmlazujeme odříznutím hořejších větví s třešněmi, které nejdou očesat – ty pak očešeme na zemi. Rány po zmlazení zatíráme štěpařským voskem, aby dřevo nepraskalo. Menší rány po řezu u peckovin zatíráme stromovým balzámem.
    V září, když stromy ukončují ukládání zásobních látek do větví a kořenů, je vhodná doba pro druhý průklest třešní. U mladých stromků necháme řez na příští jaro, u starších třešní můžeme dát strom řezem a průklestem do pořádku. Na jaře pak odstraňujeme už jen případné odumřelé výhony. Na jarní období necháme též řez, při kterém by vznikly větší rány – zhruba od tří do šesti centimetrů.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    vcera rikali v radiu,ze msice jsou letos velky problem,ale ze napriklad nedoporucuji pouzivat k hubeni tabak,protoze vybije i vsechny predatory... Lepsi koupit pripravek ciste jen na msice.
    Ale fakt netusim co jsou tydle posteiky zac
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOUSICEK: Třešeň rez teď a nebo v zimě. ošetřovat netřeba - má pryskyrici. jinak berušky žerou ty mšice, zejo.

    Meruňku řez v zimě.

    Jinak teda pizlat stromy tak, aby byly hlavně co nejsnáze ocesatelne neni úplně permakultura.
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---

    GIEPETTO: dík, drž těm stromům palce:-)
    GIEPETTO
    GIEPETTO --- ---
    Tak pecky po květu .. třešeň asi v poho s tim voskem taky cajk .. Meruňka by měla mít korunu kotlovitou ? Tedy alespon myslím .. tak buď začít zápěstovat znovu nebo nechat bejt -zhodnotit
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    Ohledne toho rezani : mam tresen, asi polokmen, ktera zasahuje do fasady a cloni okna v prumeru ma koruna asi 6m a potreboval bych ji orezat tak na tri metry. je strasne husta a plna msic (a berusek). mam to udelat ted? jak to pak osetrit? steparskym voskem? prezije to? A co merunka? ta je jeste vetsi a horni dva vertikalni vyhony jedou k nebi a nedaji se cesat, cloni oknum v druhem patre.
    Cetl jsem, ze se ted rezou peckoviny, tak bych se do toho pustil.
    GIEPETTO
    GIEPETTO --- ---
    Ahoj kdybys nepochodil napiš .. nemáme teď do čeho píchnout .. Každopádně stromy cítím a mám rád
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    LAETATIO: Zkus napsat sem https://www.smolotelskydvur.cz/ Pokud nepradí přímo oni tak ti určitě někoho doporučí ,)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam