• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MVEK
    MVEK --- ---
    LINKOS: Jj, napsal to do mailu, neplácl to jen tak během rozhovoru. Ale ono i ty podklady třeba postrádaly informaci, jak vysoko nad úrovní terénu bude základ, od kterého pak výška byla zakreslená. Je to fakt dáreček ten soused i asi ten jeho projektant.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: coze to argumentoval projektant,kdy ze je nejdelsi stin?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Já vím, že je to trochu off topic, ale to si tak vymsylíte zahradu jižně od domu, rozmístíte a počítáte s tím, kde je na parcele jižně od vás umístěna základová deska. Jenže po pěti letech to původní majitel prodá a desku zbourá a začne stavět dům podél celého plotu jižně od vás. Výsledek je takový, že některé zimní měsíce půjde stín přes celou zahradu, ale v létě přes den bude většina nezastíněná (kromě opodál umístěných stromů právě pro trochu stinných pozic).
    Odpor byl marný, projektant se snažil ještě argumentovat, že v létě je nejdelší stín...
    KASTA
    KASTA --- ---
    NYA: hele na cerpani vody potrebujes povoleni a tady to fakt neni na samote. Zvazoval jsem ruzny moznosti, dat tam dolu nadrz a zkusit si zazadat, ze bych tam zjara kdyz je v potucku vic vody natahnul par kubiku ap. I sbernou plachtu jsem uvazoval nahoru na svah, ale myslim, ze zatim zkusim mit tu zahradu co nejvic sobestacnou a casem stejne asi dojde na vrt a tim aspon uvolnim vsechnu destovku pro zahradu.
    NYA
    NYA --- ---
    KASTA: nevím, jak daleko máš ten potůček, možná bys ale mohl uplatnit (solární) čerpadlo a načerpat si vodu do nádrže?
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    KASTA: to je moc:D
    vedle soused je 80letej zahrádkář..úrodu má pěknou , ale podél celého plotu má totálně "odplevelenej" záhon, tedy půdu úplně seschlou, rozpraskanou, obnaženou a na ní ted už skoro sušený cinie a jiný letničky, hezky v řádkách vysázené... takové smutné solitéry to jsou. kdyby to měl v nějakým pestrým hustým chumlu, určitě by se tomu dařilo líp
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    KASTA: to je docela hc, uvidíme co přinese příští rok.. jo 2013 povodně vzpomínám... to mi voda vyplavila svatbu i se svatebčany:D
    KASTA
    KASTA --- ---
    PETEKKA: jo přesně, je to mánie, nám sousedka normálně pižlalala habrový plot až na kmeny to že slunce jí tam stejně stíní mnohem vyšší stromy nahoře na svahu jí vůbec nedocházelo..
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    KASTA: ale přitom přes den jsou zalezlý doma, rolety zatažený a pak mi u plotu tvrdí, jak se venku nedá bejt:D já to nechápu
    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: jo to je dobrý nápad, my přemýšlíme i třeba zakopat husí krky ke stromečkům a zalívat jima ke kořenům, ale hlavně myslím na to mulčování a zastínění. Za rok bude zase o pár kompostů víc, plochu záhonků už nezvětšuju, tak to tím navýším :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: zkusila bych kapkovou závlahu, třeba z nádrže, kam nanosíš vodu, aby nalitá voda neprotekla do podloží bez užitku
    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: ty duby co tu mame jsou takovy ty divoky, pokrouceny co rostou na skalach nad Berounkou (prej se podle nich jmenuje krivoklatsko). Mame jich spoustu i dost malych, takze ho nahradi. Jen proste vidim, ze posledni roky je tu nejspis o dost vetsi sucho, nez kdyz to sem predchozi majitel pred lety sazel. Takovy hezky bile kvetouci kere, uz dost rozlozity letos teda vypadaji, ze to nedaji. A velky drin nahore je taky dost sveseny.

Jo svestky zopakujeme na podzim, ty letos z jara uschly. A mozna jim najdu stinnejsi misto. Jinak muchovniky, rakytniky, aronie, hlosiny, i kerova visen vypada spokojene, ale prvni rok to proste musim zalivat....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: dub bych zkusila šípák.
    a všechny nové výsadby na podzim
    KASTA
    KASTA --- ---
    jinak to samozrejme beru jako vyzvu navrhnout tu zahradu aby se s tim suchem vyporadala, vytvorit tam ty ruzny patra, kere pod stromy, mulcovany zahony... jen to jde pomaleji nez bych chtel a v zime to nevypada az tak strasne to letni sucho :) ale uz to mam dost rozpracovany, mam par rostlin co uz se mi osvedcily a zase treba nemame zadny slimaky ani msice :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: máš můj soucit
    KASTA
    KASTA --- ---
    nezalivam, protoze nemam vodu :( teda beham k potucku, dokud jeste nevyschl ale dam tak deset konvi navecer a dost, nosim to do svahu
    jo zahonky v polostinu jsou taky lepsi. je mi jasny ze pristi rok vic mulcovat a mulcovat.
    ale co me desi jsou vsechny ty kere a stromy kolem, jak je to desne zavadly... pred dvema toky nam tu uschnul dub...
    KASTA
    KASTA --- ---
    PETEKKA: jo u nas jsou sousedi podobny, meli by jit na poust, tam by se jim libilo, slunce celej den.... :)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    CARLOZ:tj,ale lepší by byl syndrom bezstížností:D
    CARLOZ
    CARLOZ --- ---
    PETEKKA: zrejme trpi syndromem bezstinosti:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam