• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: s tim taky vyhledove pocitam na zlepseni zahonku
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: nebo muzes zkusit koupit pytel drevenyho uhli a zamichat to ke korenum.
    BIOUHEL.CZ |
    http://biouhel.cz
    Prodavaj promo drevouhelny prach,nebo ten normalni pitel za 60kc a trochu ho pomlatit...
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: super, tu druhou pulku jsem si precetl v tom odkazu, tu prvni informaci jsem neobjevil. Takze by to melo byt ok, tak ho urcite vyzkousim, v kombinaci s mulcem by to mohlo vyresit problem se zalivanim, hlavne v ty prechodny fazi, nez kere zakoreni a vytvori stin. Skoda ze jsem to neobjevil driv :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Co je to Hydrogel? Jedná se o polymer, složený ze slíd na bází draslíku a jiných stopových prvků některých kovů.

    Hydrogel je vhodná pro použítí přímo do substrátu, je pH neutrální, nekontaminuje vodu, rostliny ani živočichy, po 7 letech samovolně biodegraduje.

    KASTA
    KASTA --- ---
    GRETKA: diky, urcite zalezi kolik se toho da, (kolik se tam vejde). Objednal jsem 750g a vyzkousim to nejdrov kolem nove zasazenych stromku a keriku.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    KASTA: manzel to rok zpet koupit do kvetinacu, aby kdyz jsme odjeli na 3 tydny pres leto, kytky nezhynuly. Jako bylo to lepsi, ale i tak dost trpely. Asi je to neco jine kdyz to pouzijes ve volne prirode, kde kdyz potencialne voda je, tak se muze na to navazat. U mne, i kdyz mame samozavlazovaci, tak proste kdyz neprsi, tak neprsi a zadnou dalsi vodu ze spoda to neprida.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Zahrada : Hydrogel hrubý 1 kg
    http://www.agmarket.cz/cz/katalog/zahrada/hydrogel-hruby-detail
    zaujalo me ze 1kg na sebe navaze az 250 litru vody, to by mi tady myslim dost pomohlo, na jare by se pekne nacucal a pres leto to pomalu poustel....
    KASTA
    KASTA --- ---
    Kdyz uz jsme u toho sucha - pouzivate nekdo treba ke stromkum hydrogel? nepovedlo se mi najit slozeni, jen jsem se docetl, ze je to "ekologicky". Docela o nem premyslim...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KASTA: Joo, u nás v lese už taky začíná podzim, např. břízy už nemaj tak polovinu listů
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: zachytavame vse co jde, ale strecha je mala a letosni sucho opravdu extremni, uz tu opadavaji i velky stromy, jako v roce 2015
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: hlavne to chce vodu zachytavat, mam tu ted ve dvou nadrzich dohromady jeste 700l a jednu rezervni plnou s kubikem,kdyby ty napojene na vodarnu byli na suchu...
    U nas v patek vyhlasili zakaz zalevani travy a myti aut.
    Ale on tu byl problem spise s kreteny co napousteji bazeny
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: tak ja mam vzdycky snahu vyuzit nejdrive to co tu je :) ale kdyztak se po ni pak taky poohlidnu, ostatne myslim, ze tu taky jeste kus mame... ale hlavne by to teda chtelo poradny dest :(
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: jak myslis,todle funguje trochu jako zastineni,trochu proti mrazikum a bude to asi vypadat lip,ale delej jak chces... :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: aha, no my mame dost prosteradel a zaclon :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: na zastinovani se delaji ty bile zahradni netkane textilie.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Takze serial sucho pokracuje. Vcera sly docela hezky bourky, vsude kolem, u nas padlo pet kapek. Ale ucim se, rozebiram ted hromadu posekany travy co tu mam od jara a mulcuju a mulcuju, jak nekde kouka kousicek holy zeme.
    Taky fakt vidim jak veliky rozdil je zahonek ve stinu proti tomu co je par hodin kolem poledne na slunci. Mam tu takovy zastineny zahonky, na jare to tam moc nerostlo, uz jsem premyslel co s nima a ted jsou uplne v pohode, staci je zalit jednou za tyden a rostlinky tam ted dohaneji ty jarni rychliky z ostatnich zahonku.
    Na pristi rok premyslim ze vybuduju nejakou konstrukci pres ty nejslunecnejsi zahonky a v lete tam prehodim zaclonu, mam to ted u dyni a je to dobry. Konstrukce a zaclony jsou celkove skvely, meli jsme diky tomu letos jahody, zimolezy, vloni nam toho spoustu sezraly srny
    MVEK
    MVEK --- ---
    LINKOS: Jj, napsal to do mailu, neplácl to jen tak během rozhovoru. Ale ono i ty podklady třeba postrádaly informaci, jak vysoko nad úrovní terénu bude základ, od kterého pak výška byla zakreslená. Je to fakt dáreček ten soused i asi ten jeho projektant.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: coze to argumentoval projektant,kdy ze je nejdelsi stin?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Já vím, že je to trochu off topic, ale to si tak vymsylíte zahradu jižně od domu, rozmístíte a počítáte s tím, kde je na parcele jižně od vás umístěna základová deska. Jenže po pěti letech to původní majitel prodá a desku zbourá a začne stavět dům podél celého plotu jižně od vás. Výsledek je takový, že některé zimní měsíce půjde stín přes celou zahradu, ale v létě přes den bude většina nezastíněná (kromě opodál umístěných stromů právě pro trochu stinných pozic).
    Odpor byl marný, projektant se snažil ještě argumentovat, že v létě je nejdelší stín...
    KASTA
    KASTA --- ---
    NYA: hele na cerpani vody potrebujes povoleni a tady to fakt neni na samote. Zvazoval jsem ruzny moznosti, dat tam dolu nadrz a zkusit si zazadat, ze bych tam zjara kdyz je v potucku vic vody natahnul par kubiku ap. I sbernou plachtu jsem uvazoval nahoru na svah, ale myslim, ze zatim zkusim mit tu zahradu co nejvic sobestacnou a casem stejne asi dojde na vrt a tim aspon uvolnim vsechnu destovku pro zahradu.
    NYA
    NYA --- ---
    KASTA: nevím, jak daleko máš ten potůček, možná bys ale mohl uplatnit (solární) čerpadlo a načerpat si vodu do nádrže?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam