• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Kde bereš semínka? V zahradnictví ani na trhu jsem neuspěla. Vysela jsem aspoň tu mrkev - na tvou radu -, kterou jsem nezvládla použít na jaře.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: sela jsem v sobotu a očekávám bulvy v listopadu
    KASTA
    KASTA --- ---
    OGMIOS: ja bych rad bulvy jeste na podzim :) ale jak rikas, co bude to bude, kdyztak pockam do jara, kdyz je nesezerou prasata a dam jim vic volnosti :) Jen s tim vysemenovanim mi to moc nejde, musim vsechny brukvovity salaty vzdycky v lete vytrhat, jinak se mi tam desne namnozi drepcici a sezerou i ruzickovou kapustu a vsechny novy salatky co chci koncem leta zasit....
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ja to nechavam samovysevem plus rozhazuju seminka i jinde kde jeste nerostou. Naprosto vdecna rostlina. Ted po par letech se mi sem tam zacla misto cerny kulaty vyskytovat bila dlouha. Zajimavy taky je ze kdyz prijdu na novy misto se seminkama tak prvni rostliny nemaj poradny bulvy, necham vykvest a dalsi generace nebo ta po ni se mistu prizpusobi a zacnou byt i pekny spodky.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KASTA: na cernou redkev neni nikdy pozde. Bud vyroste bulva kterou muzes jist, nebo vykvete a jis kvety a pozdeji semeniky. Sazis na podzim a brzy z jara mas bulvy k jidlu. Sazis na jare a mas v lete, sazis v lete a mas na podzim. Muzes sazet kazdej tejden a vono to roste a pokazdy mas neco jinyho podle vnejsich podminek. Nekdy vyjde spodek, nekdy vrsek, kolikrat je z vrsku vic urody nez ze spodku.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Tak konecne dest a takovej peknej, vsakovaci, uz spadlo tak 20mm behem dvou dnu. A zahrada oziva, dokonce i to co uz jsem myslel, ze je uplne uschly (dobromysl podel cesticky, takova nejaka ta barevna hluchavka co nam kolonizuje cast zahrady, i ta levandule vsude obrazila). Jen o smrky jsme asi prisli, cetl jsem na internetu, ze se to na teplejsich mistech CR ted deje. Holt bude drevo. Zasadim tam nejaky borovice, premyslim o borovici cerny, coby stredomorsky rostline by se ji tu mohlo libit... Taky odesly nejspis nejaky letity kere ale to je holt prirodni vyber, pujde tam hlohyne sarlatova, nebo aronie, ta se letos maximalne osvedcila.
    Hned jsem taky zasel salaty, rukolu, mizunu, namenii, wasabino, polnicek, ten hrach co jste tu radili a cernou redkev i kdyz na tu uz je nejspis pozde. Show must go on!
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ZUZKAOU:
    JAZZZ: To jsou stare jablone. Strupovitost uz davno maji. Ale ten clanek mi objasnil situaci. Dekuji moc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GIOMIKY: molinoza... přečká to a pak se tim kompostem šíří. zahrabaná do země bez přístupu vzduchu chcípne.

    navíc jabka v celku se hůř komposujou, než rozmělněnejsi bioodpad a ochlazují ho a zhoršují procesy. pár jablek to zvládne, větší množství ne.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    GIOMIKY: především jde asi o prevenci šíření Moniliózy. asi bys to měl celé ještě zaházet trávou a hlínou, aby se to uvnitř dostatečně prohřálo. někdo říká, že to pak nevadí, jiní by taková jablka naopak raději vozili do spalovny, tak si můžeš vybrat :)
    Do kompostu klidně házejte shnilá i nakažená jablka, on to ustojí - iDNES.cz
    https://hobby.idnes.cz/...ka-on-to-ustoji-pwy-/hobby-zahrada.aspx?c=A091102_150751_hobby-zahrada_mce
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ZUZKAOU:Jakou paseku mas na mysli? U nas skoncili na kompostu. A je to plna vezicka v podstate jenom jablek. Zatim kolem toho litaj musky. Hodne musek. Co bude dal?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LINKOS: zahrabat do hlubokého hrobuy (alespoň půl metru) do záhonu, na kterém už nic neroste a nechat je, aby přes zimu zkompostovaly.

    Na běžném kompostu budou dělat ve většim množství paseku.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    LINKOS: zkus se zeptat místních myslivců, někde jsou za ně rádi
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WAMP_ELF: tydle ne,jsou vesmes nahnile.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    LINKOS: most?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    jak zrecyklovat hromadu spadanych jablek?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Jako je mi jasny, ze pod akatem. Je mi jasny, ze je sucho. Ale na ta kerikova rajcata je smutnej pohled.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KAREN: teoreticky vydrzi na zahonu do listopadu,resp. asi dyl,ale pak uz nenarostou. Pochopitelne by byli mensi,ale to budou i ted,jen jsem je od jara zalejval a rozume rostou az nyni
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nj, tak jelikož mám z pažitky vyseté asi někdy na konci května pořád nitky (někdo mi to tam zalévá), tak pochybuji, že by mi ještě něco vyrostlo. Na druhou stranu pokusy o pozdní kopr v našem údolí snad nikdy nevyšly.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAREN: výsev naplánován na pátek dopoledne, aby první zalití bylo deštěm řádné (ehm, jsem tak optimistická). Jednak podzimní zeleninu a jednak ochranné plodiny na záhon po bramborách (řepka, hořčice nebo nějaká směska na zarytí).
    KAREN
    KAREN --- ---
    KASTA: KASTA: jj, taky se modlim - slibujou o vikendu dest a pristi tyden snad i pokles teplot, na nejaky uz snesitelny. yay.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam