MAR_TINA: Kéž by to bylo všechno tak jednoduché a černobílé.
Když se nad tím zamyslíš komplexně, tak dojdeš k úplně jinému závěru.
Add přepravování hnojiv přes půlku planety: To co píšeš možná zní logicky, ale není to pravda. U spousty produktů vyprodukovaných v biokvalitě se vyplatí je přepravit přes půlku planety a pořád je to více ekologické než spotřeba těch místně a konvenčně vyprodukovaných. (Pokud vás zajímají konkrétní čísla tak pokud mě pamět neklame, tak nejlépe zpracovaná studie byla na skopové vyprodukované v Evropě VS bio skopové z Austrálie.)
Add zavlečení: To je podlě mě naprostý nesmysl. Do EU se bez certifikace moc věcí nedostane. Navíc ani (zatím) neexistuje žádná databáze, která by nějaké nepůvodní mikroorganismy evidovala. Mikroorganismy jsou všudy přítomné, takže tenhle argument moc nechápu a rád si ho nechám vysvětlit.
Add vyrabování: Krabí krunýře jsou až druhotným produktem, takže o nějaké decimaci kvůli suchým přísadám nemůže být ani řeč. S nimbou je to obdobné.
Pak taky noruzumím tomu, že mi doporučíš, ať si udělám rozbor půdy a potom mi napíšeš, ať se držím toho co děláme staletí, kam podle mě dělání testů rozhodně nepatří.
Hnůj se zeminou rozhodně mísit nebudu, protože obsahuje hodně patogenů a nechceš, aby se ti jen tak povaloval po záhonu. Pokud se bavíme o jeho "pohřbení" tak to je něco jiného.
Ten zybtek je hrozně obecný, ale alespoň je za to hodně plusů.
A to s tím chitinem nedává žádný smysl. Pokud má být něco ekologické, tak to musí být hlavně ekonomické (to je taky důvod proč sháním to co sháním) a to sbírání hmyzu s enormním nárokem na čas rozhodně nebude.
Nicméně děkuji za tvůj čas, energii a odpověď.