• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MRTS
    MRTS --- ---
    ADIKEITE: Mě včely lítají spíš na prázdný vlhký rybníček porostlý mechem. Voda je tam pěkně prohřátá.
    Včelám víc voní smradlavá voda, než čistá. (Jestli kvůli minerálům nebo kdo ví...)

    LAMIA: Kámen sám o sobě nic nevyčistí...?

    Ta síť zachránila už hodně koupelí...
    Některé děti tam před tím padly při každé návštěvě, bylo to pro ně jak magmet...
    A nejen to, děti tam pořád něco háží - nemusím to pak lovit až ze dna. I ptáci ji využívají při koupání. První rok zářila její rez, teď už je porostlá řasou a není skoro vidět.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Ještě s tím čištěním vody... zvažuju nějaký kameny co by to uměly. Jsem trochu nesvá z toho plastu, ale v našem lepidlovém jílovišti to bylo asi ideální.

    Výměna vody: Plánujeme do něho prodloužit trubku co je přepad z dešťovky (kubíkový nádrže zakopaný pod zemí) s tím, že stále naivně věříme, že bude občas pršet.)
    MRTS: ta síť asi neni mimo nápad... taky máme hodně pidi návštěv, naše malé si srovnáme.
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    MRTS: Jo, to je fajn, díky. My právě pro včely děláme pitko úplně hloupě - plastová krabice s větvema a vodou. Ty větve proto, aby se tam včely netopily. A voda se prostě vyleje a naleje nová, aby to nezačalo smrdět. Ale je to hnusný a opravdu dočasný, než vymyslíme, jak to s jezírkem udělat a kde ho mít. Tohle mi přijde fakt hezký, maličký, ale funkční. Díky za tip :)
    MRTS
    MRTS --- ---
    ADIKEITE: Hloupě. Kropáčem ze sudu od okapu. Někdy více, někdy méně, záleží na počasí. Ale moc toho není, ruce z toho vytahané nemám.
    A letos jsem tam svedl i drenážní trubku z okolí, ale ani teď při dešti tam nic neteklo.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Můžu se podělit o naše jezírko v procesu. Je napájeno svody že střechy, i minidéšť ho hezky provětrá. Přepad s filtrem z tkaniny vede do retenční nádrže. Loni v těch vedrech se hladina snížila asi na půlku, ale ani tehdy zcela nevyschlo. Kdyby už v něm byl nějak život, tak by šlo přečerpat z nádrže zpátky, aby tam byl kyslík. Ale zatím jsou tam jen komáří larvy a nad nima krouží vážky :) Je teda trochu větší a hlubší než to níže, ale žádný rybník a zatím není vůbec osazené, ráda bych vychytala, aby rostliny na sebe nějak vázaly kal, ale taky se nemůžu moc dočíst jednoznačné tipy... Nicméně hmyz tam létá po stovkách a koupe se tam místní špaček :)

    (Pozn., je to vlastně znovuzakládaná zahrada po stavbě, která to celkem zpustošila, navíc v zástavbě a suché teplé oblasti, teď vymýšlím, jak dodatečně udělat ještě jednu nádrž ze staré žumpy, protože s tou vodou to je masakr. )
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    MRTS: Můžu se zeptat, asi blbej dotaz, ale jak tam dostáváte/udržujete vodu? Přemýšlíme teď o něčem podobným, nejen pro ptáky, ale i pro včely.
    MRTS
    MRTS --- ---
    LAMIA:
    Naše větší ptačí pítko:


    Nedělal bych z toho vědu.
    Máme v něm bílý leknín (na ten je potřeba nějaký papír), přesličku, žlutý kosatec, vodní mátu, blatouch, šípatku.
    Teď jsem do něj zkusil naházet i nepukalku, tak uvidíme.

    A ještě kari síť těsně pod hladinou - padaly nám do něj děti, většinou návštěv...
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Nebo neco jineho? Diky
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Prosim vas, jednu z hrusni (zatim a doufam, ze se ten parchant neprenese na ostatni) napadl Vlnovnik Hrusnovy. Nasla jsem ruzne postriky v ruzne doby. Ta hrusen ma zati pouze listky, muzu pouzit neco z tohoto?
    Před květem (nebo při napadení později) akaricid (Omite, Nissorun, Sanmite, Cascade). Omite v teplotním rozmezí 17-23st.C + smáčedlo, Sanmite je bez teplot. omezení, za 14 dní opakovat. Prý dobrý T-mix Omite + Nissorun.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Tak to tak bude neb listy mizeji i na druhem co je zdravy. Diky za uklidneni. Prechy mne netrapi, z podzimu mam opravdu hromady:) diky

    Rovnou se jeste zeptam na zkusenosti s pidijezirkama pro zvirata. Cim osazet, co nahazet dovnitr. Treba nejaky web? Jsem nad tim sedela vcera a zadne hlubsi info jsem nedostala. Nejvic mam v perma knihach, ale furt je to malo. Koupili jsme takovou tu viceurovnovou ledvinu. Dik
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Praha východ - ořešáky jsou v pohodě i s listím.
    KAREN
    KAREN --- ---
    LAMIA: já bych tipla, že prostě omrzly. takže halt počkat na novou dávku listů a ořechy letos nebudou...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LAMIA: nejspíš opadají a nasadí nové. Vylézaly pomalu a omrzly. Zálivka neuškodí, pomoc spíš není.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    máte kolem sebe starší ořešáky? Jeden ze dvou obřích obřešáků na zahradě má pidi listy co vypadají, že opadnou a navíc ještě omrzly. Všimla jsem si toho i u jiných ořešáků v kraji (Praha-západ). Je čeho se bát či dopomoci? Druhý není nic moc, ale daleko lepší. Samozřejmě to přičítám suchu ... ale vím kulové
    XAJA
    XAJA --- ---
    KAREN: tiez resveratrol obsahuje. takze je dost pouzivana v cinskej medicine.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Ahoj, mám opět kachní dotaz... můžou kachny spásat vlaštovičník? V jejich budoucím výběhu ho roste celkem dost..
    KAREN
    KAREN --- ---
    KASTA: a tinktura z oddenku udajne zabira na boreliozu ;)
    XAJA
    XAJA --- ---
    KASTA: parkrat za rok nepomoze, naopak, este ju to povzbudi. to sa robi len v kombinacii s roundupom. musi sa stale, hned ked vyrazia nove mlade vyhony. ono to rastie rychlo, niekolko cm denne.
    KASTA
    KASTA --- ---
    XAJA: mne prijde nejschudnejsi to koseni parkrat za rok, to se da i s nekym domluvit, ne?

    Jsem si ted o kridlatkach trochu cetl a nasel jsem tolik zajimavejch receptu, ze mam chut si ji vysadit na zahradu. Nastesti to misto kde jsem ji kdysi vykopaval, porad existuje a neni to takovej ten hnusnej pangejt u silnice, kde se obvykle vyskytuje, tak musim vyrazit ji sklidit a neco vyzkouset, pry je to chutove mezi chrestem a rebarborou!
    XAJA
    XAJA --- ---
    este som uvazovala, ci by v tej casti priamo na brehu nemohlo pomoct vysadenie vrb. tie k potoku patria, rastu relativne rychlo a pri sucasnom koseni kridlatky by mohli dostat sancu vyrast a potom hadam aj potlacit jej rast?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam