• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: jak se to dela? :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: no, tím bych se taky rád zabýval, v te nové diskuzi, která neprojde pokud pro ni nikdo nebude hlasovat... :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: Jasne, jde o to, jestli ten efekt bude dostatecnej, aby to stalo za tu namahu a penize. Treba vloni jsem zkousel na bylinkach mykorhizu a vlastne zadnou vyraznou zmenu k lepsimu jsem nepozoroval. Pokus s afrikanama a biouhlem jsem taky videl, urcite by bylo zajimavy poznat nekoho, kdo to pouziva. Ja to zatim zkousim aspon na ty bazalce
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    Sedlák pod Milešovkou bojuje proti suchu – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/506082-sedlak-pod-milesovkou-bojuje-proti-suchu.html
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: já myslím, že jo, čím horsi půda tím lepší efetk. Provzdusni ti půdu, lépe to zadrží vodu. Z pokusu je hezky videt jak ty kořínky se k tomu pnou
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: To me celkem zajima. Porad premyslim jestli to ma cenu, jestli ten efekt opravdu je takovej. Zatim jsem letos zkusebne nadrtil pytel drevenyho uhli na grilovani do velkyho truhliku kde pestuju bazalku a cekam co se stane
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Zakládám diskuzi o biouhlu, kdyby to chtěl někdo podpořit...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LINKOS: lesáci to dělaj tak, že jim to teď žere kůrovec, srnky a sucho...
    NYA
    NYA --- ---
    jen přes zimu strom roste do kořenů, v létě do koruny. tak je sázení na podzim prostě nejlepší, přesazený stromek má možnost obnovit si kořenový systém a nevyčerpává se růstem nad zemí
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LINKOS: Jak píše Ogmios - pokud máš možnost zalévat, tak v tom nevidím problém. Já už nasázel dost stromů mimo doporučená roční období a bez problémů.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: sazel jsem v lese, vetsina byla prostokorenejch, malokdy prisel nakej listnac s balem. Sazi se pouze na jare s tim ze v kvetnu uz se vetsinou kvuli teplu konci a pak na podzim. Podzimni sadba se vetsinou uchyti lip. Tu jarni muze znicit teplo, resp. sucho.
    Pokud dokazes zajistit zalivku tak klidne sazej i ted. Ja osobne na zahrade mel problemy az kdy byly teploty k 30stupnum a vejs protoze to proste uz ty rostliny nedaly se zakorenit. Moc je to vytahlo z vody.
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: co ja vim tak maji sazenicky i s obalem kolem korenu, nejsou to vylozene prostokorenny sazenice. Jinak jsem cetl, ze jehlicnany je lepsi presazovat na jare. Asi by to ted jeste slo, pokud bude chladno a vlhko ale uz mi to prijde trochu na hrane a ma se oteplit.

    KAIRRA: jo
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Takže když mi náletově vyrostla vrba v plastovém kýblu, tak ji teď můžu zasadit do země, když to vyndám celý? :)) (Už docela překáží)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    LINKOS: podle mě sázejí hodně mladé sazenice takže ty nepřijdou při vyorání o většinu kořenů a nemají takový nepoměr kořenů a koruny. Jestli sázejí celoročně nebo ne netuším.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LAETATIO: já si to tak nějak taky říkám. A lesaci to teď dělá jak? Maj kontajnerovy, nebo sazej jen jaro/podzim?
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    LINKOS: prostokořennou ti teď snad ani nikdo neprodá a rozhodně je blbost zkoušet jejich ujímání ve vegetačním období. Kontejnerovou klidně sázej kdykoliv.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Co si myslíte o stažením stromků v tuto dobu? Vím, že prostokorene sazenice by se měli sázet na jaře a na podzim, ale na druhou stranu, bych čekal, že i lesaci to sází celý rok, krom zimi. Pokud tedy mluvíme o prostokorenych sazenicich. Nebo to je prostě blbost a počkat na podzim?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Ony to spíše budou u mě spíše podhoubí, než plísně, protože na nějakou tu houbu narážím dost casro
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KAREN: to je jak kdy. Někdy ji používám čerstvou, nekdy odlezelou. Důležité je nedělat kopeček přímo u kminku, pak může zahnivat. Dělám spíše vnější lem.
    Vůbec jsem si oblíbil dělat takové prstýnky z hliny, kdy rostlina je uprostřed pak když zalévám, tak voda neodteka někam pryč a drží se přímo u rostliny.

    Jinak beru tu plíseň jako běžný rozkladny proces a stromků by měla spíše pomáhat než škodit... V přirozeném lese jsou v půdě a těsně pod povrchem taky spousty podhoubí, plíseň je v podstatě to samé jen to netvoří plodnice.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam