• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KASTA
    KASTA --- ---
    FRENNET: snazim se chemii pokud mozno nepouzivat, ale molice z ruzickovy kapusty jsem nicim jinym nez mospilanem nedostal. Zrovna dneska jsem potiral listy roztokem neemovyho oleje (odesel mi rozprasovac, takze steteckem), to je zpomali ale bohuzel na mospilan asi taky dojde. Nastesti staci tak 1-2x za rok. Jiny brukvovity pres leto nemam ale tu kapustu si neodpustime...
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Tady je o molicich vic, nez vedle.
    Mam je na ruzickove kapuste. Budu tam k ni sazet afrikany, no zatim ji chci striknout? Cim ty molice odstranim. Chodit strikat nekolikrat tydne mi neva. Nasla jsem nejaky prumyslovy postrik na baze skoricoveho oleje. Co vy na to?
    Heslo: kapustu chci já, ne molice!
    Diky
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: jak se to dela? :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: no, tím bych se taky rád zabýval, v te nové diskuzi, která neprojde pokud pro ni nikdo nebude hlasovat... :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: Jasne, jde o to, jestli ten efekt bude dostatecnej, aby to stalo za tu namahu a penize. Treba vloni jsem zkousel na bylinkach mykorhizu a vlastne zadnou vyraznou zmenu k lepsimu jsem nepozoroval. Pokus s afrikanama a biouhlem jsem taky videl, urcite by bylo zajimavy poznat nekoho, kdo to pouziva. Ja to zatim zkousim aspon na ty bazalce
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    Sedlák pod Milešovkou bojuje proti suchu – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/506082-sedlak-pod-milesovkou-bojuje-proti-suchu.html
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: já myslím, že jo, čím horsi půda tím lepší efetk. Provzdusni ti půdu, lépe to zadrží vodu. Z pokusu je hezky videt jak ty kořínky se k tomu pnou
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: To me celkem zajima. Porad premyslim jestli to ma cenu, jestli ten efekt opravdu je takovej. Zatim jsem letos zkusebne nadrtil pytel drevenyho uhli na grilovani do velkyho truhliku kde pestuju bazalku a cekam co se stane
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Zakládám diskuzi o biouhlu, kdyby to chtěl někdo podpořit...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LINKOS: lesáci to dělaj tak, že jim to teď žere kůrovec, srnky a sucho...
    NYA
    NYA --- ---
    jen přes zimu strom roste do kořenů, v létě do koruny. tak je sázení na podzim prostě nejlepší, přesazený stromek má možnost obnovit si kořenový systém a nevyčerpává se růstem nad zemí
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LINKOS: Jak píše Ogmios - pokud máš možnost zalévat, tak v tom nevidím problém. Já už nasázel dost stromů mimo doporučená roční období a bez problémů.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: sazel jsem v lese, vetsina byla prostokorenejch, malokdy prisel nakej listnac s balem. Sazi se pouze na jare s tim ze v kvetnu uz se vetsinou kvuli teplu konci a pak na podzim. Podzimni sadba se vetsinou uchyti lip. Tu jarni muze znicit teplo, resp. sucho.
    Pokud dokazes zajistit zalivku tak klidne sazej i ted. Ja osobne na zahrade mel problemy az kdy byly teploty k 30stupnum a vejs protoze to proste uz ty rostliny nedaly se zakorenit. Moc je to vytahlo z vody.
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: co ja vim tak maji sazenicky i s obalem kolem korenu, nejsou to vylozene prostokorenny sazenice. Jinak jsem cetl, ze jehlicnany je lepsi presazovat na jare. Asi by to ted jeste slo, pokud bude chladno a vlhko ale uz mi to prijde trochu na hrane a ma se oteplit.

    KAIRRA: jo
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Takže když mi náletově vyrostla vrba v plastovém kýblu, tak ji teď můžu zasadit do země, když to vyndám celý? :)) (Už docela překáží)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    LINKOS: podle mě sázejí hodně mladé sazenice takže ty nepřijdou při vyorání o většinu kořenů a nemají takový nepoměr kořenů a koruny. Jestli sázejí celoročně nebo ne netuším.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LAETATIO: já si to tak nějak taky říkám. A lesaci to teď dělá jak? Maj kontajnerovy, nebo sazej jen jaro/podzim?
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    LINKOS: prostokořennou ti teď snad ani nikdo neprodá a rozhodně je blbost zkoušet jejich ujímání ve vegetačním období. Kontejnerovou klidně sázej kdykoliv.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Co si myslíte o stažením stromků v tuto dobu? Vím, že prostokorene sazenice by se měli sázet na jaře a na podzim, ale na druhou stranu, bych čekal, že i lesaci to sází celý rok, krom zimi. Pokud tedy mluvíme o prostokorenych sazenicich. Nebo to je prostě blbost a počkat na podzim?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam