• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    MAR_TINA: dík za nabídku, už je mám objednané a zaplacené :) jj hlízy mají, jsem zvědavá, jak se chytnou, prý se pak samy dál vysemeňují..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LAETATIO: nechám zase domácí zaplodit a bude-li dost semínek, můžu nabídnout.
    Zahradnictví prodávají hlízy, ne?
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    MAR_TINA: bramboříky jsem nedávno objednala ty zahradní - jak jarní tak podzimní a nemůžu se jich dočkat. Nedávno mi zemřela kočka, tak jsem jí je chtěla dát na hrob do stinného koutu, že se tam snad hezky rozrostou...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale hlásím dvojí úspěch, který jsme nečekala.
    Rozrostl se mi loni bytový brambořík, ten základní, nešlechtěný. šoupla sem ho pod rostliny do ultra stinného záhonu a na zimu zakryla listím. Přežil a právě vykvetl, je to odměna pro toho, kdo jde na kolena a rozhrne porost. :)
    Druhý brambořík zůstala doma, kvetl, plodil a padala z něj semínka. Zkusila jsem je zasít, nic nic a za tři měsíce se na to místo koukám, minilístečky lezou ven :)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    MAR_TINA: tak my máme čemeřice 3 a kvetly všechny. Pravda je, že jsou kupované loni, protože zahradu máme teprve rok, tak doufám, že nám vydrží a budou kvést i dál :) Některé vytvořily dokonce semeníky, vůbec bych se nezlobila, kdyby se chtěly i vysemenit a vykvést další :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LAETATIO: hele čemeřice, to je trudný příběh naší zahrady. vše nám roste, vše kvete, čemeřice ne. 4 rostliny, 2 dovezl táta, 2 já. 3 z různých zahradnictví, 1 od někoho. Střídali jsme místa, zálivku, měnili substrát....
    Jedna přežila a letos na posledním místě má křovíčko roztomilých listů, sic nekvete. Zbylé nepřežily ani listy, květ nebyl nikdy.

    Ale tenhle váýčet plicník, chillské jahody, kontryhel měkký a zběhovec plazivý, je dobrý, navíc 3 z toho někde máme, jen je přepíchnout.

    Blíží se podzim, čas na stěhování a přesazování, aby bylo hotovo do konce října a pak cibule do země.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    MAR_TINA: co třeba čemeřice, ať ti tam něco kvete v zimě(uznávám, že nejsou půdopokryvné), v plném stínu mám pak třeba plicník a taky vypadá, že mu to svědčí, potom chillské jahody, kontryhel měkký a zběhovec plazivý. Zkusit chci ještě mochničku trojčetnou
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EXCITE: on podlézá. Takže z betonu a izolace buď udělat vanu anebo zanořit stěny tak hluboko, aby nepodlezl. 60 cm je málo, víc nevím. Ale pravidelným klučením jej lze udržet v mezích, důležité je chytit na jaře dobu, kdy raší výhony.

    Dostatečně zalévat, jinak si stáhne vodu s šírého okolí.

    A my hledáme nějkaou pokryvnou spíš sucho a stinomilnou rostlinu okolo něj, ze stinné strany pod ním roste jen plevel, tráva se nechytá. Něco pokryvného nízkého zelenolistého, ovšem ne totální plevel (barvínek ani popenec ne). Nějaký nápad?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MAR_TINA: Tak to díky za info, zrovna jsem chtěl taky použít nopovku,tak asi vymyslím něco jiného :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EXCITE: nějaká nopovka, co tu zbyla bůhví ze kdy :)
    Roztrhal ji výhony tak, že jsme zbytky vylovili.
    Doporučuju sázet do zrušených bazénů nebo zemních bunkrů :) Ale jinak je super.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MAR_TINA: Jakou svislou izolaci ti sežral, byla v tom okopu? Nebo jak jsi ho chtěla zadržet na místě?
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    JAZZZ: vinari to resi zapalenim ohnu ktere produkuji hodne dymu zahali tak vinice do dymu. vyhodou oproti vode je to, ze kdyz vyjde slunicko muze kapka vody pusobit jako lupa a spalit tak kvety.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JAZZZ: jo taky jsem si rikal ze by mohlo byt dobry poridit mlhovac na tohle.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    taková zajímavost jak předejít pomrznutí , letos třeba u nás moc jablek nebude : Thiermann has installed a water sprinkler system in its orchards, which effectively counters any sudden drop in temperature and thus eliminates frost damage. Several hundred sprinklers were placed at regular intervals throughout its approximately 617-acre blueberry orchard site, in order to spray the tops of the bushes with water if necessary.

    "The sprinkler system is a way of preventing the sensitive blueberry fruit from freezing," explains blueberry orchard manager, Rainer Plenge. "The timing of when to activate the sprinklers depends on how far advanced the fruit is. If the buds are still closed, we wait until the temperature drops to minus 0.5°C. But as soon as they are open, we activate the pumps when the temperature reaches the freezing point."

    This method of protection against frost relies on the ­physical properties of water. When water transitions from the liquid to the solid aggregate state, heat is created. As a result of water being continuously sprinkled onto the frozen bushes, the process of freezing is sustained – and the internal temperature of the iced-up bushes, buds or fruit actually increases and protects them from frost damage. "But the method only works if we sprinkle the fruit with water continuously," Plenge explains. "If sprinkling is interrupted, the fruit will freeze because its surface will lose heat due to evaporation chill. As soon as the daytime temperature rises back above freezing, we shut down the sprinklers. The ice melts, and the water seeps away into the soil."
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    KASTA: za mě taky super. Především tedy rajčata. Objednával jsem Vesper F1, Red pearl a Rosella. Vzhledem k tomu, že na klíčení nemám moc světla, tak byly sazenice hrozně vytáhlé (vzešly myslím všechny) a po přesazení to ne úplně zvládali. Nicméně po té co se vzpamatovali, začali neuvěřitelně růst. Vesper jsem už před 6 týdny zalomil vršek, protože měl 2 metry. Vyrostly další 4 plnohodnotné vedlejší větve plné plodů. Všechny, které jsem tak předpěstovat jsou nakonec úplně obří. Nedá se to vůbec porovnat s žádnou kupovanou odrůdou na zelňáku. Ty taky pěkně rostou, ale "normálně". Chuťově mě pak nejvíc baví Rosella.
    Potom klíčení jsem si říkal, že se na to příští rok vykašlu a půjdu jen do sazenic. Nicméně vzhledem k tomu, jak vypadají teď, tak do toho půjdu určitě znova.
    Většinu dýní, patisonů a cuket mi bohužel sežrali slimáci.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Jeste chci pochvalit web dobrasemena.cz, prijde mi, ze z tech konvencnich firem, kde pytlik seminek nestoji 90 kc, tak jsou fakt nej - letos mame jejich cukety British Summertime (je to F1 hybrid, ale cukety nesemenarim, tak mi to neva). Z pytliku vyrostly 4 rostliny, pamatuju jak jsem si v dubnu rikal, jestli to bude stacit..... ted zasobujou nas i sousedy cely leto skvelejma cuketama a ze uz je nestihame sklizet, nechali jsme je narust, nektery plody mely odhadem 4-5 kilo a chutove byly snad jeste lepsi nez ty maly (i v tyhle velikosti maji jen zarodky seminek)
    Jejich divoky rajcata (cerveny) jsou chutove jasne nejlepsi rajcata co pestujeme (i kdyz mrnavy). Letos mame 4 odrudy: 2x od Marka Kvapila (cerveny a zluty) a nejaky zluty noname a ty z dobrych semen je naprosto valcujou. Koriandr Calypso je taky super, ten mame uz leta, presiva se sam a v mirny zime vydrzi v zahonu az do jara. Dal zkousim jejich repu "do nepohody" ale letos nemuzu otestovat efekt, protoze repy letos rostou vsechny skvele a mam je vsechny promichany, takze uz nevim ktera je ktera.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: kostrukci i s houpačkou mi loni nebo předloni koupil táta celou hotovou, jen je třeba natírat a dotahovat šrouby a na zimu je v kůlně.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: hmm, o tomhle si muzu na nasi vecne vyprahly zahrade nechat jen zdat. Stejne jako treba o mrazuvzdornym bananu nebo asimine :(
    p.s. ta konstrukce na houpaci sit - to je doma delany nebo se to da nekde koupit? ta by se nam hodila!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: bambus má kolem sebe okop, měl (už ji sežral) svislou izolaci a dva chlapi dvakrát ročně bojují s výhony a rozryjí trávník 3 metry okolo. Bere dost vodu, je potřeba hodně zalévat nebo vše kolem vyschne. Ale je skvělý. Krásný celoročně, dává příjemný stín, úkryt pro ptáčky, jemně šustí. Stojí za to, když je místo.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANONKA: jo, je kazdopadne dobry to vedet a pri vysadbe s tim pocitat
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Bambus říkáte :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam