• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    taková zajímavost jak předejít pomrznutí , letos třeba u nás moc jablek nebude : Thiermann has installed a water sprinkler system in its orchards, which effectively counters any sudden drop in temperature and thus eliminates frost damage. Several hundred sprinklers were placed at regular intervals throughout its approximately 617-acre blueberry orchard site, in order to spray the tops of the bushes with water if necessary.

    "The sprinkler system is a way of preventing the sensitive blueberry fruit from freezing," explains blueberry orchard manager, Rainer Plenge. "The timing of when to activate the sprinklers depends on how far advanced the fruit is. If the buds are still closed, we wait until the temperature drops to minus 0.5°C. But as soon as they are open, we activate the pumps when the temperature reaches the freezing point."

    This method of protection against frost relies on the ­physical properties of water. When water transitions from the liquid to the solid aggregate state, heat is created. As a result of water being continuously sprinkled onto the frozen bushes, the process of freezing is sustained – and the internal temperature of the iced-up bushes, buds or fruit actually increases and protects them from frost damage. "But the method only works if we sprinkle the fruit with water continuously," Plenge explains. "If sprinkling is interrupted, the fruit will freeze because its surface will lose heat due to evaporation chill. As soon as the daytime temperature rises back above freezing, we shut down the sprinklers. The ice melts, and the water seeps away into the soil."
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    KASTA: za mě taky super. Především tedy rajčata. Objednával jsem Vesper F1, Red pearl a Rosella. Vzhledem k tomu, že na klíčení nemám moc světla, tak byly sazenice hrozně vytáhlé (vzešly myslím všechny) a po přesazení to ne úplně zvládali. Nicméně po té co se vzpamatovali, začali neuvěřitelně růst. Vesper jsem už před 6 týdny zalomil vršek, protože měl 2 metry. Vyrostly další 4 plnohodnotné vedlejší větve plné plodů. Všechny, které jsem tak předpěstovat jsou nakonec úplně obří. Nedá se to vůbec porovnat s žádnou kupovanou odrůdou na zelňáku. Ty taky pěkně rostou, ale "normálně". Chuťově mě pak nejvíc baví Rosella.
    Potom klíčení jsem si říkal, že se na to příští rok vykašlu a půjdu jen do sazenic. Nicméně vzhledem k tomu, jak vypadají teď, tak do toho půjdu určitě znova.
    Většinu dýní, patisonů a cuket mi bohužel sežrali slimáci.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Jeste chci pochvalit web dobrasemena.cz, prijde mi, ze z tech konvencnich firem, kde pytlik seminek nestoji 90 kc, tak jsou fakt nej - letos mame jejich cukety British Summertime (je to F1 hybrid, ale cukety nesemenarim, tak mi to neva). Z pytliku vyrostly 4 rostliny, pamatuju jak jsem si v dubnu rikal, jestli to bude stacit..... ted zasobujou nas i sousedy cely leto skvelejma cuketama a ze uz je nestihame sklizet, nechali jsme je narust, nektery plody mely odhadem 4-5 kilo a chutove byly snad jeste lepsi nez ty maly (i v tyhle velikosti maji jen zarodky seminek)
    Jejich divoky rajcata (cerveny) jsou chutove jasne nejlepsi rajcata co pestujeme (i kdyz mrnavy). Letos mame 4 odrudy: 2x od Marka Kvapila (cerveny a zluty) a nejaky zluty noname a ty z dobrych semen je naprosto valcujou. Koriandr Calypso je taky super, ten mame uz leta, presiva se sam a v mirny zime vydrzi v zahonu az do jara. Dal zkousim jejich repu "do nepohody" ale letos nemuzu otestovat efekt, protoze repy letos rostou vsechny skvele a mam je vsechny promichany, takze uz nevim ktera je ktera.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: kostrukci i s houpačkou mi loni nebo předloni koupil táta celou hotovou, jen je třeba natírat a dotahovat šrouby a na zimu je v kůlně.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: hmm, o tomhle si muzu na nasi vecne vyprahly zahrade nechat jen zdat. Stejne jako treba o mrazuvzdornym bananu nebo asimine :(
    p.s. ta konstrukce na houpaci sit - to je doma delany nebo se to da nekde koupit? ta by se nam hodila!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: bambus má kolem sebe okop, měl (už ji sežral) svislou izolaci a dva chlapi dvakrát ročně bojují s výhony a rozryjí trávník 3 metry okolo. Bere dost vodu, je potřeba hodně zalévat nebo vše kolem vyschne. Ale je skvělý. Krásný celoročně, dává příjemný stín, úkryt pro ptáčky, jemně šustí. Stojí za to, když je místo.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANONKA: jo, je kazdopadne dobry to vedet a pri vysadbe s tim pocitat
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Bambus říkáte :)

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Tak ted jsem si vzpomnel ze kdyz mi hryzci vzali brambory a nastrkali si je do spizi tak taky preckaly ceskou zimu v zemi a na jare rostly vsude mozne.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    KASTA:
    Ale jo, klidně ať si každý vysadí/vyseje co si přeje. Jen sem tam někdo nezná některá rizika. Když je zná, v pohodě, jeho zahrada - jeho rostlinstvo :-))))

    Pokud zůstane v jeho zahradě :-)))))))))))))))))))
    KASTA
    KASTA --- ---
    XL1: ty cerny jsem na nejakych nasich bambuso-webech videl (uz nevim kde, ale pujde to snadno vygooglit), ten cervenej vidim poprve. Nevim jestli budou uplne do nasich podminek.
    ANONKA: To me vzdycky pobavi, kdyz u nejaky takovy hezky rostliny, co bych rad do zahrady, dava nekdo takovy varovani. To si v duchu vzdycky rikam: super konecne bude spravna dzungle! Letos jsem vysel mucenky (purpurovou a modrou) u tech taky vsude pisou ze jsou krasny "but terribly invasive" tak doufam ze si poradi s nasi zimou a pristi rok zacnou kolonizovat zahradu :)
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    S bambusy opatrně. Spolužačka dělala léta letoucí v arboretu v Brně a říkala, že umí prorazit i betonové vany a objevit se o pěkných pár metrů jinde tajně podlezouce pod zemí. Ony patří do lipnicovitých stejně jako pýr například...………………….
    XL1
    XL1 --- ---
    Dají se tyhle bambusy sehnat někde v Čechách ? to zahradnictví nechce z Německa posílat sem....


    Bambus-Raritäten Kollektion: 1A-Qualität | BALDUR-Garten
    https://www.baldur-garten.de/...r/Zierstraeucher+A-Z/Bambus/Bambus-Raritaeten+Kollektion/detail.html
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANONKA: tak ja to vyzkousim, to zni dobre! Mysi tu tolik nemame, moc nam neskodi, pripadne kralici pletivo pod/nad sud to pojisti.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    V zemi vydržely za posledních 20 roků každou zimu. Pokud je nesežraly myši. Aspoň u nás, ale jedna zima za tu dobu dosáhla i teplotu -21°C, pravda krátce, ale mrzlo. Kupodivu vydrželo všechno, broskvoně, meruňky...
    Jenže právě kvůli těm myším je sázet na zimu cíleně by na jaře mohlo po vzejití vypadat jako noty na buben.
    KASTA
    KASTA --- ---
    OGMIOS: to by me vlastne taky zajimalo, kdyz jsou vyndany, nevydrzi prakticky nic, ale v zemi nevim. asi to vyzkousim, u nas je zasadni chranit je proti prasatum, to by ten sud mel zvladnout.

    Chtel bych zkusit pestovat nejaky ty specialni odrudy co nabizi v zahradnictvi Krulichovi, my moc brambory nejime, ale nejaky zajimavy parkrat na chut bych rad.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    A pri kolika stupnich vymrzaj brambory v zemi? V holandsku jsme delali pokus a nejmin bylo -10C s brambory ve vyvysenejch zahonech normalne rostly na jare.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    T6MA: Děkuji!!!!!!! :-)))
    T6MA
    T6MA --- ---
    ANONKA: kliknes levym tlacitkem na ikonku toho id u prispevku na ktery chces reagovat a das odpovedet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam