• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    OGMIOS: Karen už odpověděl/a, naše obvyklá sazečka se sází na jaře a nesmí přejít mrazem, říkají tomu jarovizace, ta pak vybíhá do květu, ovšem ty speciální ozimé (je jich několik odrůd) jsou právě pro podzimní sázení vyšlechtěné. Při jejich sklizni si vyberu tři nejpěknější a ty držím odděleně od "konzumních" a na jaře zasadím právě pro semena. Ona by stačila jedna, ale co kdyby začala hnít nebo tak něco, takže raději tři, pro jistotu :-) Semena vysévám na jaře, sazečka je zhruba na přelomu července a srpna, očištěnou mám v papírovém sáčku a teď ji sázím. Kromě dost ušetřených peněz mě to baví :-) Ten koloběh :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: ozimá cibule, takže teď na podzim. taky to hodlám letos zkusit...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANONKA: ja si myslel ze cibule se sazi az na jare? Jak to je teda nejlip?
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Jo a tu cibuli jsem dala do země dnes dopoledne, už může sněžit :-))))
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    KASTA: Jednou za tři čtyři roky koupím sadbový (ing, Kozák) a pak jej pár let udržuji. Když se mi zdá, že některá odrůda není jako dřív, dokoupím sadbu a jedeme nanovo :-)
    Ale tu ozimou cibuli jsem koupila jednou, je to děsně drahé, takže jsem si ji dopěstovala k semeni a letos mám vlastní sazečku. Koupit se dá třeba tady: https://www.osiva-semena.cz/...oviny/3405-cibule-sazecka-ozima-rolein-allium-cepa-cibulky-500-g.html. A vidím, že už je levnější než bývala :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANONKA: kupujes nekde sadbovej, nebo sazis normalni?
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Tak česnek je v zemi, ještě sazečku a může sněžit :-))))
    KASTA
    KASTA --- ---
    KAIRRA: jo, tak nejak :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    OGMIOS: ono to zalezi na mnohem vice vecech, i kdyz pouzivam ruzny permakulturni vychytavky, nase zahrada je vic prirodni, nez ciste permakulturni. Zahonky jsou vyrvany z divociny, ktera jinak buji vsude kolem a na svoje ztraceny misto se snazi vratit :) Kdyz uz je zahonek stabilni, plevel nema tolik sanci, ale to neni vzdy, treba u tech letnicek apod. Celorocni zakryti mulcem se mi neosvedcilo, v zime je to pak raj pro mysi. Ale jak jsem psal, pleti mi nevadi, je to zpusob meditace....
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANONKA: a mnozstvi volneho casu a dalsich faktorech.. :o)
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    OGMIOS: někdy může "problém s pletím" být například v půdě - u nás kamenité jíly, tam se udrží kyprý leda tak květináč, a taky třeba někdo má roky a někdo zase nemusí mít zdraví jaké by chtěl, nebyla bych tak příkrá ……………………...a také záleží na rozloze celého pozemku...……………………………..
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Paneboze permakulturnici a maj problem s pletim :D musite zlepsit design, ja treba skoro vubec nepleju ;) zaklad je nenechavat odkrytou hlinu pro uhnizdeni seminka ktere nechcete a zaroven vytvorit velice kyprou pudu z ktere rostlinku vytahnete kdyz se nezadari to 100% uhlidat.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANONKA: no to pleti musi cloveka bavit :) a samozrejme vitezstvi neni trvale nikdy, takova ta astricka, stavel nebo pomnenka rolni jsou neznicitelny :)
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    KASTA: Smekám.
    Snažím se podobným způsobem udržet jen docela malinký kousek (asi 10 m2) s trvalkami včetně růží a nedaří se a nedaří. furt tam něco vyhrává :-(
    Na oranisku se zeleninou ne, tam se každý rok všechno obrátí a vybere, ale v těch trvalkách mám problém :-( stříkat proti plevelům nechci i když jsou to "jenom" květiny......…………..
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANONKA: pred vytvorenim tech zahonku jsem vsechno do hloubky prekopal a vyplel, hlavne koprivy a brslici. No a pak je potreba vyplit pokazdy, kdyz znovu vylezou:) Ale jak se to zahusti, plevele ubyde...
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    KASTA: paráda!!!!!
    Jak se taková "divočina" dá udržet bez pýru? Bršlice? …...
    KASTA
    KASTA --- ---
    par letosnich fotek z nasi divoky zahrady, jestli se chcete mrknout...
    Kasta's Photo Blog: wild gardening
    https://kastaphoto.blogspot.com/2019/10/wild-gardening.html
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NYA: a od koho berou ty sazenice?
    NYA
    NYA --- ---
    Nebo jestli by se ještě teď daly nasbirat
    NYA
    NYA --- ---
    Nemáte prosím někdo větší množství semínek bříz, osik, jeřábů nebo jiných pionýrských stromů?
    Chtěli bychom se s Extinction Rebellion připojit k zalesňovací akci Lesů ČR, ale vyset tam taky dost pionýrů.
    Jen je to narychlo a potřebovali bychom je už do pátku mít v Praze
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam