• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    CUKI: Stupicke polní, Carol Depp aproved
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Nestihla jsem v únoru ostříhat angrešt a rybíz. Angrešt už má pěkné lístky venku, ale ještě ne moc vyrostlé, rybíz pučí. Můžu to ostříhat ještě teď, nebo už na to prdět a ostříhat je na podzim a pak zase zjara?
    Další věc jsou maliny a ostružiny. Maliny mam bud malinké, vysazené v létě, nebo dlouhé 2-3 m. Ostříhat je teď na těch 45 cm? Jsou to stálerodíci maliny, mající tak cca 20 let, ale hnojím je a než jsem je sestřihala do úplna, tak hezky rodili.
    Ostružiny jsem si zasadila koncem léta 3 a mam pocit, že prežila pouze jedna. Teda jen ta jedna má hezky nachystaná poupata. Ostatní se tvaří vyschle, ale když jsem do to střihla, tak mela zelené dřevo.
    Ještě jedna věc, meruňka: loni na jaře jsme ji celkem ostříhali a vyhodila vlky, ale i nové přírůstky. Vlky odstranit , i když tam ma poupata do květu? Ostříhat je v květu, nebo kdy?
    Díky
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    BURKHAR: jasně, nejmenší balení co od nich mám je myslím na 5-10 m2
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    XL1:

    https://mapy.cz/...t=Nov%C3%BD%20bod&uc=9i8TxxXgmG&ud=15%C2%B015%273.879%22E%2050%C2%B02%271.539%22N

    Minulý víkend jsem viděl pěkné stromky ve vypuštěné nádrži v obci Tři Dvory u Kolína (pokud to pro tebe není daleko). Byly jich tam desítky a půjdou i pěkně vyrýt (jsou ve štěrku s pískem). Nenech se zmást tou fotkou, ta nádrž je evidentně několik let vypuštěná, zarostlá dvoumetrovým rákosem a po obvodu rostou právě ty břízy (výška 1-2m). Podle mě jsou to nálety, ale radši se poptej po odeznění epidemie na místním úřadě, jestli to tam nemaj nechané schválně a je to k dispozici.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Má někdo doporučení odkud vzít (a jaké) perma semínka rajčat? Hledám něco co brzy plodí a nevadí tomu tolik sucho...
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    LAETATIO: Mňo, napíšu jim. :) Snad budou posílat i tak směšné množství.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    BURKHAR: planta naturalis
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    Kde prosím sehnat osev generického lučního kvítí? 2 x 10 x 3 m. Chci mít barevnější a přirozenější trávník, potřebuje rekultivovat. Ideálně eshop nebo Brno. Díky!
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    neměl by prosím někdo z jihomoravského kraje lísky? jsme v lese, několik už jsem jich tu dala, ale klidně by se dalo pokračovat..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XL1: šla bach do lesa, někam k okraji na osluněné místo s lehčí půdou.
    XL1
    XL1 --- ---
    sháním stromky břízy...nemá nemá někdo?...když tak vyměním za něco -sazenice malin, révy atp...
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    KOCOURR: a misto konani?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Nechcete jít někdo na tuhle akci? Jedna známá na to chtěla jít, ale nakonec nemůže, vstup stojí 1800,-, prý by lístek přenechala za 1400,-

    ******
    https://www.otevrenazahrada.cz/akce-a-kurzy/Kurzy-a-workshopy/14-3-Ovocnarsky-kurz-II

    14.3. OVOCNÁŘSKÝ KURZ II.
    Dilema každého začínajícího ovocnáře je, kdy, jak a co stříhat a řezat. Předjaří je ideální doba k řezu ovocných dřevin. V tomto celodenním kurzu vás naučíme, jak se postarat o vaši ovocnou zahradu.

    V teoretické části se seznámíte s různými druhy řezů na ovocných stromech a keřích. Dozvíte se, kdy a jak ošetřovat mladé stromky nebo jak omladit ty staré.

    V praktické části si to sami vyzkoušíte přímo v areálu Otevřené zahrady.

    Kurz povede zkušený arborista a ovocnář Michael Fiala s odborným asistentem.
    Teoretická část probíhá v domě, praktická část probíhá venku, proto zvolte vhodné oblečení do zimního období.

    Na kurzu dostanete k přednášenému tématu skripta a venku si vybrané řezy sami vyzkoušíte. Na vaše dotazy vám velmi rádi odpovíme.

    Čas konání: 9.00—16.00
    ******


    Pokud máte někdo zájem, tak prosím do pošty (čím dříve, tím lépe).

    Díky
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Dřevotříska to nevydrží, vlastní zkušenost asi před dvaceti lety.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WASPER: použít desky který nevydržel vlhkost na něco kde s vlhkosti není úplně dobrý příklad RRR(nejde jen o vlhkost z půdy, ale i o tu z deště), jedlý olej to neochrání.To si z toho raději svrtat nějaký poličky na nářadí/bedynku apod. kterou dáš do sucha
    WASPER
    WASPER --- ---
    BHA: Souhlas s tim ze reduse-reuse-recykle je dobrej. Kvetinace ze zbytecnych desek vylozeny igelitem aby dyl vydržely a nevlhly od zeminy je dobrej zpusob jak vratit smysl necemu co by se jinak vyhodilo.

    Tu drevotrisku bych ani lakem nenatiral, pouzil bych obycejnej jedlej olej. a umistil to tak aby to bylo na nozickach aby to nevlhlo zespodu, na horní hranu který je nevíc vystavená dešti bych dal nějaký lištičky jako okap/strisku. (V mezere bude ukryt pro pavouky a dalsi bezobratle) Ve spodni casti bys měl mít odkap, pro přebytečnou vodu, naspod trochu štěrku jako drenáž.

    Jako vyvýšený záhony se běžně dělaj tak že jsou to prkna (fošny) zajištené starou vodovodní trubkou zatlučenou do zeme.

    Ale uplně permakulturni, a ultranatrure a okrasné pestování to asi neni. Ale nějakech škodlivin ve vypestované zelenině/ovoci bych se nebál.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    BHA: Google -> močovino-formaldehydových pryskyřice + dřevotříska. Taky mrkni jakou barvou to je natřený. Zauvažuj potom nad tím, jestli bys z toho něco jedl.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BHA: no, dřevotříska je sama o sobě na prd, protože když navlhne, tak naboptna a rospadne. Jak to podrží lak nevím, osobně bych takovou kombinaci nepoužil. No co se týče igelitu. Ten se ti vesele na slunci rozpadne na malé kousky, to je hotová radost to vybírat z půdy.
    Pokud chceš dělat vysoké záhony, použil bych cementotriskove desky, a pokud nemáš materiál a peníze pěstoval bych normálně v nízkých záhonech.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BHA: No zrovna drevotriska casto obsahuje formaldehyd pokud se nepletu, tak bacha na to..
    KAREN
    KAREN --- ---
    BHA: ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam