• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAZZZ: břízky a osiky místo pawlovnie.
    Co založit řídký ovocný sad? Ovocné stromy a plochu osít směsí tráva byliny k seči 2x ročně. Pokud by majitel koně nebo někdo z okolí chtěl seno za posekání a odvoz, máš to skoro bez práce. A v záhon nebo sezení změníš trávník snadno.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: na pawlovnii se vykasli, co jsem výčet tehdy tak to stejně není žádná sláva co do přírůstku, je to invazni a blbě se toho zbavuje. Máme tady dost svejch stromů na výběr, ne?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    další hnojový dotaz. měl jsem na zahradě dva roky koně a z toho 1000m2 je totálně prosraných a seno zadupané v bahně. teď to kamarád rozhrabe bránama a pak je otázka co s tím? na jedno místo usem si říkal že vysadím pawlovnii ať je tam brzo stín. k potoku dám maliny ale jinak vyloženě záhony nechystám. co byste tam sadili?
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Máte někdo zkušenosti s močí do vermikomposteru? Do kompostu jí normálně leju,ale nerad bych si pobil žížaly, případně je presolil.
    Je to vanová velikost, přemýšlím jestli ji tam vůbec lit, pripadnr třeba ředit s vodou?

    KUATO
    KUATO --- ---
    FRENNET: rybiz je trochu vyjmecny, my ho bezne rozmnozovali tak, ze na jare jsme ustrihli par vetvicek k oznacovani radku treba s mrkvi nebo cibuli a bez jakekoliv udrzby vcetne jineho zavlazovani nez zalevani tech mrkvi a cibule, a ony se prakticky vsechny chytly, takze pak se jen presadily na vhodne misto.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    QUIP: STIMULÁTOR AS-1, práškový, 10 let prošlý.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    QUIP: no s tim tekutym Stimulaxem II je to takove rozporuplne. Neco pochcipalo (okrasne kere), ale rybíz se mi chytil. No ten rybíz je takovej nalezenec od potoka z drsneho studeneho prostredí prenesenej sem na jizni moravu. Chlap ho loni v lete v ramci zachvatu posekal na tri ocka, ale ted rasi. Tak skus, ale ja to jeste ze zacatku zalevala rootboosterem.
    QUIP
    QUIP --- ---
    HOUBA: Jaky pouzivas stimulator? Ja loni zkousel Stimulax II tekuty a mam pocit, ze to tem rostlinam vic ublizilo, nez pomohlo. (za par dnu po pouziti zvadly).
    Ted tu mam 3 vetvicky rybizu, rad bych, aby pustily korinky, ale vaham, co s nima. Jestli je nechat ve vode, nebo zasadit do zeminy, nebo zkusit pouzit stimulax. Kdyz jsem to zkousel loni, tak ze 4 (zapichnutych v zemine) se nechytla ani jedna.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    KOCOURR: V květináči, ale venku. Ve směsi perlitu s trochou země a použil jsem práškový stimulátor. Řízků bylo cca 20 z větví různého stáří. Ve výsledku byla úspěšnost u různě starých větviček zhruba stejná.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOCOURR: boruvku jsem rizkoval a neco malo se mi chytlo, ale uspesnost miziva. Jinak jsem zkousel rozdelovat od korene(neco jako odkopek, ale mam je v kadich) ale teprve pred 2 rokama tak nemuzu rict jestli casem nebude nakej problem z toho. Ja vych proste na podzim udelal hromadu rizku a uvidel co vyrasi.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    a jak velký řízky jsi dělal? sázel jsi to rovnou na konečné stanoviště nebo předpěstoval doma v květináči?
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    KOCOURR: Bílou moruši jsem zkoušel řízkovat a chytla se zhruba třetina.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, nemáte někdo tip jak spolehlivě a rychle rozmnožit kanadskou borůvku jinak než hřížením? Řízkování u borůvek bohužel nefunguje, potřeboval bych asi 20-30 sazenic, takže pokud by někdo věděl o levném zahradnictví, tak může taky poradit ;).

    Mimochodem zkoušel jste někdo množit moruši černou nebo bílou? Ty ceny v zahradnictvích jsou fakt crazy a jelikož jsem v cca 650 mnm kde jsou často jarní mrazíky, tak se mi nechce investovat do nejistého výsledku...
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    Máte někdo zkušenosti s rychlým Berkeley kompostem (horkým)? Jestli to teplo opravdu likviduje semínka plevele? Nemám moc dusíkatýho materiálu, tak uvažuju tam dát i vyhrabanou suchou trávu, která ale určitě stihla vykvést a semínka mít v sobě bude...
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    DEIKSAC: Hele, teď po mrazech taky v pohodě.
    VIHATIZKA
    VIHATIZKA --- ---
    VIHATIZKA:
    Regreening the desert with John D. Liu | VPRO Documentary | 2012
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=IDgDWbQtlKI&feature=emb_title
    VIHATIZKA
    VIHATIZKA --- ---
    Ohrožená semínka
    https://www.youtube.com/watch?v=_wE_hKn-dOQ&feature=emb_share


    Ohrožená semínka | Promítej i ty! | ZDARMA ke zhlédnutí
    https://promitejity.cz/detail-filmu/60-ohrozena-seminka
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    peckoviny prostě v zásadě po odkvětu, zdá se to působit nejmíň klejotoku/infekcí. tejden sem tma je fuk, když jsou sadu tisíce stromů, taky to neni hotový za dvacet minut
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Jinak k tomu pálení větví.
    Biouhel, PRAuhel, kon tiki - výroba dřevěného uhlí do půdy
    http://www.youtube.com/watch?v=qMjoyHz1zIs

    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    CUKI: to by me ten zdroj taky zajimal pls..
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    K těm peckovinam: třešeň se řeže, když už tak v plodu a švestka na začátku květu
    Mám za to..
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    CUKI: Me by ten zdroj fakt zajímal, třeba to dělám blbě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam