• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MART1NKA: mulcuju kazdej rok stepkou z listnacu. Idealne tak brezen jak skonci zima a zacnou nasazovat novy listy. Stary listy se pak uz neprobijou pres mulc jen ty novy mlady. Letos jsem presazoval lonsky odnoze na novou zahradku a na ty novy uz naky jahody byly akorat jsem je presadil jinam. A bylo to nebe a dudy. Ty moje sazenicky mely asi tak 10x bohatsi korenovej system prorostlej z ty stepky.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MART1NKA: Slamou?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    FRENNET: My ešte chvíľu kosiť nebudeme. Chcem vidieť, čo na tej lúke rastie. Napadlo m ale toto: https://www.krmnesmesikvidera.cz/psenicna-slama-balik-50x50x40-cm
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MART1NKA: ha! S tym sem idem tiez! Chlap pokosil zahradu a tak som im tam nasypala tu posekanu travu. Teda som ich najprv z jednej vyslobodila.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Čím zamulčovať jahody?
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    LAMIA: protože mám za oknem málo místa, tak už jsem to letos zkusil. Jak byla zima na začátku týdne, tak dost omrzl. Nicméně možná se ještě vzpamatuje, moc to ale nevidím. Nedala to i jedna cuketa, druhá ok. Papriky oproti tomu úplně ok. A to bylo všechno jen překryté netkankou.
    Zahradu ale máme na jižním svahu v Brně, takže spíš bojuju s tím, že mi vsechno spálí slunce.
    FAITH
    FAITH --- ---
    GUDRUN: Co mame nezere jej srnec na zahrade je cibula a cesnak. Ale kazdy rok sa snazi a tym padom viem, ze taka paprika, repa, paradajky, hrach, to vsetko mu chuti. Dokonca kostoval aj chryzantemy.
    KASTA
    KASTA --- ---
    GUDRUN: nas zezacatku nejvic bavily ruzny salatky: rukola, mizuna, listova horcice, spenat, lebeda, brutnak i normalni salat... to se da sadit ted a behem kvetna/cervna mas spoustu zelenyho, je to rychly. Mrkev taky, na petrzel uz je skoro pozde ale snad by to jeste dala. Hrach, repa, potom po zmrzlych ty fazole (my pestujem jen kerickovy zluty lusky, odruda maxidor).
    A bylinky: tymian, saturejka, yzop, levandule... proste vsechny tyhle stredomorsky - odolny suchu, skoro bezudrzbovy a srny to nezerou :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    GUDRUN: Cibuľa, hrach, mrkev, petržel zasadiť teraz. Fazuľu skúsiť po zmrzlých. Na cesnak je neskoro. Dyne nám na hnoji tiež vždy vyrástli aj na chate, ale sadili sa po zmrzlých priamo do kompostu. Do rajčín ani paprík sa nepúšťať, to je zbytočné, potrebujú strašne vody a sústavnú starostlivosť, okurky čo viem tak tiež. Brambory by tiež šli, ale ja na ich pestovanie po detstve strávenom ručným zbieraním a topením pásaviek zemiakových mám fakt averziu. My sme nikdy nepoužívali insekticídy a bol to fakt mor.
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    máte někdo zkušenosti s kontraindikací bílého netexu? už loni jsem si všimla, že kořenovky v tom nechtějí nijak zvlášť klíčit (většinou mi nějaký kousek nebude,tak můžu srovnávat), letos se mi to zdá se potvrzuje. Že by moc vysoké teploty?tady na jihu bývalo i v březnu přes den 20+ stupňů + v nové lokalitě (jilovo-hlinitá půda) se po zalití má ta netkanka tendenci lepit k zemi..
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    Letos budeme na chatě trochu víc, než dřív, muž odkopal kus svahu, kde nebyla špatná zemina, tu mi přesál přes síto, takže tu je pár pytlů zeminy, a dřevaři vykáceli suché smrky a další kácení nás čeká, takže přibylo sluníčka a vznikla větší mítina. Sešly se faktory, které mě lákají to ještě letos zkusit a založit si tu záhon. Polovina dubna pryč. Co nejdřív? Co za semínka objednat? Minule mi tu zahradnické pokusy nevyšly, buď to sežraly srnky nebo jsem podcenila potřebné množství sluníčka, nebo jsme tu skoro nebyli a trajdali všude možně. Drží se mi tu dlouhodobě jen máta, meduně a klematis na zdi, bez péče teda.
    KASTA
    KASTA --- ---
    SISTA: mrkni do nejakyho zahradnictvi kam jezdis, maji normalne vsude otevreno a kontejnerovanych rostliny maji spoustu. Dnes jsem byl treba v Braniku u Rypacku a zrovna tu morusi jsem tam videl. Koupil jsem jrn cerny rybiz a kdoulovec, vic toho ted uz taky nechci sadit dokud poradne nezaprsi...
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    SISTA: Spomyšl, Flos nebo jiné velké zahradnictví. Ale asi bych zvážila, jestli má cenu teď do toho sucha něco sázet, akorát budeš zalévat jak umanutá a oproti podzimní výsadbě to moc náskok nenabere a ještě budou kontejnerované keře dražší než prostokořené...
    SISTA
    SISTA --- ---
    Zdravim. Poradili byste, kde sehnat jeste ted k vysadbe nasledujici? Objednavku z puvodnikere.cz jsem prosvila jako loni :D Predem dik za tipy!

    Moruše černá
    Mišpule
    2x dřín (odrůda Devín a/nebo Titus)
    2x dříšťál obecný
    Kdouloň

    Pripadne muzu vymenit za sazeice zeleniny a bylinek, okrasne kytky ci jine ovocne kere.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    KASTA: hele v lednici mi vyklicilo asi 10semen, ale vysela jsem ho tam blbe. Vsude pisou, ze chce tak 5-10°C na vykliceni. Venku pod snehem se to blbe hlida a ta lednice je fakt jistota. I jsem se bala, protoze tohle delam poprve. No vyslo to. Ted uz jenom nepokszit naslednou starostlivost.
    Tak ho zkusim zasadit jinam,no musim pouvazovat. Chce polostin a ten moc nemam. Dopoledne stin od lesa v prvni polovine zahrady, pak slunce na celou az do vecera (ted tak do 18te hodiny). A! Uz vim, za chatku na plot. Sorry, za uvahu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LAMIA: stačí když je naklove strakapoud. Pokud je to místo fakt nějaký špatný, může být lepší to i teď zaříznout. Hlavně co nejčistší řez hned za posledním pupenem, jinak ta část odumře.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    KASTA: to by byla skvělá varianta! Taky mi přijde, že to jde z konců spíš než z velkých větví a to že to dělají oba tomu napovídá víc. Ale kdo ví, jsou fakt obří a vrcholu nedohlídnu... Děkuju všem ... budu sledovat.

    A ještě se zeptám: kdo máte předpěstované ačokči. Naše opravdu rychle rostou v květináčích oproti minulým letům a už je třeba je uchytit, což doma nejde. Necháváte je doma až opravdu po zmrzlejch? Zvažuju je dát ven a v případě mrazu přikrejt (budou na týpku)
    KASTA
    KASTA --- ---
    LAMIA: taky bych to tipnul na mraz a premrznuti koncu vetvi, letos to byl opravdu extrem
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    CUKI: tyjo, tak to zkusim vyšplhat vzhůru a prozkoumat... poznám to podle zčernání? Ono to totiž kape férově z těch konců větví i a opravdu z celý koruny ... strakapoudi to tu milujou. jen jak sou ty stromy obří, tak zespoda neni nic vidět.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LAMIA: stačí když je naklove strakapoud. Pokud je to místo fakt nějaký špatný, může být lepší to i teď zaříznout. Hlavně co nejčistší řez hned za posledním pupenem, jinak ta část odumře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam