• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    zdravim, sklidl jsem brambory a přemýšlím co na ploše kompostu/hlíny ještě zasadit (saláty a kedlubny už jsem dal po česneku, co letos skoro všechen shnil..;)
    Co byste mi doporučili? Hrášek třeba? Znova třeba cuketu ještě?
    Dík!
    KASTA
    KASTA --- ---
    Jo, jeste co se tyka tech hrabosu, tak moje fungujici metoda (diky za vsechny rady do posty!): klasicka pasticka na mysi, navnada chleba. dam ji vecer vedle nory a cely prikryju hrncem. Likviduju je jen primo v zahoncich a pouzivam jako starter do kompostu. Letos jsou fakt premnozeny, jsou i tam kde nikdy nebyli.
    KASTA
    KASTA --- ---
    muj dalsi pestitelskej uspech: mucenka pletni (passiflora incarnata) vypestovana ze seminek z ebay vysetych vloni na jare. nejvic mrazuodolna mucenka, mela by v pohode prezimovat i u nas (zatim jednu zimu ano), cela rostlina je lecivka a plody jsou jedly a pry lepsi nez klasicky passion fruit (pokud u nas dozrajou). pry se ji dari v neudrzovanych prirodnich zahradach, takze jeste s mucenkou modrou rozhodne pro me perspektivni druh...
    nahodte taky nekdo neco zajimavyho :)

    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    SCHIZOGENES: nerozuměli jsme si, byla jsem nepřesná - já píšu o listech, ne o semenech. Sorry. Semínka "domácích" jsem ještě nejedla, jenom dovozovou quinou.
    KASTA
    KASTA --- ---
    jo, dobry to bylo. ma takovou svoji chut, vyraznejsi nez ta lebeda. tak ho necham i na seminka. ja vsechny tyhle merlikovity/lebedovity vzdycky varim. syrovej snad jenom spenat, i kdyz mam i po nem pocit naleptanejch zubu :)

    vtipny je ze jsem ho dostal jako darek od jednoho prodejce na ebay, co ma hlavne tyhle alternativni veci. kupoval jsem u nej japonskej pelynek yomogi, ze ho zkusim pestovat. pelynek nevylezl (asi moc sucho v zahonku) ale merlik roste sam...
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    ANNONKA: myslim že to bylo "nechat vymáčet v horké vodě" -- semena jsou pokrytá vrstvou hořkých saponinů
    mně to teda nějak nevadilo, tlačil jsem to přímo :-))
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    KASTA: má se vařit/jinak tepelně upravovat. Syrový v omezeném množství. Zapomněla jsem proč.
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    KASTA: konzumovatelné a konzumované jsou i listy, i když v zemi původu podle všeho ne primárně; jinak co do názvoslovího je to, pokud jsem se dogoogloval, spíš jako s pohankou, tj. quinoa je označení jak rostliny, tak produktu
    KASTA
    KASTA --- ---
    SCHIZOGENES: quinoa jsou ale seminka ne? tohle je listova zelenina. i kdyz mozna by i ty semena staly za vyzkouseni. jestli ho teda necham vysemenit.

    ANNONKA: dobre, dnes pujde do testovin :):on prave vypada jako obyc merlik, jen ty novy vyhonky jsou do fialova/purpurova a je vetsi (i kdyz merlik na dobrym stanovisti ty 2m taky udela)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    KASTA: ten je nádherný!!!! Chuti bych se nebála, on se dá v pohodě jíst i merlík-plevel, jen u nás málo roste...........
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    KASTA: tak quinoa je merlík chilský, neřekl bych, že se budou tak moc odlišovat v chuti
    domácí quinoa nebyla špatná...
    KASTA
    KASTA --- ---
    dostal jsem jako darek seminka merliku obrovskyho (anglicky myslim tree spinach). roste na naprosto vyprahlym miste a uz ma skoro dva metry. Ale - jedl jste to nekdo? vypada hodne jako plevel (ale treba zahradni lebedu mam rad)

    KASTA
    KASTA --- ---
    ja musim zase vychvalit tu ostrozku vychodni, naprosto nenarocna suchovzdorna letnicka, kazdy rok je z ni spousta semen, tak jsem ji letos vysel na nove vykopanou rovinku misto travy a vysledek je kvetouci exoticka louka plna cmelaku, motylu, vcel, taky drvodelka tam lita... jedina udrzba byla, ze jsem vytrhal z jara par tech nejvetsich plevelu.

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: jo, koupil jsem si knížku, jinak jsem zjistil že jsem nějaké jeho video na netu už viděl, jen jsem si to nespojil...
    Jinak já už něco podobného co dělá už praktikoval, jen tohle je zas trochu z jiného úhlu. Např. Dýně jsem několikrát pěstoval tak, že jsem dal pruch sena na zem a udělal do nich takové krtecince do kterých jsem sázel dýně.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    LINKOS: jako ve výsledku navršený záhony plodí asi nejlip, ale může to být krom jiného i tím, že je zakládám na místech, kde byla dlouho tráva a půda není jednostranně vycerpana.
    My měli bílou netkanou jen na jaře, dokud bylo chladno. Pak tam podle mě Dowding dává sítě proti hmyzu (což jsme letos neudělali a teď lituju, především kvůli belaskum a drepcikum).
    Na začátku léta už ta netkanka spíš zeleninu dusila.
    Takže videa, či kniha od dowdinga zaujaly?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: tak já se daří podle Dowdinga?
    Zkoušel někdo mít na zahone celoročně bílou netkanou textilií? Doporučená Dowdingem je 50g/m2, sice bude pevná, ale není to přeci jen moc?
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: hmmm tak matova silice v norach moc nefunguje...
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    FAKEQUAKE: tak jsem to koupil

    Ponorné čerpadlo Comet Lux Plus, 12 V, 19 l/min, 0,85 baru | svetkaravanu.cz
    https://www.svetkaravanu.cz/ponorne-cerpadlo-comet-lux-plus-12-v-19-lmin-085-baru

    Vede z toho kabel ze kterého koukají dva drátky, Kámoš elektrikář mi to zbastli do zásuvky a pak už se fantazii meze nekladou.. Elektrický spínač a hadičky s ruznejma rozdelovacima kolinkama.. Jsem zvědav navysledek
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    zdravim, potreboval bych nejakeho spravce lesa, mate tip ci jim nekdo jste? diky.
    KAREN
    KAREN --- ---
    NYA: úžasnej přízvuk, mimo jiné .)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam