• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BASTOCH: To ze je nekdo vegetarian nebo vegan z nej nedela nic jineho nez realne je :-)i kdyby nakrasne vsezravec, ale o te kategorizaci ta diskuze neni. Spis preruseni retezce parazitu a onemocneni.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    REDSNAKE: tak bobky masožravců do kompostu nedávám (psí, ani kočičí)
    BASTOCH: pardon, spíš to je fekalofobie,)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    LEJIMADA: Taky mám zažito, že bobky masožravců na kompost nepatří, takže nejseš sama. Ale pouštět se tu do nějakejch diskuzí úplně nechci, chápu, že se asi argumentuje tím, že kompost -> 60°C -> nepřežije nic, ale stejně..
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    KASTA: ještě to nešlo do záhonu, přeházel jsem, abych zjistil jestli funguje správně,) nejdřív na jaře. Bez zápachu už to bylo teď, je fakt že jsem lil ještě žížalu čaj a kopřivovou jichu na nastartování.
    Čerstvá tráva je dobrý palivo, Berkeley kompost mi při prvním pokusu vyjel na předpisových 60°
    LEJIMADA: tomu se myslím říká fekalofilie,))
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    KASTA: My sbirame do zaviratelnejch kyblu, dycky, kdyz mam vetsi sekani zahrady, tak to vyprazdnim do ty zeleny hromady. Nasledujici rok zapracuju do zahonu
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    jaký máte osvědčený tipy na substráty? chtěl bych nějakej jemnější na jaro, ale nechci tam dávat rašelinu.
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH: jo to ses fakt celkem odvaznej! my po roce presouvame ze zlabku jeste na rok do kompostu, kde se to namicha (ale uz v tu chvili je to uplne bez zapachu i kdyz formu to jeste trochu drzi). Letos jsem to dal pekne mezi posekanou travu, povedlo se nacasovani. A asi za tyden jsem si trochu ty hliny chtel jeste vzit, odhrnul jsem tu travu a pod ni tak 40 stupnu teplo jak kompost hicoval
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    BASTOCH: jako chápu proč a tak, ale normálně se mi z toho navaluje :D
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Čistý humanure za půl roku proložený pouze senem. Myslím že to spěje spravnym směrem



    KASTA
    KASTA --- ---
    koukám, že tu tapetuju jenom já :) jestli se chcete někdo kouknout na každoroční fotoreport z naší zdivočelý zahrady, tak tady to je: http://kastaphoto.blogspot.com/2020/09/edible-jungle-2020.html
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak trochu nahodne vznikla polykultura mexicky miniokurky (melothria) a rajcete "divoke cervene" puvodem od Marka Kvapila (permaseminka). v tom sudu s lonskym kompostem normalne pestuju ty okurcicky a letos mi zbylo jedno rajce, tak jsem ho tam pichnul. prerostlo uplne vsechno, ted atakuje minikiwi co je za nim a sklizen se rozbiha naplno - sousedi kolem uz maji normalni rajcata davno kaput.
    vpravo vykukuje jeste litchi rajcatko taky od Marka (lilek hulevnikolisty), je tam s cuketama a mochyni, to uz je osvedcena trojkombinace, cela tahle cast zahrady je v tuhle dobu tropicka dzungle, skoda ze jen tak kratce :)

    CUKI
    CUKI --- ---
    YFF: A jak máš vyřešenou stejnoměrnost distribuce?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Whole Systems Design - Blog - Back to the Future - In the Footsteps of J Russell Smith: Tuscany, Sardinia and Corsica
    http://wholesystemsdesign.squarespace.com/...e-future-in-the-footsteps-of-j-russell-smith-tusca.html
    YFF
    YFF --- ---
    Děkuju všem. Odpovědi: ano, potřebuju, jedeme na čtrnáct dní, a kytky vypijou skoro 20l denně. I tak to bude jen tak tak. Dala jsem to ke zdi, a zatím testuju jen s minimem vody. Zkusím se pro jistotu zeptat ještě na stavebním úřadě, abych byla v klidu. Otec měl kdysi akvárka po celý zdi, byl nadšený akvarista, a měl jich snad padesát. Faktem je, že to bylo ve starým domě, který byl ještě echt.:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    YFF: Ten bude mít minimálně stejnou únosnost + zatížení sněhem dle sněhové mapy. Navíc ten údaj bude prán jako nejnevhodnější zatížení. Pokud to bude u stěny tak problém nebude...

    REDSNAKE: Pokud budu někdy stavět z cihlel, tak jedině těch zlatejch, škoda to dávat do trezoru :-)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    VEVER: jak řešíte sex? máš tak štíhlého přítele? a nemívá pocit, že je zahnán do rohu?

    YFF: 200l na balkon je celkem dost (nemyslím hmotnostně), máš tam skutečně tolik kytek, že potřebuješ 200l rezervoar?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    REDSNAKE: prosimte kde bydlis ze bych se prisel podivat na ten trezor.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JESTEDMAN: a si predstav cernou redkev kdyz to ma vic jak metr a pul na vejsku a 3-4 metry obvod. Na tom je tolik lusku. Takova mi letos vyrostla. Tatik snedl na podzim bulvu a zbytek z ceho rostou listy pichl do zeme a ejhle.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    lehce jsem filtroval, ale nic. Letos jsem nechal dvě ředkvičky na semeno, udělají takové malé lusky, tak jsem je ochutnal. A zcela upřímně to musím doporučit, je to takové ředkvičkové, hodně svěží. Co tím chci říct, efektivita ředkviček u mě byla téměř nulová, rostou pomalu, takže buď malé nebo dřevnaté. A nakonec v sézóně se dá koupit svazek za pětikorunu, tak jsem rezignoval. Těch lusků může být z jedný rostliny odhadem 3x-5x víc hmoty než je hmota bulvy, je to skutečně dobré a v neposlední řadě se o to nemusíte starat, prostě někam vysypat pár semen a nechat to pár měsíců dojet, řekl bych, že jednocení je zde zbytečné, max. jich nevyroste tolik. Už jsem zasel druhý kolo, ale nevím, jestli i na podzim dokončí květ a nasadí plody.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam