• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ARZA
    ARZA --- ---
    LINKOS, VEVER: Aha! tak to jsem to koukam videla trochu zjednodusene:)
    Jinak skutecne vetvicek nakonec asi minimum, ale spis fakt nalety a plevel.
    Tzn trava, odstrizky z rostlin, vytrhanej ptacinec, listi... A mela jsem pocit, ze kdyz uz to tam bude, asi do toho obcas hodim i neco z kuchyne.
    Mam nakonec proste dojem, ze vermikompostery obecne jsou hrozne malicky, ale skutecny kompostery jsou zas hrozne obrovsky.
    A ja ted mam naplnenej asi 30 l lavor...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ARZA: no, on je dost rozdíl jestli to bude vermikompost, či standartní. Omlouvám se, že hned neodpovim a spíše se budu ptát, pokud bych měl být schopen poradit.
    Bude tam i kuchyňský odpad? Co tam všechno přijde? Větvičky se rozkládají docela dlouho, nešlo by je třeba rozstepkovat a dávat někam ke stromkům? Předpokládám, že to je.
    Ten od alka se mi nelíbí, většinou co znám lidi co to měli, tak výsledek nic moc, ale to je spíše tím, že si mysleli, že tam stačí zezhora házet trávu a nezajímal je poměr materiálu.
    On výsledek kompostování je spíše o tom, co do toho kompostéru přijde a jak se to namíchá. Míchání uhlíkatého a dusíkatého materiálu. To je dle zkušenosti nejzásadnější k hezkém, voňavému kompostu a eliminaci zápachu.

    Ty otočné mají většinou vedle sebe dvě komory, jedna se plní, druhá zraje. Má to nahradit přehazování kompostu.
    ARZA
    ARZA --- ---
    Neporadite mi nekdo?
    Zvazuju koupi komposteru na terasu.
    Kazdej tyden vytrhavam ruzny nalety, stipam vetvicky, zastrihavam... A je mi hrozne lito hazet to do popelnic, kdyz pak dokupuju tezkou hlinu.
    Vzasade jsem koukala na tri typy:
    AL-KO Kompostér K 390l, 112093
    https://www.kamody.cz/al-ko-komposter-k-390-210736
    ZvP Vermikompostér DIY box Typ Hobby - Tadyma.cz
    http://www.tadyma.cz/zvp-vermikomposter-diy-box-typ-hobby/
    a rotacni.
    Bohuzel nevim, jak ho vybrat nebo podle ceho se orientovat, abych nevyhodila prachy za uplnou kravinu..
    Jestli v tom chci mit zizaly, nevim. Asi spis ne, protoze to nechci pres zimu uklizet dovnitr.
    Obsah potrebuju tipuju aspon 100l.
    Ten rotacni jsem vubec nepochopila. Kdyz chci, abyse tam ty veci uplne rozlozily (aby mi vyrvanej plevel nezacal znova bujet), jak toho dosahnu, kdyz furt prisejpam novy a novy veci?
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    VEVER: no ale ty jsou celé žluté až do červena, neohraničeně. Ty podezřelé mají červenou ohraničeně.
    VEVER
    VEVER --- ---
    ANNONKA: a nebarví se to už jakože podzim?
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Je možné aby aronie měla rez hrušňovou?? Dnes jsem sklízela a některé lístky byly napůl chycené jako hrušňové......
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: našla som:

    Cituji z odborného tisku Zahradnictví číslo 3 ročník 11:

    V pokusné výsadbě založené na podzim 2006 ve VŠÚO Holovousy, s. r. o., bylo sledováno celkem 16 odrůd višní českého a zahraničního původu. U odrůd byl hodnocen vstup do plodnosti, násada květů a plodů, kvalita plodů a zdravotní stav stromů. Intenzita růstu stromů byla stanovena dle plochy průřezu kmene, objemu koruny a délky jednoletých přírůstků. Podnož P-TU-2.

    Ve výsadbě hodnocené v prvních letech po založení byly nejúrodnějšími odrůdami ´Rubellit´ a ´Morellenfeuer‘. Odrůdy ´Piramis´ a ´Érdi nagygyümölcsű´ byly nejranější a měly největší plody. Všechny nové odrůdy dozrávaly před ´Morelou pozdní´. Odrůdy ´Érdi nagygyümölcsű´ a ´Újfehértoi fürtös´ měly nejintenzivnější růst, naopak nejslaběji rostla odrůda ´Morava´.

    Zdravotní stav

    Odrůdy ´Fanal´, ´Piramis´, ´Samor´ a ´Bare´ byly citlivé k napadení skvrnitostí listů (Blumeriella jaapii). Nejcitlivější z nich byla odrůda ´Piramis´(5,4). Opakovaně téměř bez napadení byly odrůdy ´Morina´, ´Morellenfeuer´ a ´Rubellit´.

    V roce 2010 jsme zaznamenali silné napadení květů houbou Monilinia laxa. Nejvíce byla postižena odrůda ´Morsam´, byla poškozena většina květů a následně u ní došlo k výskytu klejotoku na hlavních větvích i na kmínku. U odrůd ´Morava´ a ´Hana´ bylo napadeno 95 % květů. Jako citlivé se rovněž projevily odrůdy ´Samor´, ´Bare´ a ´Morela pozdní´ (poškození květů i větví). Bez výrazného napadení byly odrůdy ´Morellenfeuer´, ´Jade´ a ´Piramis´.

    Moniliovou hnilobou plodů nejvíce trpěly odrůdy ´Rubellit´ a ´Bare´. Podle Hanke a Nachtingall (2009) jsou odrůdy ´Jade´, ´Achat´ a ´Rubellit´ málo náchylné k infekci Monilinia laxa, ke skvrnitosti listů je nejméně náchylná odrůda ´Rubellit´, středně náchylná ´Jade´a citlivá ´Achat´. V roce 2010 byl zaznamenán větší výskyt mšic, které silně napadly odrůdy ´Samor´, ´Bare´, ´Morela pozdní´, ´Morellenfeuer´, ´Morava´ a ´Érdi nagygyümölcsű´, naopak se nevyskytovaly na odrůdách ´Jade´,

    Závěr:

    Odrůdy ´Morsam´, ´Morava´ a ´Hana´ silně trpěly moniliovou spálou a naopak nejodolnější byly ´Morellenfeuer´, ´Jade´ a ´Piramis´. Nejvíce napadeny skvrnitostí listů byly odrůdy ´Piramis´, ´Fanal´, ´Samor´ a ´Bare´. Jako odolné se zatím projevily odrůdy ´Morina´, ´Morellenfeuer´ a ´Rubellit´.

    Tak asi skusim Morellenfeuer. Ta Erdi Bortemo oskvrnitela a opadala koncom jari dost znacne.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Keďže to naša višňa érdi börtemö, ktorú sme nevedomky zasadili do mokřadu tento rok nedala, prosím tip na náhradu. Brala by som resistentnú voči škvrnitosti listov (wiki niečo tvrdí, ale tam sú len 2 odrody, z toho jednu ani neviem dohľadať a druhá je cukrová). Máme radi skôr kyslé trpkejšie višne. Inak je to 500 mnm, potrebujeme vhodnú do vyšších polôh. Díky.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    KAIRRA: Můžu taky doporučit Stanley, jako velkou výhodu vidim to, že švestky dozrávají postupně a dá se to průběžně sklízet. Má velký přírůstky taky..
    YFF
    YFF --- ---
    CUKI: dala jsem vše do obrovského podtácku, takže vodu měli všichni, holt někdo asi víc než chtěl, někdo méně, ale všechno přežilo, leč dýně požírá plíseň okurková. Ale stále rostou, takže experiment se vlastně podařil.:) Poslední hadičku jsem dala zpět do sudu, takže se vytvořil uzavřený okruh, a zbytečně to nevycmrndalo víc než mělo.
    KASTA
    KASTA --- ---
    DEIKSAC:
    KAIRRA: tak jo, za mne odruda Stanley, ty jsem se jeste porad neprejedl (ovsem na prvnim miste je samozrejme prava svestka, ta ma uplne nejlip vyvazeny pomer sladky/kysely/trpky chuti)
    KASTA
    KASTA --- ---
    DEIKSAC: jojo, tak nejak se to chystam udelat :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    KASTA: jablone jsou easy, rouby v dobrym skladovani vydrzej dlouho plus treba v dubnu muzes brat nenaraseny rouby primo ze strtomu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WASPER: v té vrstvě a mocnosti nikoli. Navíc čistě vypalování dělá spíše popel, tohle je silná vrstva uhlíku. Jako taky jsou místa kde se vyskytují vrstvy zuhelnatělého materiálu, ale ne v takové vrstvě
    WASPER
    WASPER --- ---
    LINKOS: Hele a nebude ona černozem spíš pozůstatkem tradiční přípravy polí vypalováním? :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    DEIKSAC: Presne to jsem letos zkousel - naroubovat puvodni svestku na podrustajici myrobalan, ale u svestek se nechytlo nic. Ovsem blumy, co jsem taky zkousel, ty se chytly bez problemu.
    Nevim, co je to za odrudu svestek, ale mam je moc rad, rostou tam leta bez udrzby, nemaji plisen, malo cerviku, velke a chutne plody. Tak jsem se to snazil nejak zachranit, ale bez vysledku :(
    KASTA
    KASTA --- ---
    DEIKSAC: ockovani jsem jeste nezkousel, ale pristi rok se pustim zatim do roubovani jabloni, ty by mely jit lip, svestky jsou v tom pry vazne vysoka skola...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    KASTA: ja letos zkosuel v puli srpna preockovat podrustajici myrobalan, jezto ta puvodni sliva na tom odchazi, zda se ze s ocka chytla, predjarni roubovani u svestek mi zatim nikdy prilis nevyslo
    KASTA
    KASTA --- ---
    DEIKSAC: u nas teda obrazeji vsechny rizly hezky, ale jsou to ty puvodni divoky svestky, proste krovi. Taky nezavaluji, to snad svestka ani nedela.
    Vloni jsem se jednu mensi co tu plane vyrasila, pokusil preroubovat, orezal jsem ji pri tom vicemene na kostru. Roubovani se nepodarilo, ale celej strom obrazil a dela uplne novou korunu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ANNONKA: no, mám za to, že tahle kultura padla ještě dříve než tam přišli evropané, takže sme neměli moc co zachovávat. No, jak ta půda vypadá a jak ji zhruba dosáhnout víme, jen nevíme jak to dělali oni protože to je místy docela masivní vrstva.
    Ta půda se nazývá terra pretta, černá zem.
    Jedna se o půdu jejíž základ tvoří ohřátá rostlinná hmota kdy dojde k přeměně uhlíku ve stabilní formu nepodléhající oxidaci. Takový materiál nazýváme biouhel(agrouhel). Prakticky to je dřevěné uhlí vyrobeno ideálně z rostlin, nikoli že stromů. Takový uhlík tedy nepodléhá rozkladu a vydrží v půdě stovky až tisíce let. A jak padlo, váze vodu, živiny apod a krom toho je to carbon capture, tedy váze uhlík v půdě a zabraňuje jeho uvolňování do atmosféry.
    Mám tady na nyxu diskuzi Biouhel, která je na to zaměřená
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam