• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MAR_TINA: jo, potiz je mj v tom, ze nikdo okolo se nestara o zahrady, nikde jinde neni nic moc ziveho krom psu, a taky to, ze nas pozemek je velmi clenity, a obsahuje desive mnozstvi zivych plotu, ukrytu a nerovnosti, a bezci stihnou casto umrit na kunu/lisku jen proto, ze nez vubec pochopi, tak je nemuzes vystourat a umrou.
    uz jsem to zmanipuloval ruznejma plotama ohradkama a podobne, ale byl to boj, a rozhodne je nelze pouzit na reseni tehle katastrofy tak, jak jsem si to maloval, ze jich nakoupim kolik bude mozne, a udelam jim kolem rek boudicky, at si to resi sami, a kdyztak at se mnozi.
    nemaji sanci.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OVERDRIVE: běžce na noc zavírej, kuna ve dne neloví. Chov drůbeže prostě zahrnuje kurník / kachník a péči ráno a večer.
    Jinak souhlaísm.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    CUKI: docet jsem jen k nebohe zvire.... dal uz je to pro me irelevantni...
    a myslim, ze i sem...

    kazdopadne existuje precedentni situace, kdy jakysi cisar japonska [takovy pekne uzavreny ekosystemek v te dobe], se rozhodl, ze bude vegan, pac Buddha rek, ze nemas zabijet [coz je samozrejme davno prekonane dogma, ale budiz... proste doba a cas].
    No a tak ten cisar zakazal zabijeni zvirat pod trestem, ktery byl presne urceny : co ty udelas zvireti, stane se tobe [oko za oko, sak to znas].
    Doby. Cisar vladnul neco jako 13 let.
    Nasledoval cca 30 let hladomor, ktery pochazel z toho, ze se premnozilo kde co, a ponekud to sezralo rostlinky.

    Videl jsi nekdy, jak to vypada v zemich, typu Australie, kam se podarilo importovat zvirata [treba kraliky], ktere tam nemaji predatora [jineho nez cloveka]? Totalni ekologicka katastrofa, a k tomu jeste s bonusem tzv. biologicke kaskady, takze je mozne, ze nektere nenahraditelne druhy, ktere se tam vyvyjely miliony let, tak sezral kralik za 100 let, a neni mozne uz je nijak rozume nahradit.

    Opice jsou dalsi priklad.

    Zvirata je NUTNE zabijet, u nas treba divocaci, kteri ted pri premnozeni maji jedinecnou sanci znicit ekosystem v podstate celeho podnebneho pasu. Ja vim, ze hmyz neni zvire, ale jako pamatuj na kurovce, a to, ze stredni evropa velmi brzo prijde o lesy. a podobne.

    NEZABIJENI ZVIRAT je ideologicka sracka, ne relany vedecko-ekologicky zaklad uvazovani. Naopak, clovek nestiha zabit dost zvirat, aby jeho ekosystemy byly udrzitelne.

    Priklad: mel jsem na zahrade za leto 20 inidckych bezcu, pac jsem tim chtel regulovat ty oranzove slizske svine, kterych jsem denne sbiral 2-5kg. Jenze ouha, prisla kuna, a pozrala mi je. Takze sliznate oranzove svine se premnozuji dal, ale pac mam chraneny druh na svem pozemnku, holt pozemek bude pristi leto poust.
    Sorry, pockal jsem si, s navnadou, a proste dravce odrovnal ranou do hlavy, tecka .22
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BASTOCH: vid, ale zase treba poletej na mars a nechaj nas tady a muzem to zas po nich dat do poradku
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To mě připomíná film El hoyo, kterej tímto doporučuju.

    Máš pravdu s tím co píšeš. Až na jednu jedinou ale podstatnou věc. Ta příprava na kolonizování Marzu a čehokoliv jiného. Není o tom že by to byl business sám o sobě. Ale ona i ta "příprava" je neskutečně výdělečnej podnik. To není o tom že nějakej šílenec má bláznivej nápad a spoustu peněz, ale o tom že to samo o sobě nepřímo vynáší. Je to značka co dobře prodává.

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Možná trochu mimo, teď sleduju seriál Snowpiercer a tam vlastně v boji proti klimatu omylem ochladí planetu na nějakých - 120 a jediné co přežije je uzavřený ekosystém ve vlaku dlouhém 1001 vozů. Ve skutečnosti to není taková blbost jak to zní. Zajímavé na tom je, že společnost je rozdělená do několika tříd.
    První třída byli ti nejbohatší co ten projekt prakticky zaplatili. Následuje druhá třída, na tu se to moc nezaměřuje, ale ta už má i nějaký povinnosti, ale spíše vedoucí pozice. Následuje třetí třída, ta dělá veškerou manuální činnost, pěstuje jídlo, uklízí, vaří pro první a druhou třídu, starají se sami o sebe. No pak jsou zaďáci, to jsou černí pasažéři, kterým se těsně před odjezdem podařilo probít do posledních vagónů a jsou trpěni, zpočátku tam docela frčí kanibalismus, následně jsou krmení pořádným jídlem a sem tam se někdo může dostat dopředu pokud má schopnosti které jsou potřeba. Ve třetí třídě mají několik krav, mají tam nádrže s vodou kde existuje mořský ekosystém kde mají škeble a ryby, pěstují jídlo, kompostují mrtvé... Je to teda spíše zaměřeno na to sociální napětí, ale to k tomu taky patří.
    Mimochodem s tím Marsem je spočítáno, že peníze které by sme museli vydat, aby sme zvrátili oteplování a rozvrat ekosystému jsou naprosto marginální s tím jak terraformovat Mars. Jednak by nám to trvalo několik století a navíc ty náklady by byly obrovské, jako nějaký uzavřený ekosystém to může fungovat a myslím že od toho nejsme tak daleko, ale nějaké zásadní řešení našich problémů to je naprosto vzdálené všemu co by nám stačilo udělat zde, aby sme tu žili ve stabilním prostředí. Nakonec by to stejně byla archa pro pár vyvolených.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OVERDRIVE: No "Sny typu zachranim nekoho a neco, kdyz nebudu jist maso? Taky se mi zdavaji, ale je to jak ekologicky tak socialne naprosta kravina."
    ..minimálně s tím zachráníš to nebohé zvíře :-D

    Krom faktu, že naše planeta nemá na to, aby všichni jedli maso už teď

    Podotýkám, to že jsem vegetarián, neznamená že odsuzuji konzumaci masa. Ale odsuzuji tu "výrobu".


    Co se týče té kolonizace. Můžeme se připravit na co chceme. Zatím ani nemáme páru co vlastně budeme kolonizovat.
    Takže jediná cesta kterou zatím můžeme jít. Je simulace podmínek na naší modré planetě.
    Pokud bychom ale chtěli něčeho dosáhnout musíme využívat na přímo místní podmínky. Musíme se přizpůsobit! A k tomu je hodně daleká cesta.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Kde bych videl treba kolonizaci vesmiru jako eticky zajimavou (resp pragmaticky): kdyz uz neco znicis, mozna to budes umet i opravit.
    Potazmo: pokud dokazes vesmir (podobne jako Izraelskou poust), kolonizovat rukama a mozkem, tak, ze rozkvete. Mozna to bude dobry priklad pro lidstvo na Maticce, ze nepotrebuji zas az tolik, aby dostali to same a lip. Mozna je naucis nenicit, pac nebudou muset.

    Jediny komunitni projekt co jsem ochoten uznat, tak je zasypani lidi znalostma. Treba se nekteri neco nauci.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    BASTOCH: Etika s tim ma vcelku prd, me jde spis o vedu a aplikovanou vedu, faktem je, ze se ti to muze libit ci nelibit, ale zbylym 6,99(periodickych) miliardam lidi je to uplne u... a to se nezmeni nikdy a vubec.
    Dobry pripad je ted pandemie, kdy postizeni jsou vsichni stejne a stacilo by aplikovat cca 20 pravidel, na kterych bychom se dohodli a je vyreseno, nebo aspon zasadne podcyceno. Vubec. Dog eat dog, vetsi pes jebe, zakon dzungle. Na cele planete.

    Neexistuje nic jako komunitni projekt, ktery by zachranil lidstvo, to driv prijdou zombie a kdyz nam potece do bot, nekdo se nauci plavat, vetsina zdechne.

    Sny typu zachranim nekoho a neco, kdyz nebudu jist maso? Taky se mi zdavaji, ale je to jak ekologicky tak socialne naprosta kravina.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    OVERDRIVE: jak jsme psal níže - humanure bakterie, krom jiného, zajistí vcelku rychle.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Jako eticky se mi přemýšlení ala Musk, znicili jsme si planetu - expandujem dál, vůbec nelíbí.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Ono vlastne je otazka, zda je to tady related, pac bych rekl, ze to bude vlastne dost jine zahradniceni. Rek bych, ze nebude zas az tak fatalni problem dodat energii, at uz slunce, tak uz elektrinu. Zas treba bude uz problem vychytat napriklad svetelne cykly, kdy mnohdy bude asi jednodussi kytkam svitit lampou, nez cekat 70 dni na prirozene slunecni svetlo.
    Veci jako kompost taky nebudou moc fungovat, pac ten je bakterialni a to z pocatku moc chtit a mit nebudes, jednodussi bude hydro (nejaka obdoba) a hnojit primo prvky.
    Spis kde to zacne byt zajimave, tak je prave treba vychytavani co zelenyma, aby prezily houby, atd.

    Mmchodem, videl jsem nejaky reality check, ze treba zelene kytky v malych ekosystemech nejak zasadne co resi, a aby to bylo vyznamne, musely by to byt kilometry ctverecni. Ani plna domacnost kvetin nijak ani stopove nedokaze menit kvalitu vzduchu (byl to prave vyzkum, zda by treba na iss bylo uzitecne mit kvetiny, nebylo)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Ona v tech vesmirnych zahradach bude zrejme cela rada necekanych vyzev. Treba gravitace (kde treba houby ji ignoruji daleko vice, nez rostliny), tvrde zareni (ktere bude velmi rychle menit genetiku rostlin, zabijet semena, poskozovat kvalitu pudy),...

    Nemyslim, ze permakultura jako pozemsky definovana, tak je mozny model pro vesmirnou kolonizaci, i kdyz urcite bude zlatym stredem uvazovani, to jo.

    Hmyz je mj dobry i jako uklizec, typicky problem na stanicich, kde je dlouho clovek, tak jsou treba odpadky kuze a podobne, kdyz se to dostane nekam, kam clovek nemuze, zacne to zit, a to tak, ze to nechces. I tohle je hmyz schopny resit.


    No dobre, rozhlednu se, zkusim najit nejake projekty tech uplne umelych autonomnich ekosystemu a kdyztak muzu linknout, myslim, ze je to dost related tema. Co jsem naposled zaznamenal, tak Elon Musk na to mel nejake separatni investicni projekty v radech milionu az desitek milionu usd na zacatek.

    Kouknu.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    CUKI: zní jako Graham Burnett - Jak se najíst a nezabit
    CUKI
    CUKI --- ---
    OVERDRIVE: Jestli hledáš informace typu stačí těchto deset rostlin v takovém a takovém množství na totální soběstačnost, tak i kdyby to tak fungovalo. Pro rovnováhu celého ekosystému je důležitá její rozmanitost. Tedy přesně tímto směrem je IMHO dost špatné se ubírat.
    Když jsem začínal před více než 20ti lety s veganstvím, tak jsem našel nějakou knihu na toto téma. Tedy vytvoření jakési alternativní zahrádky k soběstačnosti jednoho vegana a jednoho vegetariána. Bylo to docela čtivé a hodně z nadhledem. Ale už si nepamatuju jak se to jmenovalo, ale našel jsem to v městské knihovně v Praze.
    Ke konci knihy byli i základní postupy přirozené obnovy.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Ve výsledku - propojením různých systémů v permakulture by se dalo docílit něčeho, co se samo udrží při životě. (Hlínu, lidi i zvířata)
    Kompostováním humanure, či lidských ostatků počínaje, a výrobou kyslíku konče
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Imho houby jsou dobry organismus, jak v permakulture, tak jako potenciální surovina do vesmíru. Tam by mi teda přišlo trochu problematicky, že k životu vyžadují podobně jako lidi svetlo, kyslík, umírají při vysoký koncentraci COcka, či nedostatku vláhy, coz se teda liší druh od druhu. Každopádně potřebují nějaký substrát -dale použitelný jako kompost.
    Je k tomu plno zajímavých knih, případně i videí na YouTube. (Nebo teď nedávno vyšel film fungi)

    A myslím si, že hodně použitelna by mohla být aquaponie, teoreticky jediný vklad je jídlo pro ryby.
    Hmyz řeším hlavně kvůli opylování, ne kvůli přísunu bílkovin.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    mam prosbu, a nevim moc kde se zeptat, asi mi staci nejake odkazy a klicova slova... kazdopadne mne zajimaji zahradniceni ve smyslu : pokud teda poletime na Mars, co tam bude pestovat, aby to bylo unosne, udrzitelne a podobne...
    nesledoval jsem to nejaky cas, ale je to zas pro me skoro na zalozeni auditu, kde by se tohle resilo.
    dost se treba bavim houbama, hmyzem, potazmo pak kvasenim, a ja sam vidim zrovna v techle vecech budoucnost, ale jsem a] uplna lama a amater, b] radej si neco prectu, nez o tom mluvim

    takze jakekoliv hinty most wellcome, a pokud by treba byl zajem rozsirit tenhle audit o takove slozite tema, jako je vybudovani celeho ekosystemu, budu radej, nez zakladat audit, kam zas nikdo, krom me nebude psat. ale nevnucuju, spis bych hledal spolupraci
    TBC
    TBC --- ---
    XL1: jo jo, doporucuju pouzit asi to metodu zkusit vice roubu na silnejsi vetev, kdyz se jich chyti vice, proriznes
    XL1
    XL1 --- ---
    TBC: ty to máš vyzkoušený ?
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: já jsem si vždycky hledal různě po netu, jak je to u konkrétních semínek, protože se to liší. Většinou je potřeba studená stratifikace několik měsíců, někdy tam psali stratifikace nejdřív při pokojový teplotě a pak teprve studená stratifikace. Někdy doporučujou scarifikaci (narušení slupky) to třeba u těch mučenek. Na studenou stratifikaci jsem měl hrnec s vlhkým pískem v ledničce, přiklopenej talířem (aby to trochu větralo, ale zase moc rychle nevysychalo).

    Teď už to nedělám a místo studený stratifikace v lednici semínka vyseju rovnou na podzim do záhonku, hlavně ty z vlastního sběru, kdy jich mám hodně. Vyleze jich sice míň, ale zase si říkám, že vyklíčí jen ty nejschopnější.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam