OGMIOS: V tomhle mas bohuzel pravdu, snad 70% zemedelske produkce jde na chov masa a) jidla je pro celou planetu dost, ale ne pro planetu masozroutu (dnes jsem zahlid nekde stat, ze 14% tehle planety jsou vegetariani a vegani...), b) hospodarime, jako se vsim, bez ohledu na nemoznost vratit neobnovitelne zdroje... takze ona ta efektivita vypada dobre, kdyz koukame jen jednim smerem
To me prave zajima na tom vesmirnem vyzkumu, proste nam muze ukazat, jak z minima vytezit maximum, a na luxus tam proste neni misto
Samozrejme pak technologie vyroby umeleho masa, ta uz dnes neni uplne mimo.
Ale treba jet zabijet ve velkem kraliky do australie, pripadne kocky do tichomori a na galapagy, tak je rozhodne zasluzny cin. Treba to premnozeni plzaka spanelskeho se jeste ukaze, pochopime i u nas. Marne v telefonu hledam fotky z tech prochazek volnou krajinou, kde jich kazdy krok zaslapnu pet. Jeste pohledam. No, treba trochu pomuze zima no, jenze vajicka az 75cm pod zemi, to je holt peklo.
Abych odpovedel o tech bezcich: mel jsem jich 14, a nez se podarilo vyresit kunu (ktera se probourala i pletivem ala kralikarna, pac jeden hrebik nebyl pritluceny dost), bylo po ptakach. Kdyz bych byl schopny ten pozemek vic kultivovat, jenze ono to moc nejde, kolem vsech plotu jsou cca 3m siroke a 3 metry vysoke starodavne zive ploty, kam proste neprolezes, a vybit je, znamena pozemek ochudit a poskodit. V nekterych mistech jsou na 2m treba 5-6 m vyskove rozdily (ala utrzeny svah)... navic cely pozemek je ruzne kopcovity a svazity i tak (treba sekani travy je v nekterych castech spis unreal... resp srp a jedem)... to je neuhlidatelne.
Ale zkusil jsem to. Bezcum jsem pomahal a jak uz jsem psal, kazdy vecer jsme jim donesli 3-5kg plzaku vyzbiranych vsude, kam jsme se dostali, a jako byla hrozna sranda koukat, jak je lahvouni zerou a zapiji panaky z jezirka.
Samotny pozemek dobry, to se da zvladnout, s desnym usilim, ale hned pres cestu je cca 20m siroky pas zelene, se sklonem tak 45*, a tam treba nemas vubec sanci plzaky resit.... nekonecne mnoho. Jakoze nekonecne.