• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jsem nedavno cetl clanek o jedlych kastanech v usa, ktere byly nejen zdrojem dreva, jidla a funkce krajiny, naprosto zasadni pro usa, ale proste byly krasne. Obri stromy, jejichz plody se i platily dane a rikalo se, ze cloveka provazi od kolebky po rakev. Za necelych 100 let v USA jsou jen nejake geneticke modifikace na pokusnych gmo farmach, a snazi se je aspon zachranit.
    To same banany. To cos koupil pred 10 rokama pod nazve cavendish dnes uz nekolik let neexistuje. Pokud by neudelali vedci a pestitele okamzite gmo, dnes by na svete neexistovaly banany.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tak ono to stejne nakonec poresime GMO, coz je samo spravne, jen bohuzel furt fubguje hromada blbu, kteri sice nic nevi, ale hlasite krici. Ale dopadne to jak se svestkama a sarkou, proste puvodni druhy pujdou srat, no.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    CUKI: Ja si ve spanu treba plzaku taky nevsim, spis tam je miliony karakolu, proste sneci s ulitama, kolem cest jich bylo na kerich a vetsich kytkach neomezene mnoho.
    S tim suchym leten souhlasim, stejne jako studenou zimou. Kazdopadne posledni 3 roky pro me osobne byly naprosta apokalypsa. Navic zda se, ze maji tendenci pod zemi par let vydrzet.

    Kazdopadne jo no, neni to jedinej invazni druh, co je fakt spatnej.

    Furt je tady to, ze EU je vyhlasila jako 3.nejvetsi ekologickou katastrofu nasich dni. Po suchu a kurovci. Bojim, pac jsem videl na vlastni kuzi.

    Jak jsem psal, byl jsem ochoten mnozit bezce, kupovat je, vysazovat je kolem rek a do volne prirody, jenze oni jsou tak hrozne nezivotaschopni v nasich podminkach (a to neni jen muj nazor neuspesneho chovatele, docela jsme to resili na ruznych eko- meetupech), ze to neni cesta.

    Mmchodem bezci umi naucit i jine kachny zrat slimaky... dokonce i slepice se pridaji, akorat treba slepice je zrovna katastrofa sama o sobe ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    OVERDRIVE: Přijde suchej rok a je po nich...
    Je zajímavý že ve Špáňu jsem je nikde moc neviděl. Možná by stačilo se inspirovat místními podmínkami. Něco je tam evidentně lépe reguluje.

    Větší nebezpečí vidím u Bourovčíka Jižního. Vlivem teplejších zim překonal nejen Sierra Nevadu, ale nedávno i Pyreneje. A postupuje jižní Francií, zdevastoval obrovské lesy kolem Bordeaux a už je na úrovní Paříže, Metz,...

    Je jen otázkou času kdy se dostane k nám. Takže veškeré ty Borovicové lesy které tu máme a přežijou kůrovce, tak dodělá tahle chlupatá mrcha.

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    XL1
    XL1 --- ---
    pěstuje někdo mák „Ruský obří“ z GENGELU ????
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OGMIOS: V tomhle mas bohuzel pravdu, snad 70% zemedelske produkce jde na chov masa a) jidla je pro celou planetu dost, ale ne pro planetu masozroutu (dnes jsem zahlid nekde stat, ze 14% tehle planety jsou vegetariani a vegani...), b) hospodarime, jako se vsim, bez ohledu na nemoznost vratit neobnovitelne zdroje... takze ona ta efektivita vypada dobre, kdyz koukame jen jednim smerem

    To me prave zajima na tom vesmirnem vyzkumu, proste nam muze ukazat, jak z minima vytezit maximum, a na luxus tam proste neni misto

    Samozrejme pak technologie vyroby umeleho masa, ta uz dnes neni uplne mimo.


    Ale treba jet zabijet ve velkem kraliky do australie, pripadne kocky do tichomori a na galapagy, tak je rozhodne zasluzny cin. Treba to premnozeni plzaka spanelskeho se jeste ukaze, pochopime i u nas. Marne v telefonu hledam fotky z tech prochazek volnou krajinou, kde jich kazdy krok zaslapnu pet. Jeste pohledam. No, treba trochu pomuze zima no, jenze vajicka az 75cm pod zemi, to je holt peklo.


    Abych odpovedel o tech bezcich: mel jsem jich 14, a nez se podarilo vyresit kunu (ktera se probourala i pletivem ala kralikarna, pac jeden hrebik nebyl pritluceny dost), bylo po ptakach. Kdyz bych byl schopny ten pozemek vic kultivovat, jenze ono to moc nejde, kolem vsech plotu jsou cca 3m siroke a 3 metry vysoke starodavne zive ploty, kam proste neprolezes, a vybit je, znamena pozemek ochudit a poskodit. V nekterych mistech jsou na 2m treba 5-6 m vyskove rozdily (ala utrzeny svah)... navic cely pozemek je ruzne kopcovity a svazity i tak (treba sekani travy je v nekterych castech spis unreal... resp srp a jedem)... to je neuhlidatelne.


    Ale zkusil jsem to. Bezcum jsem pomahal a jak uz jsem psal, kazdy vecer jsme jim donesli 3-5kg plzaku vyzbiranych vsude, kam jsme se dostali, a jako byla hrozna sranda koukat, jak je lahvouni zerou a zapiji panaky z jezirka.

    Samotny pozemek dobry, to se da zvladnout, s desnym usilim, ale hned pres cestu je cca 20m siroky pas zelene, se sklonem tak 45*, a tam treba nemas vubec sanci plzaky resit.... nekonecne mnoho. Jakoze nekonecne.
    XL1
    XL1 --- ---
    OVERDRIVE: Měl jsem dva běžce indické na 1000 m čtverečních a sežrali denně obrovské množství slimejšů a jejich vajíček, takže pokud si je pořídíš tak ti spolehlivě ty slimáky zlikvidujou a jetě je můžeš půjčovat sousedům. a když běžci dospějí tak snášejí výborná vejce...akorát je musíš zezačátku podpořit aby jim slimejšové zachutnali, občas dát na trávník prkno kde se přes noc slimáci dole shromáždí a ráno pak ho překlopit až běžci vstanou. a havně nezapomeň aby měli dostate vody kdykoli- musí se napít aby jim slimák neuvíznul v krku. do roka máš zahradu vyčištěnou a další se tam nevylíhnou prtože běžec ryje zobákem a pochutnává si i na slimáších vajíčkách
    VEVER
    VEVER --- ---
    OGMIOS: já jsem v tomhle směru trochu paranoik, asi, ale třeba ve městě bych to stejně nejedla, protože splodiny a pocurani od psů. A tak. A na venkově už poživatelných věcí roste poměrně dost...takových těch nizkoudrzbovych. Šlo by to o něco zvednout, ale ne zas tak moc.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OGMIOS: Na toto by si musel mať ideálne natívne jedlé druhy ideálne trvalky, ktoré nepotrebujú veľa starostlivosti a prežijú našu zimu.
    Šlo by to s ovocnými stromami, orechami, bobulovinami, vytrvalými cibuľovinami. U nás jaksi čokoľvek čo považujeme za jedlo bez ohromnej investície energie nenarastie a nezaplodí. Rajčata, cukety, brambory - kto by sa o to staral?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ja to vidim trochu jinak. Myslim si ze nase planeta ma mnohem vetsi potencial. Je jen nase minus ze obhospodarujeme krajinu do formy pustiny. Vzdyt by jidlo mohlo rust vsude a ty bys jen chodil a sbiral si na co mas chut. Cekas na zastavce na autobus a jen tak mimochodem si utrhnes jabko, svestku, rajcata, okurky, nasbiras si salat na louce a par cuket a jdes domu a mas na veceri. Mozna trochu utopie ale kdyz to muzu mit na zahrade tak proc to nemuzu mit i jinde? Kdo to rekl ze se to nemuze?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    OGMIOS: můj 90 letý soused říká, že kuna doma neloví, že chodí k sousedům

    OVERDRIVE: běžci jsou svině, oni žerou slimáky, jen když není nic lepšího k žrádlu, takže je vlastně moc nežerou :)

    CUKI: slyšel jsem jednu teorii, že konzumace masa zvyšuje hladinu testosteronu a aby ses ho mohl klidně zbavit, bez vedlejších psycho efektů, tak ho využiješ k lovu/zabití potravy... tudíž jsou jedinci, kteří jedí jen to maso, které si sami zabijí
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Jsem v současné době vegetarián. Jen jsem chtěl říct že nejde o to jestli někdo ji či nejí maso nebo dokonce žádné živočišné produkty. Jde o to jak se k těm zvířatům chováš.

    Ale to jsme zase úplně odbočili od jádra diskuse. Základní myšlenka byla v tom, že konzumace masa je v takovém ekosystému dost přežitek. Kdyby všichni lidi na světě jedli maso, tak nás naše planeta neuživí. Konzumace masa je věc kterou si může dovolit ani ne 1/5 (ta bohatá) naší planety. To ale neznamená že ty ostatní to maso nejedí, ale není to zdaleka základ jejich jídelníčku, spíše příležitostná strava.

    Taky je dobré si ale uvědomit, že náš ekosystém se bez zvířat neobejde. Ono to takto funguje jen celé dohromady. Všechno je závislé na všem.
    Tedy pokud bychom skutečně chtěli kolonizovat. Musíme přepravit dostatek všech druhů na tu danou planetu a zdaleka to nemůže být Noemova archa (pár od každého druhu). Ne že by byl jakýkoli druh zásadní pro přežití celého ekosystému. Ale čím víc druhů, tím víc bude fungovat samoregulace. Veškeré ekologické katastrofy, které známe z poslední doby jsou důsledkem nedostatečné druhové pestrosti.
    Největší z nich je homo sapiens sapiens. Jeho přemnožení má drastické dopady na ekosystém. :-D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OVERDRIVE: taky muzes s predatorama uzavrit pakt. Na bejvalym baraku jsem jednou vysvobodil lasicku a nez jsem ji vysvobodil tak jsem ji rekl ze za to chci aby byla moje drubez v bezpeci a celejch 5 let byl klid. Az kdyz jsem se stehoval pryc a ztratil vliv nad pozemkem tak mi posledni 2 kohouty neco sezralo. A musim rict ze se mi parkrat stalo ze jsem usnul a zapomnel zavrit kurnik. Taky jsem mel takhle uzavrenej pakt o neutoceni s vosama a srsnema.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: takze jsi vegan i masozravec to jako kdyz ja jako vegetarian choval vselijakou drubez etc. Pak jsem mel moc kohoutu a musel je zabijet soused aby mela pritelkyne na nedeli na obed. To je zivot
    CUKI
    CUKI --- ---
    OVERDRIVE: Možná kdyby jsi to dočetl celé, tak zjistíš že píšu úplně o něčem jiném.
    Mě vadí to zabíjení zvířat, které "žijí" jen pro naši výrobu. V podmínkách, kde bych žít nechtěl. Lidi kteří vyrábí takto maso, bych s klidem vystavil stejným podmínkám jako ten císař.

    Pokud zabiješ zvíře v jeho přirozeném prostředí protože máš hlad, nemám vůbec nic proti. Sám jsem tak učinil i v době, kdy jsem byl veganem.

    Redukce přemnožených druhů, jakožto nápravy zničeného ekosystému člověkem, je také nutná. I když by měla vypadat úplně jinak než jak to funguje dnes. Mnoho zvířat je přemnožených z důvodu jednoduššího lovu pro zábavu.

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    uplne uprime? vubec se nebudu uz pokouset o zahradu venku. to proste nema smysl. skleniky, lampy, extreme ohrazene pozemky. Bezci nemaji sanci. Chemky moc pouzivat nemuzu, pac tu mam 5 psu, a videl jsem mrtve jezky, ale zkousel jsem to a co jsem dostal bylo treba 10x10m pokrytych tisici mrtvymi slimaky, a hromadou slizu [samozrejme vsechno umrelo, a nic se tim nevyresilo].
    Docela hodne chodim po okoli, a to v ruznych takovych tech remizcich, urbexech a tak... jsem v tomhle fakt pohyblivej, a jednou jsem to pocital v remizku nahodneho pole, a na cca 2x2 kroky [rekneme, ze krok ma 70cm] jsem jich napocital 600. Pak me to prestalo bavit.
    Tohle uz neni moznost pro permakulturni zahradu, tedy pokud to nebudes pestovat 10cm nad zemi v nejakych vysutych zahradach. Stejna situace je v Ostrave, o ktere pisu, az po Olomouc [tam jsem to taky pocital, ale ne na kroky, ale na jednu kytku u reky Bystricky, a vyslo mi, asi na 100 kytek, asi na 20km prochazky, ze je to tak 50 slimejsi na kytku]. Bezne delam to, ze po nich slapu a ignoruju to, ze je to hnus, a dam jich treba 5 na jeden umyslny krok. Uplne nic.

    Proto taky resim, co dal. Nejsem zadny ideolog, jen ocekavat, ze tomuhle se zahrada, jakehokoliv druhu, ma sanci ubranit, tak povazuju za hloupost.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    jen na ceste, ktera obkruzuje nas barak, tak jich denne jsou prejete tisice, v lete
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MAR_TINA: divej: bezne jsem sbiral za leto 5kg za vecer. a to jsem nepobral vsechny
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MAR_TINA: tam je problem, ze musis zahrnout celou ctvrt. pac pokus jsi jediny, kdo to resi, tak mas holt smulu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam