LINKOS: Jo i to se může stát, ale mám pocit že v tohle jsou zrovna ještě velké bezpečnostní rezervy, vrásky mi dělají víc jiné věci.
MAR_TINA:
Jedna z mála věcí, která za komára byla lepší. Že tím jak nebyl de facto soukromý majetek, tak se hodně sázelo ve volném prostranství. Jako dítě jsem i v Praze lezl s kamarády po stromech. Všude bylo všeho dost. Třešně, jablka, ořechy, hrušky, švestky, moruše,... Všeho bylo dost.
Po převratu to najednou všechno někomu patřilo, oplotilo se to a za plotem to hnilo. Což jsem vnímal jako špatné, ale nejhorší a tom je, že od té doby v tom veřejném prostoru nikdo nic nevysadil. A zrovna tyhle stromy se nedožívají kdovíjakého věku. A většina z těch stromů už dožívá. Kam budou chodit na to ovoce generace našich dětí? Do Lídlu? Většina lidí dneska žije ve městech bez zahrady. Oni nebudou mít jinou možnost.
Zrovna kvůli tomu jsem se stal členem Berounské Zeleně. Sice fungujeme druhým rokem a u ovocných stromů jsme zatím nepřekročili ani trojciferné číslo, ale vidím, že to má smysl a že se dá zpátky zazelenit i mnoho míst ve městech. A hlavně vidím, že přichází stále dost a dost dobrovolníků, Tedy se nebojím o to že by té péče byl nedostatek.