• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: nemomokulturní druhové složení a i různé typy těžby a tím rozrůznění věkové skladby prosazuje (už desetiletí) Lesní zákon. Jenže kůrovec teď sklízí, co naši předci zaseli, cca 80 let před. V tom jsme poměrně nevinně.
    Doporučuju (všem zde) nejdříve zjišťovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Je to složitější, ale nikoli nerealizovatelné. Je jasné že je jednoduší přijet harvestrem a skízet to po stovkách kmenů.
    Větší problém vidím v tom, že to dřevo nebude stavebně a nábytkově tak kvalitní. Proto jsem pro oddělené plochy monokultur.

    Stačilo by kdyby těch stromů na té holině zůstalo mnohem víc.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Nechcete niekto pokojovky? Vymením za trvalky do záhrady, ak bude niekto za mesiac redukovať. Alebo môžem doniesť nejaké prebytky z komory typu kompot či marmeláda alebo jablká.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: a jak to tedy řeší Rakušani, kteří delaj hodně výběrovou těžbu?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: Sorry, tak asi pe nebo ppr. Proste trubky na vodovodni potrubi. Jsou na foliace z toho na yt.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ANNONKA: Vodovodni pvc trubky
    KASTA
    KASTA --- ---
    Teda jak to tady ctu, tak asi ziju v nejaky vic uvedomely oblasti, jsme na kraji Krivoklatska takze lesy prevazne listnaty, hlavne buk, dub, habr ap. Byly v tom obcas i smrky a borovice, ty teda pomalu mizi. A mame tu nadsence co podel cest sazi stromky, normalne koupeny jablone, hrusne, tresne ap. Svestky a spendliky jsou bezna soucast krajiny (ty "spendliky" jsou tu nektery vazne dobry, ne jako takovy ty zluty sladkokysely ze Smichova) a kousek proti proudu Berounky je stary opusteny sad, kde jsou hromady jablek ap ktery nikdo nesbira. Kdyz pominu sileny mistni zemedelce, ktery podzimni repku pred zaoranim kropi roundupem, tak mi prijde, ze rovnovaha v ekosystemu celkem funguje, a to i na zahrade....
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    A teď z jiného soudku: snažím se už od loňska najít nějaké trubky, hadice - nevím jak to nazvat - z plastu, co se dají ohnout jako kostra foliovníku, pařeniště.... aby to bylo ohebné, ale dostatečně únosné. Na ten foliák mi vychází poliš. Ale co na ty malé stavbičky? Hadice teplem změkne. Jde mi o to, zda máte něco vyzkoušeného a co doporučujete/nedoporučujete?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: no jedina vyberova tezba by sla tak leda s vrtulnikem. Asi nemate poneti co nadela takovej 2 a vic kubikovej padajici strom v lese. Odre co muze a zbytek polame. Co prezije padne pozdeji pri vytahavani toho stromu z porostu. V lese jsem delal a casto jsem zkousel nechavat podrost stat a kacel jsem jak nejlip jsem mohl a casto nemel podrost sanci a kdyz zustal tak prisel hajnej at to porezem
    VEVER
    VEVER --- ---
    MART1NKA: minimálně špendlíků a jablek se dá v Praze sehnat víc než člověk spotřebuje, na neoplocených místech. Hrušky a třešně jsou horší, ale s trochou snahy se v dobrých letech dá, na švestky jsem zatím pořádně nenarazila. A sady se obnovují poměrně hodně, řekla bych.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Já bych řekl že nejzásadnější na výběrové těžbě je hlavně nejednotná věková skladba. Která je mnohem důležitější než vymýcení monokultury (v obou smyslech slova :-)). Právě v tom co píšeš.
    Na druhou stranu nejsem jednoznačně proti monokulturní dokonce jednověkové výsadbě smrku. Za předpokladu, že půjde o oddělené části lesa, odlišnou druhovou skladbou. Ale něco takového se dá vytvořit pouze na velkých souvislých celcích. Nevím jak by se to dalo prosadit.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MART1NKA: to je jeden problém a druhý problém je, že pod 500mnm smrkové lesy do roku 2050 nepřežijou. Už jen naše mýtní těžba bude do budoucna zásadní problém, protože odhaluje lokalitu prudkému slunci a zásadně bude škodit malým stromkům. Oproti tomu výběrová těžba dokonce umožňuje samoobnovu lesa. Jsme v těchto věcech v Čechách hrozně pozadu
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANNONKA: Problém je, že smrekové rovnakoveké monokultúry pod sebou vytvárajú púšť a kyslú pôdu, na ktorej nič nenarastie. Tým, že majú vysokopercentné pokrytie tieňom, tak sa tam ani neudržia rastliny, ktoré by teoreticky mohli potom po následnej kalamite (kůrovec, polom, whatever) nahradiť smreky prirodzenou sukcesí. Máme vedľa chaty podobný hospodársky les. Kým sa ľudia nenaučia, že toto je špatne... oni tie holiny časom zarastú. Všetko zarastie, príroda je mocná.

    https://zpravy.aktualne.cz/...r~b53e5fa4c4da11e9ab10ac1f6b220ee8/r~34e5b9a2c4d911e999160cc47ab5f122/
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Kamarát tento rok robil cider z jabĺk natrhaných niekde u Ladronky na nepostaraných neoplotených mestských jabloniach. Vravel, že tam toho je skústu a nikto to neoberá.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANNONKA: kdyz tak na to koukam tak mi to prijde s tema holinama jako retezova reakce. Cim vic jich je tim vic jich pribejva. U nas uz je les pekne deravej. Pulka lesu byl smrk. Cim vic se vytezilo tim vic se oteplilo, tim vic to vysycha, tim vic to zere kurovec, tim vic se musi vytezit.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: u nás je nová ovocná alej tam, kde dožívá stará, vysazená určitě před komunismem. A potkávám hodně takových míst.
    Vždycky se musí najít někdo, kdo něco dělá. Někdo, kdo chce sklízet, nestačí.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    CUKI: Nechtěla jsem to rozepisovat, ale asi musím: mám na mysli holiny ať už vzniknou kůrovcem či člověkem - mají rychlý sklon stát se pouští. To jsem myslela. Že už máme důkazy i když ne z našich podmínek v takovém rozsahu jako z bývalých deštných pralesů.. Holina neudrží vodu zvláště na svazích, tudíž eroze a tudíž odhalené podloží a bezúrodnost.... ne kdo je původcem zkázy, konce mohou být stejné bohužel....
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: problém s našimi pocity je v tom, že nás mnohdy klamou... Pokud se koukáme na vyhlídky v řádu desítek let, je to velmi závažný problém
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: jen to ne! :-)

    ANNONKA: V deštných lesích není problém s kůrovcem ani housenkou. Tam je problém se škůdcem jménem homo sapiens sapiens. A přirozená oprava ekosystému bude jeho vyhubení a nebo velká redukce.... A nemusí to být zrovna Corona. Člověk je natolik inteligentní, že se dokáže vyhubit sám... :-D
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    OVERDRIVE: hurá že ještě někdo ví o hladové zdi :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam