• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Tak důležitý je pokud to dostaneš dřív do ruky než do hlavy :-D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: a jinak bezpecnost je precenovana. Musis mit vic stesti nez rozumu :D jednou na me kolega hodil malem 30metrovej smrk. Narezaval jsem si strom ze ho pokacim, zvednu se ze ho obejdu a jak chci udelat krok tak zvedam nohu a najednou mi tam spadne koruna stromu nez jsem ten krok udelal. To jsem pekne cumel, ale kolega z toho byl vic rozhozenej. Jindy jsem zas delal polomy a fakt hromada a mikado jak svina a stojim ve 2 metrech na polomu(prumery tak +-40) a rezu dalsi co byl pres a koukam na to a rikam si tady to uriznu, spadne to dolu, prasti to do kmenu co na nem stojim a ja schrastim dolu. Tak jsem to urizl, spadlo to dolu, prastilo to do kmenu co jsem na nem stal a ja zahucel mezy polomy, hodil jsem pekny zada dole na klacek a dole jsem se voklepal a sel rezat dal :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak o kaceni zadna. Navic jsem zjistil ze to musis delat prubezne jinak prijdes o ten cit kam ten strom spadne. Delal jsem v lese pak jsem delal neco jinyho a po 2 letech pak zase a najednou to padalo uplne jinam a musel jsem to dostat do ruky zas. Pak dobry, vetsinou se trefim kam chci. Ale nemam na znamyho, jednou jsem po nem chtel aby mi shodil brizu ktera byla nahla na opacnou stranu a proste bych ji nedostal kam mela. Znamej prisel, rizl, rizl, briza zatancovala na parezu otocila se o 180° a spadla presne tam kde bylo misto na ni. To uz je vyssi divci na mne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Nejde o to brát jednotlivý stromy, ale nemusí to pak vypadat jako u Kursku po roce 43. Už hrabě Harrach před více než 150 lety řešil rozmanitost druhové struktury a více fázové mýcení. A takových lidí bylo asi mnohem víc jen o nich nevím.

    OGMIOS: Tak já mluvil spíš o tom jak vypadá ten zbytek lesa po nich.
    Dneska navíc v lese těží spousta nezkušených brigádníků, protože to nemá kdo udělat. Ta kapacita je několikanásobně přetížená.
    Já dělal hlavně rizikové kácení z lana, takže odspodu jsem položil všeho všudy pár stromů v jednoduchém terénu.
    Ale když pak vidím profíka, jak suverénně sejme stromy na které se bojím podívat, protože není kam ho bezpečně skácet a nebo trpí někakým neduhem. Má od pohledu jasno v jakym pořadí a jak postupovat... Tak si můžu jen říct jakej jsem looser. Jenž 4 z 5 lidí v lese ty zkušenosti nemaj, takže pak mnoho stromů jde zbytečně rovnou do pilin. A tohle nemá moc řešení. Protože v tuto chvíli jde sic o dlouhodobý kalamitní stav, ale není možné zaměstnávat a zaučit tolik dalších profesionálů, protože o to dřevo není dlouhodobě zájem. Není pro ně nikde využití.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: netusim jak to delaj rakusani, asi taky nejedou jednotlivy stromy, ale spis mensi ocka.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak s tim ze harvestor to drivi dojebe to je pravda. Vubec nechapu ze to jede v takhle velkym. Kdyz jsem vzal znamyho truhlare do lesa tak ten tam skoro brecel. Drivi rozmackany klidne 5cm hluboko. To fakt nechces koupit si fosny ze budes neco vyrabet a takovej kus z toho budes muset vyhodit.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: je sice pravda, že to jsou i staré stromy, ale... My sme to do úplně nedávné doby dělali stejně a nikdo nevěnoval pozornost co nám říkají ekologové
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Souhlas, tohle jsou věci které už nějaký čas běží a bude dlouho trvat než poznáme výsledek. Na druhou stranu si myslím, že je to dost nedostatečné. Hodně věcí není v zákoně nijak ošetřeno. A těžko říct jestli je to vůbec možné z důvodu zachování vlastnického práva.

    MAR_TINA: Nadhoď něco o tom co píšeš. Nerozumím a rád se informuji. Nicméně vidím jak vypadají některé vytěžené části lesa, postiženy tragickou erozí po harvesrech..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: cuki už nemel o něčem, čemu fakt nerozumíš.

    Jo a některé typy harvestorů jsou vynikající pro výběrovou seč.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: nemomokulturní druhové složení a i různé typy těžby a tím rozrůznění věkové skladby prosazuje (už desetiletí) Lesní zákon. Jenže kůrovec teď sklízí, co naši předci zaseli, cca 80 let před. V tom jsme poměrně nevinně.
    Doporučuju (všem zde) nejdříve zjišťovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Je to složitější, ale nikoli nerealizovatelné. Je jasné že je jednoduší přijet harvestrem a skízet to po stovkách kmenů.
    Větší problém vidím v tom, že to dřevo nebude stavebně a nábytkově tak kvalitní. Proto jsem pro oddělené plochy monokultur.

    Stačilo by kdyby těch stromů na té holině zůstalo mnohem víc.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Nechcete niekto pokojovky? Vymením za trvalky do záhrady, ak bude niekto za mesiac redukovať. Alebo môžem doniesť nejaké prebytky z komory typu kompot či marmeláda alebo jablká.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: a jak to tedy řeší Rakušani, kteří delaj hodně výběrovou těžbu?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: Sorry, tak asi pe nebo ppr. Proste trubky na vodovodni potrubi. Jsou na foliace z toho na yt.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ANNONKA: Vodovodni pvc trubky
    KASTA
    KASTA --- ---
    Teda jak to tady ctu, tak asi ziju v nejaky vic uvedomely oblasti, jsme na kraji Krivoklatska takze lesy prevazne listnaty, hlavne buk, dub, habr ap. Byly v tom obcas i smrky a borovice, ty teda pomalu mizi. A mame tu nadsence co podel cest sazi stromky, normalne koupeny jablone, hrusne, tresne ap. Svestky a spendliky jsou bezna soucast krajiny (ty "spendliky" jsou tu nektery vazne dobry, ne jako takovy ty zluty sladkokysely ze Smichova) a kousek proti proudu Berounky je stary opusteny sad, kde jsou hromady jablek ap ktery nikdo nesbira. Kdyz pominu sileny mistni zemedelce, ktery podzimni repku pred zaoranim kropi roundupem, tak mi prijde, ze rovnovaha v ekosystemu celkem funguje, a to i na zahrade....
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    A teď z jiného soudku: snažím se už od loňska najít nějaké trubky, hadice - nevím jak to nazvat - z plastu, co se dají ohnout jako kostra foliovníku, pařeniště.... aby to bylo ohebné, ale dostatečně únosné. Na ten foliák mi vychází poliš. Ale co na ty malé stavbičky? Hadice teplem změkne. Jde mi o to, zda máte něco vyzkoušeného a co doporučujete/nedoporučujete?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: no jedina vyberova tezba by sla tak leda s vrtulnikem. Asi nemate poneti co nadela takovej 2 a vic kubikovej padajici strom v lese. Odre co muze a zbytek polame. Co prezije padne pozdeji pri vytahavani toho stromu z porostu. V lese jsem delal a casto jsem zkousel nechavat podrost stat a kacel jsem jak nejlip jsem mohl a casto nemel podrost sanci a kdyz zustal tak prisel hajnej at to porezem
    VEVER
    VEVER --- ---
    MART1NKA: minimálně špendlíků a jablek se dá v Praze sehnat víc než člověk spotřebuje, na neoplocených místech. Hrušky a třešně jsou horší, ale s trochou snahy se v dobrých letech dá, na švestky jsem zatím pořádně nenarazila. A sady se obnovují poměrně hodně, řekla bych.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Já bych řekl že nejzásadnější na výběrové těžbě je hlavně nejednotná věková skladba. Která je mnohem důležitější než vymýcení monokultury (v obou smyslech slova :-)). Právě v tom co píšeš.
    Na druhou stranu nejsem jednoznačně proti monokulturní dokonce jednověkové výsadbě smrku. Za předpokladu, že půjde o oddělené části lesa, odlišnou druhovou skladbou. Ale něco takového se dá vytvořit pouze na velkých souvislých celcích. Nevím jak by se to dalo prosadit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam