OGMIOS: Nejde o to brát jednotlivý stromy, ale nemusí to pak vypadat jako u Kursku po roce 43. Už hrabě Harrach před více než 150 lety řešil rozmanitost druhové struktury a více fázové mýcení. A takových lidí bylo asi mnohem víc jen o nich nevím.
OGMIOS: Tak já mluvil spíš o tom jak vypadá ten zbytek lesa po nich.
Dneska navíc v lese těží spousta nezkušených brigádníků, protože to nemá kdo udělat. Ta kapacita je několikanásobně přetížená.
Já dělal hlavně rizikové kácení z lana, takže odspodu jsem položil všeho všudy pár stromů v jednoduchém terénu.
Ale když pak vidím profíka, jak suverénně sejme stromy na které se bojím podívat, protože není kam ho bezpečně skácet a nebo trpí někakým neduhem. Má od pohledu jasno v jakym pořadí a jak postupovat... Tak si můžu jen říct jakej jsem looser. Jenž 4 z 5 lidí v lese ty zkušenosti nemaj, takže pak mnoho stromů jde zbytečně rovnou do pilin. A tohle nemá moc řešení. Protože v tuto chvíli jde sic o dlouhodobý kalamitní stav, ale není možné zaměstnávat a zaučit tolik dalších profesionálů, protože o to dřevo není dlouhodobě zájem. Není pro ně nikde využití.