Zdravím vespolek, sezóna se blíží a je pár věcí, co jsem na základě svých zkušeností pořád nějak nerozsekla, tak se chci poradit...
rajčata respektive jejich odrůdy - jaké máte osvědčené? já měla před pár lety nejvíc úspěchů s odrůdou bejbino (F1 teda...). ta teď není moc k sehnání kvůli licenci, snad v březnu bude. stupický polní je fajn, že je raný, ale vlastně nemá moc chuti. zajímají mě hlavně raný/poloraný odrůdy, protože mají větší šanci dozrát, než přijde plíseň. divoký jsou dobrý, ale spíš jako doplněk (spousta místa, málo hmoty). kolik tak pěstujete odrůd? chtěla bych se letos vyvarovat obvyklé situace, kdy mám třeba 100 sazenic, ale třeba jenom 3-4 druhy…
cibule, česnek potažmo mrkev - daří se vám je pěstovat tak, aby měli nějakou rozumnou velikost? v jakém typu půdy je máte a jak se o ně v průběhu sezóny staráte? mě vždycky vyrostou “nějak”, ale jsou malé, že to skoro nestojí za to zpracovávat. nemám jílovitou půdu, ale i tak chci zkusit přidat trochu písku, že by jim to mělo údajně víc vyhovovat. škůdce na nich nemám, zelené hmoty mají dost, ale části pod zemí prostě moc nenarostou..
batáty - pěstujete? a daří se? zkoušela jsem dvakrát - jednou v záhoně, kde je sežrali slimáci, podruhý v kýblu, ale ani tam hlíza moc nenarostla, tak si ráda nechám doporučit způsoby.
A jeden takový ne moc perma dotaz - lupina vlčí bob (opět :) - je dost invazivní druh a roste údajně hodně i tam, kde nemá. já bych jí na své zahradě ráda měla. nemíjíte někdy cestou místa, kde by jí bylo hodně a mohlo by jí být o pár rostlin míň? sazenice ze zahradnictví mi vždycky pošly nebo je sežrali slimáci, ale nechci to vzdát.
Napadalo by mě toho ještě víc, ale pro jeden příspěvek až až..
Díky a zahradničení zdar!