• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    SITH
    SITH --- ---
    XL1
    XL1 --- ---
    EXCITE: právě že ty ořechy si nechám naroubovat od profíka..je to alchymie
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OGMIOS: ako keby som zmiesala nas kuchynsky odpad v covide s vyschnutou travou z pozemku a nejakym urychlovacom, vlhcila to a obracala, tak mam kompost asi hned, ale chodime tam raz tyzdenne, teraz teda vobec - iny kraj, takze to nie je mozne.
    ja som chcela prave urobit kolecka okolo stromov, obsypat to kompostom a posadit tam nejake pudokryvne trvalky. momentalne tam mam mulc z listov a sena. na to dost kompostu nemam a kupovat pytlovany v Hornbachu je blbost.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Tak jsou metody kdy delas kompost do mesice. Ale jeste jsem to nezkousel. Musis mit aspon kubik materialu a musi se to obracet po par dnech.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: to taky lze, kompostarny maji nejaky certifikaty a pokud je to dobre zkompostovany, zadnej problem by tam snad byt nemel. ja si vyrobim cca kubik rocne na zahrade, takze kupovat nemusim, ale na druhou zahradu letos mozna narazove nejakej koupim.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MART1NKA: tak si pořiď žížaly, tj vermikompost, to je rychlejší :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    EXCITE: Kompostér mám ročný, ale chcela som kompost skôr ako za 2 roky :))
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    XL1: Umíš roubovat ty ořechy?


    MART1NKA: Ne,založíš si ho sama. Jeden rok jedna hromada, druhý rok, druhá, třetí rok třetí hromada, no a v ten třetí rok můžeš ten první začít používat :)
    A nebo si pořídfíš kompostér a tam to jde nějak samo,ale nemám zkušenost, s tím teprve začínám, jinak jsem jel dědovu metodu výše.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Kompost sa predpokladám pořizuje tak, že človek nájde najbližšiu kompostáreň, zavolá tam a dohodne si závoz?
    KASTA
    KASTA --- ---
    FAR_IDA: my pestujeme jen divoky rajcata a staci nam, ale koukal jsem, ze existujou odrudy ktery by mely byt vuci plisni opravdu odolny, samotnyho by me zajimalo jestli to funguje, treba na dobrasemena.cz maji nekolik odrud i celkem podrobnej clanek na tohle tema.
    S mrkvi neni problem, roste i v celkem suchym klimatu nasi zahrady, ale ja vsechnu zeleninu pestuju prakticky v kompostu, postupne s nim nekolik let plnim zahonky, takze uz tam neni nic jinyho. Mame radi i zluty odrudy a ty byvaji nekdy giganticky :) Cesnek mame, ale malej. Vloni to bylo lepsi, ale jinak je u nas proste sucho a vody na zalivani omezeny mnozstvi. Cibuli nepestujeme.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Lupinu naset semena.
    Rajčata - to je kapitola sama pro sebe :-) Charmant F1 přišel v Zahrádkáři, je to třešňové rajče, sama bych jej nekoupila. Tornádo F1, Stupické, San Manzaro Gigante3 a Šejk jsou stálice pro průběžné jídlo a kečupy. A pak mám "hračky" - Býčí srdce, Pavlína, Blumko (Zahrádkář loni), Vilma do květináče, Perun - moc mi chutná jej zobat jdouce ráno okolo :-))), divoká rajčata pro chuť a legraci mrňavých kuliček, a letos poprve Siberian, Amish paste, Ildi, Venus, Delicious, Aztek, - z těch budu vybírat co se osvědčí pro další rok/léta. A úplný pokus - moje sebrané semena nevím z čeho (špatně označila, smazalo se) a Siranzo z márketu což bude asi F2 pro letošek, ale dvě rostliny zkusím, co kdyby z toho něco dobrého vzešlo? :-)))))
    Cibule klasicky ze sazečky Štutgartská a Všetana pro množství co nám pokryje spotřebu. ALE už před pár lety jsem koupila ozimé sazečky, pamatuji si jenom Shakespeara, to se sadí na podzim jako česnek a vzhledem k ceně jsem si z nich vypěstovala semena posléze sazečku sama. Takže už dva roky máme půl množství z "klasiky" a půl množství z těchto ozimých (žlutá, bílá, načervenalá, fakt si ty jména nepamatuji, sorry.)
    Česnek jsem koupila kolekci od ing. Kozáka a držím si odrůdy označené a vybírám na další rok ty nejlepší a hlavička se sotva vejde do sevřené ruky, takže dobrá velikost, jenom furt zkouším JAK nejlépe přežijí zimu ty uskladněné. Asi to vypadá, že jsem konečně našla způsob - Rusové na youtube, do sklenice s popelem.
    Mrkev bez problémů. cokoliv co naseju.
    Batáty nepěstuji, neúspěch mě odradil.
    Jo a snažím se "vymýtit" F1, protože občas nejsou k sehnání, jsou drahé a já bych se chtěla dohrabat k vlastním semenům, zatím aspoň jednoletých zelenin a k tomu musí být heirloom. Z dvouletých se letos pokusím o červenou řepu.
    Uuuufff jsem se rozkecala... :-).
    A ještě k plísni - rajčata jsem měla loni poměrně nahusto (nenažranec no...), ale byly na místě kde drobátko profukovalo, takže z 35ti kusů chytly plíseň dva v půli září. Stříkám Kuprikolem a stopovými prvky 2x za sezonu.
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    Zdravím vespolek, sezóna se blíží a je pár věcí, co jsem na základě svých zkušeností pořád nějak nerozsekla, tak se chci poradit...

    rajčata respektive jejich odrůdy - jaké máte osvědčené? já měla před pár lety nejvíc úspěchů s odrůdou bejbino (F1 teda...). ta teď není moc k sehnání kvůli licenci, snad v březnu bude. stupický polní je fajn, že je raný, ale vlastně nemá moc chuti. zajímají mě hlavně raný/poloraný odrůdy, protože mají větší šanci dozrát, než přijde plíseň. divoký jsou dobrý, ale spíš jako doplněk (spousta místa, málo hmoty). kolik tak pěstujete odrůd? chtěla bych se letos vyvarovat obvyklé situace, kdy mám třeba 100 sazenic, ale třeba jenom 3-4 druhy…

    cibule, česnek potažmo mrkev - daří se vám je pěstovat tak, aby měli nějakou rozumnou velikost? v jakém typu půdy je máte a jak se o ně v průběhu sezóny staráte? mě vždycky vyrostou “nějak”, ale jsou malé, že to skoro nestojí za to zpracovávat. nemám jílovitou půdu, ale i tak chci zkusit přidat trochu písku, že by jim to mělo údajně víc vyhovovat. škůdce na nich nemám, zelené hmoty mají dost, ale části pod zemí prostě moc nenarostou..

    batáty - pěstujete? a daří se? zkoušela jsem dvakrát - jednou v záhoně, kde je sežrali slimáci, podruhý v kýblu, ale ani tam hlíza moc nenarostla, tak si ráda nechám doporučit způsoby.

    A jeden takový ne moc perma dotaz - lupina vlčí bob (opět :) - je dost invazivní druh a roste údajně hodně i tam, kde nemá. já bych jí na své zahradě ráda měla. nemíjíte někdy cestou místa, kde by jí bylo hodně a mohlo by jí být o pár rostlin míň? sazenice ze zahradnictví mi vždycky pošly nebo je sežrali slimáci, ale nechci to vzdát.

    Napadalo by mě toho ještě víc, ale pro jeden příspěvek až až..
    Díky a zahradničení zdar!
    XL1
    XL1 --- ---
    Kdo by chtěl rouby jablka Rubín/ mam originál z prvních stromů z výzkumáku co vůbec šly na veřejnost 1983/, pak hrušky a červenojádrý ořech -papírák-taky celkem raritní kus tak ať mi napíše do pošty....
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    BASTOCH: v dalším kroku, bych rád zakomponoval do zahrady. Dřevokazné+limcovka, čirůvky, pichavka etc
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Tak mám první výsledky v houbovani
    Sice všude nedoporučuji, ale pokusně vypěstováno na senu

    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ELGATOVERDE: já chápu permakulturu trochu jinak, jde o komplex zahrady, na balkón mi to moc nesedí. ale ty kombinace máš třeba tady https://gardenandhappy.com/vegetable-companion-planting/
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    Ahoj,planuju letos osazet prazskej balkon a chtela bych tam vertikalni zahon na palete a nejaky truhliky/kvetinace. Chci zkusit permakulturni postupy,takze bych rada nakombila ruzny kytky a plodiny. Vim tu teorii,ze hluboce korenici rostliny s plytce,vysoky s nizkyma atd. Ale to mi vlastne nestaci,potrebovala bych asi polopaticky nejakej navod konkretne jaka rostlina je vhodna s jakou. Nemate nekdo neco takovyho po ruce? Diky!
    YFALET
    YFALET --- ---
    Ahoj,máte prosím někdo zkušenost s podzemním skleníkem?Díky
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak k tomu roubovani stromu, kolem kterych denne chodime: nema nekdo nejake video “jak na to pro hippiky”?
    Treba by se to sem hodilo. Ja to delam na znalosti od dectvi, ale neumim to predat. Treba by nekdo chtel, jen nevi jak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam