• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    MART1NKA: pěkný plán.
    Planta Naturalis jistě znáš, můžeš si u nich tuším nechat vyrobit i vlastní směs
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BASTOCH: Jahody, měsíčky a aksamietnice tu mám pripravené na výsev :))
    Ešte sa snažím z toho urobiť pestrú lúku. Máme záhradu na bývalom pasienku a niektoré bežné lúčne druhy sú tam vypasené, tak tam skúsim vrátiť zvonečky, kopretiny atd. Som zvedavá.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    MART1NKA: jojo, senem jsem taky mulcoval stromy, ale chce to jednou za čas zkontrolovat, aby to nezačalo plesnivět. Teď už spíš podsazujeme pudokryvnyma (jahody, fialky, měsíčky, aksamitníky etc)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BASTOCH: To mám naštudované :)
    Sekačku nemáme, časť sušíme na seno.
    Stromy a kríky mulčujem senom, tam mi nevadia semienka. Zeleninové záhony nemulčujem, chcela som si nechať doniesť slamu, ale nedostala som sa k tomu.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    KASTA: já těch druhů kompostu jedu víc, tak kdYz jsem měl na podzim čas, zkusil jsem i tohle. Pro rychlé nahnáni kubíků kompostu do zahrady je to super (pokud dělás správně, nemělo by to ztratit víc jak 10% objemu)
    Btw existuje nějaký český výzkumník, který na základě tohodle rychlyho kompostu vyvíjí tzv bioreaktor na zimní vytápění domu.
    Zatím má za sebou asi 4verze a výsledky neuspokojivé, ale jde do toho dal.)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    MART1NKA: u toho pozor, čistě z trávy to neuděláš, je potřeba mít poměr zelený vs hnědý 1:3, posekaná tráva je zelený(dusikac), pokosený a nasuseny seno už je naopak hnědý materiál (dal ještě listí, kartony, štěpka teoreticky taky)
    Travou že sekačky jsem ve velkým mulcoval maliny a brambory a docela jim to svědčilo
    Tam je teda otázka ke kterým informačním tokům se přiklonis - jedni tvrdí, že mulčovat travou je ok, druzí že tim naopak vytahujes z půdy minerály
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Namotivovali ste ma :D
    No travnej hmoty máme toľko, že nevieme čo s ňou.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ja teda zatim nejrychlejsi kompost mel i v malem mnozstvi kdyz jsem hluboce mulcoval stridave slama a trava ze sekacky. To se rozkladalo prubezne samo a moc peknej kompost z toho. V podstate na podzim uz zustala jen ta vrchni vrstva. Tyhle rychlokomposty za +-20dni znej supr ale ta lenost cloveka to je hrozna metla :D
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH: neuveritelny! ja jdu teda cestou lineho muze, ale tohle je zajimavy
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    OGMIOS: zkoušel jsem ze sena, listí etc. dopadlo to ucházejícně. Nejlepší by bylo rozmělnit stébla v nějaký drtičce. Teplotu jsem dosáhl kolem těch 70°, a dá se to natlačit do 18 dní.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: ale jestli tam mas dost travy, vyrobis snadno spoustu kompostu, ja kompostuju z 80 procent travu, taky sekam kosou uz uzralejsi, takze to ma celkem vyvazenej pomer uhlik/dusik a tvori se to samo. Naspod dam par vetvi, obcas prihodim listi, drny co jsem vyplel ap. Nijak se o to nestaram, maximalne v cervnu pridam nejaky ten urychlovac, pak na jare to prehazim a ziskanej kompost jde rovnou do zahonku, jen tu horni nerozlozenou cast tam vratim na dalsi rok.
    SITH
    SITH --- ---
    XL1
    XL1 --- ---
    EXCITE: právě že ty ořechy si nechám naroubovat od profíka..je to alchymie
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OGMIOS: ako keby som zmiesala nas kuchynsky odpad v covide s vyschnutou travou z pozemku a nejakym urychlovacom, vlhcila to a obracala, tak mam kompost asi hned, ale chodime tam raz tyzdenne, teraz teda vobec - iny kraj, takze to nie je mozne.
    ja som chcela prave urobit kolecka okolo stromov, obsypat to kompostom a posadit tam nejake pudokryvne trvalky. momentalne tam mam mulc z listov a sena. na to dost kompostu nemam a kupovat pytlovany v Hornbachu je blbost.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Tak jsou metody kdy delas kompost do mesice. Ale jeste jsem to nezkousel. Musis mit aspon kubik materialu a musi se to obracet po par dnech.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: to taky lze, kompostarny maji nejaky certifikaty a pokud je to dobre zkompostovany, zadnej problem by tam snad byt nemel. ja si vyrobim cca kubik rocne na zahrade, takze kupovat nemusim, ale na druhou zahradu letos mozna narazove nejakej koupim.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MART1NKA: tak si pořiď žížaly, tj vermikompost, to je rychlejší :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    EXCITE: Kompostér mám ročný, ale chcela som kompost skôr ako za 2 roky :))
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    XL1: Umíš roubovat ty ořechy?


    MART1NKA: Ne,založíš si ho sama. Jeden rok jedna hromada, druhý rok, druhá, třetí rok třetí hromada, no a v ten třetí rok můžeš ten první začít používat :)
    A nebo si pořídfíš kompostér a tam to jde nějak samo,ale nemám zkušenost, s tím teprve začínám, jinak jsem jel dědovu metodu výše.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Kompost sa predpokladám pořizuje tak, že človek nájde najbližšiu kompostáreň, zavolá tam a dohodne si závoz?
    KASTA
    KASTA --- ---
    FAR_IDA: my pestujeme jen divoky rajcata a staci nam, ale koukal jsem, ze existujou odrudy ktery by mely byt vuci plisni opravdu odolny, samotnyho by me zajimalo jestli to funguje, treba na dobrasemena.cz maji nekolik odrud i celkem podrobnej clanek na tohle tema.
    S mrkvi neni problem, roste i v celkem suchym klimatu nasi zahrady, ale ja vsechnu zeleninu pestuju prakticky v kompostu, postupne s nim nekolik let plnim zahonky, takze uz tam neni nic jinyho. Mame radi i zluty odrudy a ty byvaji nekdy giganticky :) Cesnek mame, ale malej. Vloni to bylo lepsi, ale jinak je u nas proste sucho a vody na zalivani omezeny mnozstvi. Cibuli nepestujeme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam