• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KASTA
    KASTA --- ---
    SITH: anebo piliny, jestli mas zdroj
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SITH: odvezeš posekanou hmotu do sběrného dvora / kompostárny, kde to berou, a přivezeš si hotový kompost
    SITH
    SITH --- ---
    VEVER: hm, když si to po sobě znova čtu, tak to fakt nedává smysl :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    SITH: já jsem si připadala trochu blbě i když jsem na kompost házela zbylou slámu kterou jsem si zadarmo přivezla kolečkem na mulčování, jakože s tím byla práce a já to pak vyhazuju :) Takže kupovat něco abych to hodila na kompost mi přijde poněkud zvlastni. Ale v kompostování jsem dost začátečník, no :)
    SITH
    SITH --- ---
    když mám bohužel ten "anglický trávník" a ten tvoří takovou tu šedivo zelenou hmotu, mám kupovat extra seno a kartony a tím to prokládat? bohužel trávník mi tvoří 80% vstupu do kompostu. Kolem plotu mám trošku vysokou trávu a z té se pak stane seno, ale stále je to tak 10% max
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: větve dole jsem taky jeden rok zkusil a vadily mi při vybírání, zakládám kompost tak, že dolů tam klidně do půlky seno a na to začnu dávat kuchyňské zbytky atd. Vždy zakryju buď pilinama, nebo senem, ale lepší je když se třeba na zemi přejede sekačkou, aby bylo jemnější na to zakrývání
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: mne se osvedcilo dat par silnejsich vetvi uplne dospodu, vylehci ten kompost a pri prehazovani, kdyz se k nim dostanu a vytahnu je, cela ta spodni cast se tim pekne nakypri. Rozpadaji se tam jen zvolna, jsou tam nekolik let.
    Posledni urychlovac jsem mel nejakej praskovej prirodni a jak jsem koukal na slozeni, nic co bych nesehnal, ruzny organicky zbytky, bylo v tom peri apod... takze u me jen pohodlnost :)
    Kuchynsky zbytky mam zvlast a tenhle minikompost dam pak vzdycky do zakladu novyho kompostu pri prehazovani na jare.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: tomu už u nás říkáme seno. Urychlovač z principu nedávám, větve se snažím měnit na biouhel a listí je super, ale dávám ho do samostatného boxu.
    Jestli je něco důležité tak zakrývat zbytky z kuchyně pilinami, nebo slamou atd... Pak je ten kompost hezky vzdušný a jen se proseje při těžbě
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH:
    MART1NKA: moje zkusenost je, ze kompost udelam i z prakticky cisty travy. myslim, ze je to tim, ze sekam kosou vetsinou az zacatkem cervna a ta trava je vysoka, stebla zdrevnately, proste to neni to zeleny bahynko z opizlanyho amglickyho travniku, takze to neni predavkovany dusikem. Kazdopadne, urychlovac, vetve, piliny, slame, pripadne nepotisteny kartony a listy to samozrejme vylepsi, ale neni to podminkou :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BASTOCH: Hej poznám, to použijem, až sa nám dostavá chata a bude tam rozryto.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    MART1NKA: pěkný plán.
    Planta Naturalis jistě znáš, můžeš si u nich tuším nechat vyrobit i vlastní směs
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BASTOCH: Jahody, měsíčky a aksamietnice tu mám pripravené na výsev :))
    Ešte sa snažím z toho urobiť pestrú lúku. Máme záhradu na bývalom pasienku a niektoré bežné lúčne druhy sú tam vypasené, tak tam skúsim vrátiť zvonečky, kopretiny atd. Som zvedavá.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    MART1NKA: jojo, senem jsem taky mulcoval stromy, ale chce to jednou za čas zkontrolovat, aby to nezačalo plesnivět. Teď už spíš podsazujeme pudokryvnyma (jahody, fialky, měsíčky, aksamitníky etc)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BASTOCH: To mám naštudované :)
    Sekačku nemáme, časť sušíme na seno.
    Stromy a kríky mulčujem senom, tam mi nevadia semienka. Zeleninové záhony nemulčujem, chcela som si nechať doniesť slamu, ale nedostala som sa k tomu.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    KASTA: já těch druhů kompostu jedu víc, tak kdYz jsem měl na podzim čas, zkusil jsem i tohle. Pro rychlé nahnáni kubíků kompostu do zahrady je to super (pokud dělás správně, nemělo by to ztratit víc jak 10% objemu)
    Btw existuje nějaký český výzkumník, který na základě tohodle rychlyho kompostu vyvíjí tzv bioreaktor na zimní vytápění domu.
    Zatím má za sebou asi 4verze a výsledky neuspokojivé, ale jde do toho dal.)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    MART1NKA: u toho pozor, čistě z trávy to neuděláš, je potřeba mít poměr zelený vs hnědý 1:3, posekaná tráva je zelený(dusikac), pokosený a nasuseny seno už je naopak hnědý materiál (dal ještě listí, kartony, štěpka teoreticky taky)
    Travou že sekačky jsem ve velkým mulcoval maliny a brambory a docela jim to svědčilo
    Tam je teda otázka ke kterým informačním tokům se přiklonis - jedni tvrdí, že mulčovat travou je ok, druzí že tim naopak vytahujes z půdy minerály
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Namotivovali ste ma :D
    No travnej hmoty máme toľko, že nevieme čo s ňou.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ja teda zatim nejrychlejsi kompost mel i v malem mnozstvi kdyz jsem hluboce mulcoval stridave slama a trava ze sekacky. To se rozkladalo prubezne samo a moc peknej kompost z toho. V podstate na podzim uz zustala jen ta vrchni vrstva. Tyhle rychlokomposty za +-20dni znej supr ale ta lenost cloveka to je hrozna metla :D
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH: neuveritelny! ja jdu teda cestou lineho muze, ale tohle je zajimavy
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    OGMIOS: zkoušel jsem ze sena, listí etc. dopadlo to ucházejícně. Nejlepší by bylo rozmělnit stébla v nějaký drtičce. Teplotu jsem dosáhl kolem těch 70°, a dá se to natlačit do 18 dní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam