• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANNONKA: ono to nebylo uplne jednoduchy najit neco mezi malickym parenistem na predpestovani a velkym foliovnikem. kupoval jsem to pred par lety, ted mi prijde, ze uz je toho vic. je k tomu vzdycky ta protkavana igelitova plachta, ta je celkem odolna. ja jich ted vic nepotrebuju, ale zvazoval jsem koupi treba dve a propojit je za sebe do delsiho "tunelu" apod.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    KASTA: díky jdu hledat.

    Jo vypadá to blbě, ale já si ráda dělám všechno sama ze základních materiálů a tím pádem nemám přehled co se dá koupit (polo)hotové.................
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANNONKA: myslim, ze to bylo na alze :) ale pak jsem to videl na ruznych mistech, obcas i ve vyprodejich, kde to nestalo tisicovku :) a i delaji i takovej vyssi model na rajcata ze stejnych trubek
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    KASTA: Kde koupil?
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Kdo máte vyvýšené záhony zakrytované folií? (Nemyslím klasické pařeniště s hnojem a kryté okny.) Z čeho máte ty oblouky pokud máte oblouky a pokud nemáte oblouky jak to máte?
    Z dřívějších let jsem měla pár plastových oblouků, už jsou různě slepované, a protože je počasí jaké je, zakryla bych nejraději všechno, když ne folií tak netkankou. Zbylé oblouky nestačí, jednak se mi rozrostl počet záhonů, jednak plasty jsou už tak křehké, že není spolehnutí na jejich výdrž. Jsem ukecávána abych pořídila hliníkové trubky 12mm, jenže ten rozměr se mi zdá slabý a jak bych je ohnula do hezkého tvaru? Nemám kamarády s ohýbačkou trubek :-)
    MASONIT
    MASONIT --- ---
    NYA: my máme slez maurský, dva nebo tři ti klidně vykopnu
    NYA
    NYA --- ---
    Chtěl byste někdo odkopek (odkopky) bílýho šeříku? Budu ho muset omezit ze záhonu..
    Praha Smíchov
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak nakonec preci jen nejakej ten barter za mucenky probehl :) diky vsem!

    IKA
    IKA --- ---
    NYA: Ak nezoženieš nejaký lepší a vo väčšom množstve, tak jednu malú sadeničku by som ti mohla dať (Praha 4).
    NYA
    NYA --- ---
    ahoj, neplevelí někomu z vás sléz? chtěla bych 2-3(4) sazeničky.
    nejlíp v Praze a okolí
    ZAPLO05
    ZAPLO05 --- ---
    ZAPLO05: Upravuji svuj dotaz: Kdekoli v ČR :D
    ZAPLO05
    ZAPLO05 --- ---
    Malému zemědělství zdar! Nevíte kde by se dala sehnat krasavice: Sanguinaria canadensis v rámci Prahy/Kladenska? Jako opravdu že ji někde mají na prodej.

    https://www.biolib.cz/cz/image/id211804/
    KASTA
    KASTA --- ---
    dnes jsem vykopal a rozesadil ty mucenky, vyjde na vsechny, kterym jsem to slibil, jen teda mensi problem - ktery jsem trosku ocekaval - z ty spleti korenu bylo trochu obtizny urcit, ktera je ktera. Ale snad se to povedlo, incarnata ma mohutnejsi koreny a nad zemi je jen bylinna, caeruly vic drevnati, nektery uz mely slusnej kmen.
    jeste dodam, ze hlavne ta incarnata rasi pozde, koncem kvetna nebo az zacatkem cervna, takze mejte trpelivost. a v balicku najdete vetsinou jeste dalsi kus korenu incarnaty, pry staci par cm a mucenka z toho taky vyroste, bylo mi to lito vyhodit, tak jsem vam je tam pribalil :)
    p.s. ohledne ty trpelivosti: dnes jsem prekopal cely to pareniste, dal tam lepsi hlinu ap. a pritom jsem vyryl dve cerstve vykliceny broskvovy pecky, ktery jsem tam zasadil PREDLONI koncem leta :) doufam, ze aspon jedna to prezila a poroste.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: a odolny a naprosto bezudrzbovy, to je tady u nas zaklad :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: Tie sú krásne, musím si ich posadiť tiež.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Tak jsem prijel po 14i dnech na zahradu a tady se to skoro nepohnulo. Jo, vlastne vykvetly tri narcisky :) Ale mam radost, ze nic ovocnyho zatim nekvete, nemusim se bat, ze to zmrzne. A taky, ze zimu prezilo prakticky vsechno, i ta exotika. Uschlo jen par mensich kericku tymianu a rozmaryn, ale to se nahradi. A nekterym kytkam se tu vyslovene dari :)

    KASTA
    KASTA --- ---
    tak mucenky jsou rozdany, poslal jsem vam vsem zpravu, vyjde na vsechny :)
    pocitam, ze je vykopu koncem pristiho tydne. ty, co pujdou postou, poslu asi hned a zbytek dovezu do Prahy na konci dubna nebo zac kvetna - ja tak ruzne pendluju mezi zahradama, tak uvidim, jak to vyjde. dam jeste vedet kazdopadne.
    diky za nabidky na revans, vetsinu jsem odmitl, mam uz fakt asi skoro vsechno a co jeste shanim jsou spis takovy raritky. ale kazdopadne po vzoru gengelu, jestli se nekdo dockate plodu incarnaty nebo treba tech hybridu caerula X incarnata, budu moc rad za seminka zpet, at mame prvni generaci zvyklou na nase podnebi.
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    KASTA: ahoj, jestli máš ještě mučenek dost, mohla bych poprosit o jednu od obou druhů? Kdyby si využil, můžu nabídnout pár sazeniček kadeřávku/kapusty Nero do Toscana..
    KASTA
    KASTA --- ---
    pristi tyden bych chtel vykopat ty mucenky. napiste mi do posty kolik a jaky kdo chcete (mam ty purpurovy - p. incarnata a modry - p.caerula). Obe jsou cizosprasny takze na plody jsou potreba aspon dve (opylujou se i vzajemne). doufam teda ze prezily tuhle tuzsi zimu, zacinaji rasit az nejak koncem kvetna, tak pak se teprve uvidi, ale koreny uz bych dal do kvetinacku ted. nejradsi osobni predani v Praze, az je sem dovezu, ale muzu kousek toho korene poslat i postou :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    Ve Stanici přírodovědců mají každou středu výdejní okénko, koukněte na stránky. Teď mají hlavně pokojovky a začínají i věci na zahradu, ale je to spíš prodávání přebytků, říkat tomu zahradnictví je poněkud přehnané :) Ale rostliny mají pěkné a levné, akorát ten výběr není takový.
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    ahoj, chtěla jsem se zeptat na doporučení na zahradnictví - Praha, Kralupy či poblíž případně nějaké dál, co má e-shop a nebylo by to poštou přes půlku republiky. dobré reference jsem slyšela na pražské Krulichovi. Florianus má uzavřený e-shop, ekozahradnictvi má taky uzávěrku objednávek, protože jsou přehlcení. tak přemýšlím, kam jinam. většinou kombinuju sazenice z pražské tržnice (na zeleninu), pak Jelínek ve Veltrusích, protože to mám při cestě a když byl čas, tak až do Markvartic Planta naturalis. Ptám se teď hlavně kvůli okrasným trvalkám a bylinkám, letos plánuju obnovit několik větších záhonů, tak půjdou počty sazenic do desítek. Krom slušného stavu rostlin tedy i cena hraje roli, tak budu ráda za tipy. Matně si vybavuju, že jsem jednou narazila, že by mělo být i zahradnictví připojené ke Klubu přírodovědců na Smíchově, ale teď to nemůžu dohledat. Nevíte o tom něco? Případně nezkoušli jste někdy nakupovat v Jeně? Jestli si dobře pamatuju, tak to mají jen pro velkoodběratele, ale psát jsem jim nezkoušela. Jestli není nějaká možnost i pro menší odběr či přes někoho známého.. Ještě jsem loni zkoušela Flos, ale popravdě jsem z jejich sazenic moc nadšená nebyla. Balené je měli dobře, ale rostlinky dost malé a půlka jich sotva přežila sezonu.
    Jinak, jak jsem se vás tu ptala na odrůdy rajčat, tak jsem to nakonec pojala experimentálně a doma roste teď asi 17 odrůd. Většina perma, pár F1. Pokud mi půlka nepojde, tak budu mít v půlce května nějaké na výměnu, když bude zájem. Třeba za papriky, okurky nebo prostě jiný druh zeleniny než rajčata..:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam