• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    SHILENEC: píše o BD se "zajímavými nápady" :-(, takže 110 litrů je na různé přesuny asi dost těžké.......
    NYA
    NYA --- ---
    ARZA: Stromy do nádob nejsou vhodný, nevyhnutelně se stane, že začnou obtáčet kořeny kolem dna, a jak budou sílit, začne se strom dusit.

Myslím si ale, že přesto můžeš najít řešení, které splní tvoje představy, a nebudou to zrovna stromy.
    Můžeš vsadit raději na keře - muchovník, co doporučuje MAR_TINA vypadá hezky a má neuvěřitelně dobrý ovoce (něco jako borůvka s meruňkou dohromady)
    Z těch stálezelenách třeba bobkovišeň nebo buxus (jiné nevím, co se nedá jíst, moc neznám:)
    Jenom na sezónu, ale zato krásně, by tě mohly schovat pnoucí fazole - některý odrůdy rostou klidně přes tři mětry (mám, mohu dodat osivo).
    Pokud se tam chceš trochu schovat, tak by za úvahu stálo i postavit pergolu a nechat ji porůst popínavými květinami, to je moc krásný.
    A v truhlíku ti taky dobře může růst kanadská borůvka nebo maliny.
    Hm, a nějaká škumpa by to asi dala (ze stromů).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARZA: muchovník, ten snese všechno :)
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    ARZA: at uz budes sazet cokoliv, sezen si nadoby na stromy s uchama, to ti aspon neco vydrzi, vedra na maltu jsou fakt prilis plytka.. delaji se i 110l velke: https://www.baumax.cz/vrobek/kontejner-na-stromy-otvory-110-l-65-x-50-cm,42299.html
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Eh.....dvoumetrový strom do vědra? Byť maltového....no já nevím...... tůje? Nemám je ráda tak je nikdy nikomu neradím....... ale třeba tady by to bylo to pravé........
    ARZA
    ARZA --- ---
    KASTA, ANNONKA: sorry!
    Představuju si nádoby typu vědro/nádoba na maltu. U nás je bohužel tak vtipný BD, že se kdykoli může stát, že mě donutěj ty stromy stěhovat někam na chodbu a pod. Tzn neměly by bejt nad nádobou větší než cca 2 m (to doufám udržim stříháním) a nádoby by tedy měly případně projít standartníma dveřma.
    Potešily by mě nějaký stálezelený stromy, nemusí být kvetoucí ani cokoli plodit.
    Terasa je v Praze, z jedný strany orientovaná na východ, z druhý na sever.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    ARZA:U stromu je nutno počítat s tím, že kořenový systém "kopíruje" korunu, takže co je nad zemí mělo by mít místo i pod zemí, jinak to nebude fungovat. Ty nádoby budou muset být drobátečko jiné než na jahody :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    ARZA: to je hrozne obecna otazka. co od tech stromu ocekavas? maji mit plody? byt stalezeleny? jak muzou byt velky? a jaky tam mas klima?
    ARZA
    ARZA --- ---
    Neporadite mi nekdo druhy stromu, vhodnych do nadob na terasu?
    Uz me prestavaji bavit truhliky s jahodama a radsi bych min veci, ale vetsich.
    I s ohledem na to, ze krizem od nas ma vyrust vysoka budova a rada bych se trochu schovala:)
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Věnuji naklíčenou sadbu topinamburu... za úsměv *Sudslava*
    KASTA
    KASTA --- ---
    BODY_SUIT: docela dost, tak 30-40 stupnu bych to odhadnul
    BODY_SUIT
    BODY_SUIT --- ---
    MAR_TINA: tak to zní celkem pozitivně, díky :)
    KASTA: díky moc za praktické sdílení. Jak svažitý pozemek máte?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BODY_SUIT: v té vesnici u pozemku jsem byla loni v létě, zahrada ve svahu obráceném k západu až severozápadu a paní mi dávala vypěstovaný zralý vodní meloun.
    KASTA
    KASTA --- ---
    BODY_SUIT: my mame zahradu na SV svahu a ma to prevazne vyhody. stromy jdou do kvetu trochu pozdeji, nemrznou tolik v kvetu a v lete zahrada tolik nevysycha. Nevyhoda je pro pestovani hodne teplomilnyho a pozde zrajiciho ovoce, od rijna uz je tam slunce malo a tri mesice v roce jsme komplet v zimnim stinu. Coz je zase dobry pro ruzny stalezeleny rostliny, ale treba pestovani zeleniny ve skleniku pres zimu nejde (na slunci by to slo)
    BODY_SUIT
    BODY_SUIT --- ---
    Potřebuji poradit. Narazila jsem na pěkný pozemek, který je ale v mírném severním svahu. Jak moc velký problém to bude při pěstování? Moc děkuju za názory.
    Přikládám PS z map, kde pozemek leží. Jde o jižní cíp českého středohoří, litoměřicko. (omlouvám se za velikost, nedaří se mi to upravit)

YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KASTA: ja je mám trochu povylezlejší - 2 a 2 teprv vykoukly...bylo to dost nekonečný a už jsem se bála, že jsem je něčím zardousila, tak asi dobrý :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    KASTA: moje jsou na tom taky takhle.
    KASTA
    KASTA --- ---
    snad uz ted zacnou, ja jsem zatim v tyhle fazi

ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    KASTA: ještě ne :-(
    KASTA
    KASTA --- ---
    uz se vam probouzeji ty mucenky? mne uz konecne zacly tlacit listky, ale letos jim to teda trvalo. resili jsme to i na mucenkovym foru, jak je maji vsichni zpozdeny. tak jsem je dnes poradne zalil a doufam, ze tenhle tyden uz je ty hlaseny tricitky poradne probudi..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam