• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KASTA
    KASTA --- ---
    ARZA:
    VEVER: krulichovi moc nemaji stromky, jsou spis na trvalky. maji ale fikovniky, muchovniky i rybizy, vetsinou mensi teda (u fikovniku je to jedno, ale treba muchovnik olsolisty roste dost pomalu). U tech keru je tam potreba zajet, na webu moc nepoznas, co prave maji :)

    Pak jeste jezdim do Branika (zahradnictvi rypacek), tam toho drobnyho ovoce ap maji vetsi vyber, ale ceny trochu vyssi. nekdy se to ale vyplati, kdyz je to hezka rostlina. Z webu tam taky moc nezjistis, coz me nevadi, chodim do zahradnictvi rad a hlavne jsou obe na MHD :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    ARZA: Já mám ráda zahradnictví Krulichovi, ale jakou přesně mají nabídku nevím. A v Hostivaři je zahradnictví Zavadil, ti teď nedávno vyhořeli, takže nákup u nich je i charita, v zásadě.
    ARZA
    ARZA --- ---
    Skvele, dekuji vsem za rady!
    (ehm, nemate jeste naaahodou tip kam v praze nebo okoli pro tyhle stromky a rostliny zajet?)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ETERNITE: Jestli v cr, tak broskev/merunka ma mizivou sanci, ze nezmrzne v kvetu. I pro jablone je to dost vysoko a velkou kvalitu plodu bych necekal
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    ARZA: to je nádherný prostor!!
    KASTA
    KASTA --- ---
    ARZA: Hezka terasa, ted uz tu situaci chapu lip. Kdybych takovou mel, tak bych hlavne zkusil sehnat stihlejsi, ale vyssi kvetinace vzhledem k tomu prostoru. Zkusil bych nejaky sloupovity ovocny stromky (jablone, broskve), klidne i ty kere: muchovnik, nebo rybiz. Urcite tu ozdobnici tam kde to chci zakryt (ma na vysku pres dva metry a ty suchy stebla tam muzes nechat celou zimu), pak treba habr, bezudrzbovej a da se jakkoliv tvarovat. A urcite bych tam mel fikovnik(y) a dal by se videlo :)
    ARZA
    ARZA --- ---
    Bobkovisen to zrovna jako jedina nedava:( Ale to taky muze byt tim, ze uz roky bojuju se zaplavou nosatcu, ktery mi ty některy rostliny decimujou a myslim, ze prave na ty bobkovisni jsem si je prinesla. (Hlistice jsem zkousela, opakovane a nepomohlo).
    Jen dodavam, ze ta terasa neni zeshora kryta, takze slunce a svetla je vic nez dost. Díky moc za tipy!!
    I na to vědro:)

    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ETERNITE: Ja 500, ale severný svah. Vlašák drží, hoci som dosť plašila, omrzli mu akurát špičky vetvičiek, ale ešte neplodil. Broskvoň ani meruňku som nesadila, pochybujem, že by boli chutné. Susedia majú väčšinou jablone a slivone a môžem potvrdiť - darí sa im.
    Čo sa týka zeleniny, tak jarná je v pohode - mrkva, hrášok, redkvičky, špenát, cibuľa, cesnak. Fazule, okurky a dyne boli veľký fail. Rajčata len v sklenníku a kúpiť poriadne sadenice. Ale zas maliny, ostružiny, jahody, angrešt atd., tým sa tam celkom darí, akurát ich mám o 2 tyždne neskôr, ako je sezóna.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ARZA: vychod a sever, takze jen ranni slunce.... to je tezky, to bych uplne nevedel, zvlast ne ty stalezeny, to je pro ne skoro ten nejhorsi smer. bobkovisen by to asi dala (osobne ji nemam rad), brslen nebo buxus asi taky, nebo ty tuje/cyprisky, to vsechno se v kontejnerech pestuje. Moc vic neporadim, ale urcite spis vetsi ker, nez strom.

    Osobne bych asi hledal nejaky ty popinavky na konstrukci, anebo treba travy, zrovna jsem tu chtel vychvalit ozdobnici obrovskou, odolna, hezka a ty jeji stonky maji i v permazahrade vsestrany pouziti, vyvazuju k nim rajcata, mucenky.... je skoro jako bambus, ale zdaleka ne tak narocna :)

    Ja mam rad teplomilny, stredomorsky a subtropicky rostliny, takze za me treba rozmaryna anebo planika (arbutus unedo), ty v nadobach prosperujou, ale chteji asi vic slunce
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    SHILENEC: píše o BD se "zajímavými nápady" :-(, takže 110 litrů je na různé přesuny asi dost těžké.......
    NYA
    NYA --- ---
    ARZA: Stromy do nádob nejsou vhodný, nevyhnutelně se stane, že začnou obtáčet kořeny kolem dna, a jak budou sílit, začne se strom dusit.

    Myslím si ale, že přesto můžeš najít řešení, které splní tvoje představy, a nebudou to zrovna stromy.
    Můžeš vsadit raději na keře - muchovník, co doporučuje MAR_TINA vypadá hezky a má neuvěřitelně dobrý ovoce (něco jako borůvka s meruňkou dohromady)
    Z těch stálezelenách třeba bobkovišeň nebo buxus (jiné nevím, co se nedá jíst, moc neznám:)
    Jenom na sezónu, ale zato krásně, by tě mohly schovat pnoucí fazole - některý odrůdy rostou klidně přes tři mětry (mám, mohu dodat osivo).
    Pokud se tam chceš trochu schovat, tak by za úvahu stálo i postavit pergolu a nechat ji porůst popínavými květinami, to je moc krásný.
    A v truhlíku ti taky dobře může růst kanadská borůvka nebo maliny.
    Hm, a nějaká škumpa by to asi dala (ze stromů).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARZA: muchovník, ten snese všechno :)
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    ARZA: at uz budes sazet cokoliv, sezen si nadoby na stromy s uchama, to ti aspon neco vydrzi, vedra na maltu jsou fakt prilis plytka.. delaji se i 110l velke: https://www.baumax.cz/vrobek/kontejner-na-stromy-otvory-110-l-65-x-50-cm,42299.html
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Eh.....dvoumetrový strom do vědra? Byť maltového....no já nevím...... tůje? Nemám je ráda tak je nikdy nikomu neradím....... ale třeba tady by to bylo to pravé........
    ARZA
    ARZA --- ---
    KASTA, ANNONKA: sorry!
    Představuju si nádoby typu vědro/nádoba na maltu. U nás je bohužel tak vtipný BD, že se kdykoli může stát, že mě donutěj ty stromy stěhovat někam na chodbu a pod. Tzn neměly by bejt nad nádobou větší než cca 2 m (to doufám udržim stříháním) a nádoby by tedy měly případně projít standartníma dveřma.
    Potešily by mě nějaký stálezelený stromy, nemusí být kvetoucí ani cokoli plodit.
    Terasa je v Praze, z jedný strany orientovaná na východ, z druhý na sever.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    ARZA:U stromu je nutno počítat s tím, že kořenový systém "kopíruje" korunu, takže co je nad zemí mělo by mít místo i pod zemí, jinak to nebude fungovat. Ty nádoby budou muset být drobátečko jiné než na jahody :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    ARZA: to je hrozne obecna otazka. co od tech stromu ocekavas? maji mit plody? byt stalezeleny? jak muzou byt velky? a jaky tam mas klima?
    ARZA
    ARZA --- ---
    Neporadite mi nekdo druhy stromu, vhodnych do nadob na terasu?
    Uz me prestavaji bavit truhliky s jahodama a radsi bych min veci, ale vetsich.
    I s ohledem na to, ze krizem od nas ma vyrust vysoka budova a rada bych se trochu schovala:)
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Věnuji naklíčenou sadbu topinamburu... za úsměv *Sudslava*
    KASTA
    KASTA --- ---
    BODY_SUIT: docela dost, tak 30-40 stupnu bych to odhadnul
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam