• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BASTOCH: fialová mochyně nám vyrostla, vykvetla a hojně zaplodila a byla tak hnusná, že to nikdo nejedl. Žlutá mochyně, která chutná všem, naopak nevyrostla vůbec...
    IKA
    IKA --- ---
    QUIP: Minulý rok som mala jednu na záhone (tá nestihla dozrieť), a jednu na balkóne vo veľkom kvetináči, ktorý som na zimu dala na chodbu - tam toho postupne dozrelo celkom dosť.
    KASTA
    KASTA --- ---
    QUIP: konkrétně u těch mochyní jsem žádný pokus předpěstovaný x nepředpěstovaný nedělal, ale víceméně předpěstovávám ty teplomilný všechny a myslím že je to vždycky urychlí. někdy ale ty přezimovaný nebo v zimě doma piplaný moc nerostou - podle mě nejlepší vysít je až koncem března nebo klidně v dubnu a co nejdřív pak dát do foliovníku aby se v teple pořádně rozjely, mně tyhle rajčata nebo mochyně spolehlivě předhoní ty od února piplaný rostliny a i to zrání je rychlejší klidně i o měsíc.

    měl jsem předloni tuhle mochyni (lehce předpěstovanou), dozrálo jich spousta, jen teda oproti popisu byly rostliny o dost větší, tak asi jako já :) ale byly vzpřímený rostliny, asi jako rajčata, neplazily se
    JANTAR 0,2 G
    https://dobrasemena.cz/jantar_711491.htm
    QUIP
    QUIP --- ---
    KASTA: Ja mel letos i jednu prezimovanou z lonska (tu klasickou s oranzovymi plody), ale stejne to zaclo kvest az moc pozde. Prislo mi, ze to predpestovani melo vliv jen na velikost vzrustu toho kere. :(
    KASTA
    KASTA --- ---
    QUIP: mochyně ojíněná je ranější, ale má menší bobulky a mně teda nechutnala (ale mně nechutná žádná, kromě tomatilla na omáčku). a chce jí to předpěstovat jako rajčata
    QUIP
    QUIP --- ---
    Ja mel za to, ze mochyne zimu u nas nikdy neprezije, ze je to jak s feferonkama, co jsou venku jednolety, ale doma prezimujou :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SITH: ale to nemáš tu jednoletou, co nepřežije zimu?
    SITH
    SITH --- ---
    nám teda mochyně taky plodí jako divá, koupil jsem malinký keřík a nyní je to 2x2m obří keř
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Nám alespoň nějaká část vždy dozraje, tuším že to byla tahle https://permaseminka.cz/mochyne/42-mochyne-duznoploda-fialova.html letos jich bylo vcelku hodně
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUIP: myslím, že jí pomohl letošní dlouhý podzim. Loni už byla měsíc zmrzla.
    QUIP
    QUIP --- ---
    MAR_TINA: Ja se o mochyne pokousim asi tretim rokem, ale nikdy to nestihne dozrat. Nejlepe rostla ta na kompostu, ale taky nejpozdeji zacala plodit a z asi 20 plodu bylo zralych tak 5. Zkousel jsem to i za oknem v truhliku v Praze, kde je tepleji, ale stejny problem, proste to zacne kvest na konci leta a nedozraje. ;(
    Udajne existuje i nejaka ranejsi odruda, ale tu jsem nikde nevypatral.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Z divnych věcí nám letos plodí mochyně vyrostlá z kompostu jak dívá

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MART1NKA: z kdoulí je parádní jam :) od té doby co jsem ochutnala, tak přemýšlím jakou odrůdu zasadit aby to plodilo a dozrálo. Stromy jsou to taky impozantní - tou rozložitou korunou.....jen by mě zajímalo jestli květy voní podobně jak např. u jabloně
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LUSINDA: Nehovorím netradičné, ale divné :) nám to rástlo v lese nad vinicou na Slovensku. Akurát to nie je konzumovateľné priamo zo stromu a nezáhradníci nevedia, čo to je.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MART1NKA: kdoule nepatří mezi netradiční ovoce :-) jen se u nás kácely kvůli náchylnosti k spále růžovitých.....jinak je z nich prý top rosol na linecké (aspoň Větvička o něm básní :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IKA: a pro maximální zdravotní benefit se pak má konzumovat se zakysaným mléčným výrobkem :-)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Z cyklu spracovávame divné ovocie.
    Dostala som kdoule zo Stanice prírodovedcov. Nechala som ich trochu dojet v kuchyni na stole. Olúpala, nakrájala a urobila z nich tarte tatin 1:1 s jablkami. Recept http://www.pradobroty.cz/2013/02/jablecny-kolac-s-rumem.html?m=1
    Miesto rumu som dala domácu propolisovicu čo som dostala od kolegu.
    XL1
    XL1 --- ---
    ANNONKA: zelená slupka je ok. mne zajímá jak je vylouskat. nechce se mi dávat 200 usd za tenhle luskáček.
    Grandpa's Goody Getter | Grandpa's Goody Getter
    https://www.grandpasgoodygetter.com/

    a jiný to nejspíš nesvedou.
    IKA
    IKA --- ---
    TRISSIE: Ďakujem.
    Niekde som narazila na info, že arónii okrem dosladenia výrazne pomôže aj okyslenie, tak rozmýšľam, že by som skúsila kombináciu s dulovcom, ktorého tu ešte trochu mám. Uvidíme.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    XL1: to se nějak nechávalo odkvasit - pokud teda mluvíme o té zelené slupce.....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam