• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAJMONDEEFilosofování o nebyčejně obyčejných věcech
    PIZI
    PIZI --- ---
    SAJMONDEE: co je to pokrokova svoboda? Jak z tebe dela otroka nemoznost vyuzit nekterou z moznosti, ktere mas?
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    je izolace pokrok k společenskému žití lidí mezi sebou?
    lidi jsou snes k sobě asi víc toleratní než kdy jindy, na druhou stranu, nenávist je zhoubná a vlivem okolí a událostí, které se dějou po celém světě, si troufám říci, že nenávist je větší než kdy dříve.
    Nejsem si uplně jistej.
    Ale myslím si, že pokroková svoboda nás dělá většími otroky, protože máme tolik možnosti a ne každý jich dokáže využít.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Abych si mohl vybirat s kym budu spojen, musim se nejdrive izolovat. Je to takove smazani tabule, nez na ni muzu zacit kreslit.
    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    izolace rovná se smrt .... zastavení v čase, následně nemožnost zpětné integrace do celku, který se mezitím někam hnul....

    "Kdo chvíli stojí, již stojí opodál."
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    změna téma viz nástěnka...
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    tak mam obdobný mystický zážitek...už je to strašně dlouho, ale nedá se to zapomenout.........byl normální všední den, jela jsem domu autobusem jako každý den, přelom jara léta, sluníčko svítí, jako vždy jsem koukala na ten stejný výhled z okna autobusu, po tisící to stejné ....jenže najednou to bylo úplně jiné.....v okamžiku mi přišel okolní výhled nekonečně krásný, slunce osvětlovalo zelené pole, vítr vlnil s masou, jež pokrývala pole, nebe modrý jak na obrázku. V tu chvíli mě napadlo, že obyčejné věci jsou jedinečné. Záleží na úhlu vnímání. Protože nám přijde dost věcí obyčejných, nevšímáme si jich a jaksi je necháváme v pozadí...pouze naše nevnímavost nám zabraňuje prožívat jedinečnosti a krásu všech okolních věcí, drobností, maličkostí a obyčejností, které stojí za to - zkrátka jedinečnost života vůbec.
    Zpět k zážitku, to co jsem si v tu chvíli uvědomila bylo fajn, ale......má to ještě pokračování........potěšená náhlým vnuknutí mě napadlo...tedy spíš jsem to cítila , byla to taková malá imaginace v mé mysli.......jsem si vyvolala představu, že moje ruka se mi prodloužila až byla jen jakýmsi velkým objemem vzduchu a větru, obrovskou vzduchovou rukou, pak jsem tou rukou pohladila celá pole a lesy, úplně jsem to před sebou viděla, do dlaně mě šimraly celé masy rostlinného pokryvu, vydechla jsem a toto vydechnutím najednou bylo větrem, který projel celou okolní krajinou. bylo to nádherná představa nebo spíš přání, které jsem v té chvíli plně cítila. nedá se to ani slovy popsat.
    pak jsem se zase vrátila do normálního běhu vnímání a událostí, ale pamatuji si ten pocit stále. běžná situace se dá taky vnímat trochu nevšedně a rozhodne zanechá v člověku na dlouho příjemný klid.......
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    ONEIROS: není nad to si užít krásy
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    OMI: :-))
    OMI
    OMI --- ---
    Nebe po tobě prostě hodilo okem.
    ONEIROS
    ONEIROS --- ---
    není to sice k tématu: když jsem jel dska ráno do školy, lilo jak z konve a bylo typický sychravý počasí, šedivá obloha a ošklivo, vypadalo to na další nepříliš pěknej den; pak se před polednem z ničeho nic mraky roztrhaly, začalo nádherně svítit slunce, obloha se částečně protrhla a byla sem tam nějaký mráček. pak jsem si všimnul slunečních paprsků osvětlujících jezero, to se pak pod jejich lomem neskutečně vybarvilo do modra; při obědě s výhledem z menzy jsem byl doslova hypnotizovanej tou jeho modrou barvou, pořád jsem se díval do údolí a dálek až ke štítům alp a nemoh' se vynadívat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    Jednou jsem si představoval, že v podzemí v Praze existuje jinej svět a maj tam taky svoje noviny Metro:-)

    Jinak je vždycky zvláštní pohled na velký dav různých lidí. Láká mě ta představa, kolik potencionálních přátel by se tam dalo najít.
    a ještě mě napadá, zkuste si představit, jak by se na takovej dav lidí tvářil člověk z minulosti, divil by se, proč tam ty lidi jsou.
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    me se zase vcera stalo teda vlastne dneska rano kdyz jsem jela domu v tramvaji takova vesela prihoda...spis mi to zprijemnilo cestu.....nastoupil opity chlapik, sympaticky, zacal se mnou konverzovat... dve vety a zcista jasna me polibil a vystoupil, zmizel. takze jsem se libala v tramvaji s clovekem a na chvili pristoupila na jeho hru. a pak ze jsou cesty v mhd obycejne....to co mam na mhd nejradsi je vlastne cestovani - lide a zazitky.
    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    JESSIEATREIDES: pohoda .DDD
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SAJMONDEE: na Malostranské jsem potkala pána s paní - on Kanaďan, ona Američanka, oba něco málo přes šedesát... Poradila jsem jim, jak se dostanou na US ambasádu (paní okradli) a prohodila pár slov... To bylo v pátek.

    V pondělí večer přejdu most od Filozofické fakulty a směřuji domů, když na zastávce vidím pána s paní, jak koukají do mapy... ...tak je jdu pozdravit, ve chvíli, když jsem skoro u nich, zvedne paní oči od té mapy a říká pánovi: "Kdyby tady jen byla ta holka z pátku...". Nacož já: "Ahoj..."

    Nakonec jsme skončili v BarBaru a dvě hodiny si povídali o všem možném ;o))) Skvělí lidé!
    ELISSA
    ELISSA --- ---
    to s tou slecnou mi pripomnelo, jak jsem dneska jela vlakem. Dost casto jezdim ted vlakem ale nikdy se mi nestalo to, co dneska. Tak jednoduché, ale presto prekvapive.
    Sedela jsem sama a na jedne zastavce pristoupila mlada slecna. Uz u dveri se na me podivala a pak se zeptala, jestli si muze sednout. Na tom neni jeste tak nic zvlastniho. Kyvla jsem ji, ze muze a dal jsem se zaobirala svymy myslenkami na to, jak mam dneska hnusnej den, protoze jsem mela blbe sny a zaspala jsem o tri hodiny.. !!! grr.. Myslela jsem prave na to, jak cvicim tai-chi a uklidnovalo me to.. Pak jsem jednim ockem mrkla na tu slecnu a ona se na me zrovna podivala a usmala se na me. V prubehu cesty se to stalo jeste nekolikrat. Uplne mi to zlepsilo naladu! Pak jsem pospichala a prodirala jsem se davem na nadrazi (no vidite, a jsem u tématu) a jeste jsem se s ni tam srazila. Tomu jsem se pak smala hodne a nalada vyletla do oblak! Nekdy i obycejny usmev pomuze cloveku..
    Tenhle pribeh zni vazne blbe a o nicem, ale jeste nikdy se mi nestalo, ze by se na me ve vlaku nekdo tak hezky pozitivne smal!
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    bleh kazdej den te sleduje hafo lidi, uz jen proto, ze vetsina znas ma tekavou tendenci setrvavat u veci venku, a pak se krmit svejma dojmama.
    vetsina znas totiz za to nejvic obycejne, bezne, bezprostredni, automaticke, proptietarni, zname a nezajimave rado povazuje to, co ma celou dobu nebo scim je celou dobu - a to je on sam. .. nehlede na to, ze garantem, uzivatelem i tvurcem vsemoznych vemu je prave on sam.

    jinak zustavat sam se svymi osobnimi dojmy a pritom bez sebe protoze snimi, cloveka lehce primeje pominou a opustit drobny radosti a zazraky, ktery se dejou bezne, kazdodenne ..

    treba

    takle si du ... zahlidnu slecnu na druhy strane ulice. ona po chvili kousek predemnou zacne prechazet ... jdu dal ... kdyz prejde nase drahy se skrizi .. ze by spolucestujici ?

    ahoj ahoj .. kudy kam vede tvoje cesta ? ... k nejlizsimu metru nebo daleko z mesta
    ja du tudy tam, jiskru v oku mam, radost s lidma si uzivam - tak proc chodit sam ?
    mm .. jestli preferujes grotesku ja bez velkyho stesku - pokracuju - a slapu dal sam svoji stezku
    PIZI
    PIZI --- ---
    To sledovani asi vetsinou napada ty lidi, kteri sleduji a radi by take meli nekoho koho zajimaji. Mluvim z vlastni zkusenosti. :-)
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    SAJMONDEE: super tema, teda toto me nikdy nenapadlo.....to by bylo mozny jen v pripade jakyhosi mimosmysloveho propojeni vedomi...aby oba lidi vedeli stejnou vec a jednali tak......nebo mas s tim nejakou zkusenost?
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    aktuální téma: Dav lidí, náhodné setkání, lidi kolem nás...viz nástěnka...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam