• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]
    TARGI
    TARGI --- ---
    NUFINKA: to ze neni drahy?? :)))
    Holka ja jsem z levnyho kraje mimo prahu vis a tady dame 60 -70 kacek za saunu, kde pak muzu byt treba celej den... a ne jen 110,- na 45 min :)
    MOSQUITO
    MOSQUITO --- ---
    Mno vidis, neco podobneho se deje o par metru nize TJ Sokol Zizkov (hned vedle Matrixu)..letos sice bez me ucasti, ale scenar je velmi podobny..az na to ze cyklus je pravidelny tydenni..:]
    a btw o tom, ze je saunovani rozkos pro telo i dusi je naprosto jasna zalezitost.:]
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Ahoj, sauna je super věc.o)
    Chodíme do sauny Na Pražačce - je tam moc milý pan saunér. Udržujeme 14denní intervaly. Je nás už banda - holky, kluci dohromady. Děláme tři kolečka. Navzájem se drbeme - jednak máme takové umělohmotná drbátka do sauny, občas donesu i masážního ježka. A mimo sauny je oblíbenou hračkou mrdohlav a zádomrd.o))) Sauna je bezva relax. Po sauně zajdeme ještě do přilehlé hospůdky.o)

    A v plánu je i ,až bude mrznout a bude sníh, sauna na Olšance - protože ten bazén venku má své kouzlo.o))))
    MOSQUITO
    MOSQUITO --- ---
    book :]
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    TARGI: tady to tak draho nevyjde a podnik je moc fajn....
    http://www.amitar.cz/html/infrasauna_fr.htm
    TARGI
    TARGI --- ---
    Nejradsi mam suchou saunu, resp znam suchou a parni i kombinovanou...
    Infra neznam, vzhledem k jeji pomerne financni narocnosti :)
    TARGI
    TARGI --- ---
    jee, to je fajn ze tu tenhle klub je book :)
    Saunu vrele doporucuju....
    SHKRK
    SHKRK --- ---
    zkouseli jste ineepee
    KAI
    KAI --- ---
    Jak se správně saunovat

    Než začnete:
    Vyhraďte si na regeneraci svých sil dostatek času, přinejmenším 2 hodiny. Do sauny nechoďte s plným žaludkem, ale také ne hladoví. Doporučujeme chodit do sauny ve skupině se svými známými, je to vhodný čas na vzájemné pobavení se v dnešní uspěchané době. Ale nedoporučujeme řešit tímto způsobem obchodní schůzky. Poraďte se s lékařem, zda je pro Vás saunování vhodné s ohledem na Váš zdravotní stav.

    Prohřívání:
    Před samotným vstupem do prohřívárny by se měl každý návštěvník řádně osprchovat a především se osušit, aby do samotného prostoru potní místnosti nevnikalo mnoho vlhkosti. Relativní vlhkost v potní místnosti by se měla pohybovat kolem 15% a průměrná teplota kolem 90°C.
    V sauně používejte ručník nebo prostěradlo, plavky jsou nevhodné, můžete se v nich snadno zapařit nebo si způsobit vyrážku.V potírně se pohodlně posaďte či ulehněte (ideální) a vyčkejte než se dokonale prohřejete a spotíte (cca 10-20 min, individuální). Klasický a často prováděný sed v podobné pozici jako bychom seděli na běžné židli není příliš vhodný. Může docházet k velkému rozdílu teplot mezi chodidly a hlavou saunujícího se člověka. Tento rozdíl teploty dosahuje i několika desítek °C. Takovýto rozdíl teploty není pro lidský organismus přirozený a dochází k velkému namáhání termoregulačních mechanismů. U některých jedinců se proto může tato nedostatečnost projevit závratěmi nebo bolestmi hlavy.
    Chcete-li, polijte horké kameny aromatickou esencí. Zároveň si masírujte kůži končetin kartáčem nebo jinými k tomu uzpůsobenými pomůckami. Tato činnost pomáhá otevírat kožní póry a vyplavovat nečistoty z kůže a podkoží. Zároveň urychluje pocení a tím i zlepšení termoregulace.

    Ochlazování:
    Pod sprchou spláchněte pot pokaždé před i po vypocení. Schlazení je ideální v našem ochlazovacím bazénu. Do ochlazovací lázně vstupujeme s rozvahou a pozvolna. Není příliš vhodné do bazénku rovnou skočit. Toto platí především pro starší osoby, ale také pro některé sportovce. Dochází zde ke skokovému nárůstu krevního tlaku.
    V ochlazovací lázni bychom měli projít třemi postupnými režimy. Ihned po vstupu nám začne být chladno. Cévní kapiláry v podkoží jsou roztažené a nastavené na režim co největšího odvodu tepla. Po vstupu do lázně se začnou rychle stahovat a doslova vtlačovat krev z podkoží do vnitřních orgánů. Dochází k "masáži" vnitřních orgánů a vyplavování různých možných usazenin do krevního řečiště.
    Zde nastává druhá fáze kdy nám přestane být ve vodě chladno a cítíme se příjemně. Pocitu komfortu můžeme také napomoci tím, že se ve vodě nebudeme pohybovat. Vrstvička vody těsně kolem těla se ohřeje a únik tepla z organismu není tak razantní.
    Po prvním prohřátí je možné saunování doplnit celkovou nebo cílenou masáží.
    KAI
    KAI --- ---
    Ze stranek "nasi" sauny - http://www.saunavbrne.cz/sauna_temp.htm

    Saunování a jeho pozitiva

    Saunování je přesně definována jako „Potní koupel v suchém a horkém vzduchu občas zvlhčeným parním nárazem, resp. metoda zdraví udržující, ale i vytvářející“.
    Účinek saunování se projevuje až po několika návštěvách, nejlépe jednou týdně. Dochází tak ke zlepšení krevního oběhu a látkové výměny. Sauna slouží jako vhodný trénink k posilování cévního systému, střídáním horka a chladu nutíme sliznice horních cest dýchacích k přizpůsobování se tepelným výkyvům, mohutným prokrvováním zlepšujeme jejích výživu a přívod obranných látek. Výsledkem je pak celková otužilost a odolnost proti infekcím. Proto je vhodné saunovat především děti, a to již od raného věku.
    Mocným drážděním potních žláz při saunování je vyvoláno vydatné vylučování vody - pocení, a to až 1,5 litrů za hodinu. Tím se z organizmu dostávají škodlivé odpadové látky ze svalů, kloubů a nervů. Proto většina návštěvníků sauny pociťuje po saunování zlepšeni pohyblivosti, uvolnění, Iehkost. Potní žlázy zahajují činnost tehdy, hrozí-li organismu přehřátí - na rozdíl od přehřátí v létě, kdy může dojít k utonutí při náhlém skoku do vody. Při saunování nedochází k vzestupu vnitřní teploty organismu, krátkodobé ochlazení také vede jen k ochlazeni povrchu těla.
    V prohřívárně dochází až ke dvojnásobnému urychlení tepu, krevní tlak však z normálních hodnot nevybočuje nijak výrazně, když v horku mírně klesá - ochlazením se odchylky vyrovnají. Zatížení srdce není větší, než při kratším běhu nebo po 10 až 15 dřepech.
    Dýchání v prohřívárně není obtížné, obvykle se dýchá zhluboka. Saunování se proto doporučuje u chronických zánětů cest dýchacích, chronických zánětů průdušek, u astmatických stavů, poskytuje úlevu osobám s rozedmou plic a je vhodná v rekonvalescenci po akutních zánětech horních cest dýchacích a zánětech plic. Výrazný je vliv saunování na tzv. neurovegetativní systém: po sauně se dobře spí, saunování odstraňuje migrénové bolesti, vede k osvěžení, k pocitům radostné nálady a uklidnění, k útlumu předchozího vzrušení, k ústupu tísnivých pocitů, nervozity, neklidu, nespavosti a nechutenství.
    Saunování má také příznivý účinek kosmetický. Vyplavuje se maz a nečistoty z kožních pórů, zlepšuje se dýchání kůže, zvětšuje se její vláčnost, svěžest i vzhled. Napomáhá k jemnosti a hebkosti vlasů, zvýšeným prokrvením přispívá i k výživě vlasových kořínků. Dalším kladem je zlepšení prokrvení končetin (příznak tzv. "studených nohou").
    Pokud jde o léčebné vlivy, saunování může kladně ovlivnit chronické záněty žlučníku, slinivky břišní, tenkého i tlustého střeva, do jisté míry ovlivní i průběh vředové nemoci, a to především v její počáteční fázi.
    Saunováním se nehubne, dochází pouze k pocitu ulehčení.
    Další výčet kladných vlivů pravidelného saunování je - součást rehabilitace po úrazech, při doléčování obrn končetinových nervů, rehabilitace plotýnkových syndromů, zánětů šlach a svalů z přetížení, dochází ke zmenšení obtíží u artróz a revmatismu, zlepšují se některá onemocnění kůže.
    Saunováním zvýšíme svůj smysl pro čistotu a osobní hygienu, posílíme obranné schopnosti organismu. Máme zde cenný doplněk ostatních opatření, postupů a doporučení vedoucích ke správnému způsobu života, k prevenci i léčbě některých nemocí, k péči o zdraví jednotlivce i společnosti.
    VASUCEK
    VASUCEK --- ---
    KAI: Ee bazenek nemáme, jako náhrada musí postačit ledová sprcha, po které je ten pocit taky orgazmistický ;-D i když věřím, že né tak silný jak z bazénku. Doufám, že se zde dozvím informace, které mi dovolí se pokročilým saunařem stát :D jen tak dál.
    KAI
    KAI --- ---
    VASUCEK: ty nelezes do bazenku??? tak to ses houby saunar!!! :D
    my mame outdoor bazenek...hele, ten malej orgasmus co se dostavi pote, co z bazenku radne ochlazen vylezes, je na saunovani to nejlepsi :D

    jinak te "drsne latce" se rika lufa, drhnuti lufou ci kartacem je zaklad pokrocileho saunovani!! :D
    VASUCEK
    VASUCEK --- ---
    JAMES_DICK: Já při představě, že bych měl ze sauny lézt do bazénku s ledovou vodou mrznu i v pokoji kde je pětadvacet stupňů :D nevím proč, možná je to tou malou teplotou jak jsem psal níž nebo nedostatečnou otužilostí ;-D

    Návrh na anketu beru, můžu později dát :)
    JAMES_DICK
    JAMES_DICK --- ---
    Snazim se ted chodit asi mesic kazdej tejden,ale ne vzdycky to vyjde. Vzdycky dva cykly po cca 12-ti minutach.Rad bych i trikrat,ale neni vetsinou cas... Teplota kolem stovky. Ale do bazenku se mi nekdy moc nechce,tak dam sprchu. Musim se ale prekonat a zacit davat jen bazenek :)
    Jinak jeste pred saunou si davam ctvrt hodiny ve virivce. Clovek pak uplne zapomene na stres kazdodeniho zivota a jen si slastne uziva :)


    jinak mam navrh na dalsi anketu:

    sauna vs. para
    ZELENYCAJ
    ZELENYCAJ --- ---
    Saunovat se chodim rad, ale skoro vzdycky mi strasne nevyhovuje prilis tepla odpocivarna. Nejlepsi zazitky jsem si odnesl ted v lednu z bazenu v Klatovech, kde je odpocivarna a lehatka na nadvori. Bylo asi minus pet a nebylo to prijemny, bylo to primo slastny.
    VASUCEK
    VASUCEK --- ---
    RYBICKA: Nevím co přesně tam je, ale vzpomínám si na takový kartáč (drží se to jak kartáček na zuby, má to jemné štětinky ale velké je to jak kartáč na boty), pak takový masážná kartáč, který se navleče na dlaň a má spíš takové čudlíky hrubší. Potom taky látky s takovým drsně upraveným povrchem :D něco jak brusný papír, ale trochu jemnější, asi na nohy neboco. Větvičky nee :) i když s něma to asi taky bude v poho.
    RYBICKA
    RYBICKA --- ---
    VASUCEK: a jaký přesně pomůcky, i větvičky? my si jednou natrhali tuším březový ale asi to nebylo úplně to pravý .))

    "indiánskou" saunu někdo zkoušel? .)
    RADO1
    RADO1 --- ---
    A potom po studenom bazeniku vybehnut von na mraz minus 5 a lezat na lehatkach, dokial ti nezacne byt chladno. Co niekedy sa dalo vydrzat aj 3-5 minut...
    RADO1
    RADO1 --- ---
    Ja moc casto do sauny nechodim, akosi nevyjde krok alebo skor zozbierat partu znamych.
    Teraz na lyzovacke v AU som zazil, ako "sauner" v pravidelne casy vylepsoval klasicke saunovanie. Okrem polievania kamenov uterakom viril horuci vduch tesne pod stropom a tak neexistovalo ziadne "dole chladnejsie". Okrem obycajneho virenia, ked nad hlavou tocil uterakom ako vrtulou, mal nacvicene este aj take "ovievacie" pohyby, ked ten horuci vzduch kazdemu chrstol do tvare. Ten sa navyse potom este odrazil od steny a druha davka sla na chrbat.
    Bol to teda fakt zahul, ale uzasne!!!
    VASUCEK
    VASUCEK --- ---
    GLUON: Já se dočetl, že tím drhnutím se má daná číst těla lépe prokrvovat a tak má to saunování větší účinek. My ty pomůcky v sauně máme, ale nepoužívám to, je to u nás spíš taková dekorace ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam